Volledig scherm

Tips voor de reizende vrijgezel

Heel wat vrijgezellen vinden het vreselijk om alleen op reis te gaan. Je moet een toeslag betalen voor je kamer, alleen op de foto en je voelt je soms een stuk onveiliger. En toch mag dat geen reden zijn om thuis te blijven. Hierbij enkele vragen die je jezelf vooraf kunt stellen om van je single reis een onvergetelijke ervaring te maken.

Hoe kies ik de juiste bestemming?
Ten eerste mag je niet vergeten dat je niet de enige bent die alleen op reis gaat. Er is geen enkele plaats waar je als solo reiziger niet naar toe kan, maar sommige bestemmingen zijn interessanter.

Reizigers die voor het eerst alleen vertrekken, kunnen het beste kiezen voor een land waar ze een taal spreken die ze verstaan. Aanraders zijn Engelstalige bestemmingen zoals Ierland, Nieuw-Zeeland en Australië, die bekend staan om hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Om die reden kan je ook voor Thailand en Vietnam kiezen.

Hoe kan ik in contact komen met andere reizigers?
Praat voor je vertrekt over je reisplannen op Facebook, Twitter en andere sociale netwerksites. Misschien is er wel een oude vriend die toevallig in Parijs is als jij daar ook bent. Of misschien heeft één van je collega's familie in India, dichtbij het yogacentrum waar je een verblijf geboekt hebt.

Je kan natuurlijk ook even een kijkje nemen op couchsurfing.org. Zelfs wanneer je niet geïnteresseerd bent in een gratis overnachting bij iemand thuis, kan je via deze website in contact komen met mensen van over de hele wereld.

Ten slotte kies een strategische plaats om te overnachten. In grote hotelketens kiezen mensen meestal voor het comfort van een eigen privékamer, terwijl je in Bed&Breakfasts of jeugdherbergen veel meer kans hebt om iemand te leren kennen.

Hoe bespaar ik geld?
Voor soloreizigers slokken de verblijfskosten ongetwijfeld het grootste deel van het budget op. Als single betaal je namelijk bijna twee keer zoveel, want de meeste hotels berekenen hun kamerprijzen op basis van een dubbele bezetting. Wees echter niet bang om te onderhandelen over het supplement voor een éénpersoonskamer. Beargumenteer dat je als enkeling minder elektriciteit en water gebruikt en dat je bij het ontbijt minder eet dan twee gasten.

Bovendien zijn er ook steeds meer reisorganisaties die kortingen of speciale prijzen aanbieden voor vrijgezelle reizigers. Kijken en vergelijken is de boodschap!

Hoe zorg ik ervoor dat ik niet alleen moet eten?
Dit zou wel eens de grootste angst voor solo reizigers kunnen zijn. Het gaat zelfs zo ver dat er voor deze 'ziekte' een officiële diagnose kan worden gesteld: de solomangarefobie. Nochtans is het niet zo moeilijk om gezelschap te vinden.

Als je gaat eten in een restaurant, kies je dan niet voor een gewoon tafeltje. Neem liever plaats aan de bar, want daar hangen altijd mensen rond die een praatje willen maken: andere mensen die alleen eten, vaste klanten of zelfs de barman. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de restaurantscène over te slaan en gewoon iets af te halen.

Is alleen reizen wel veilig?
Om zo weinig mogelijk risico te lopen, hou je het best rekening met de volgende tips:

1. Laat niet zien dat je bang bent. Hou je schouders recht en loop zelfverzekerd rond. Pickpockets kiezen altijd voor makkelijke slachtoffers.

2. Blijf alert. Enkele seconden van onoplettendheid zijn voor een dief al genoeg om je handtas te pikken.

3. Pas je schema aan. Als je 's avonds niet meer buiten wilt rondlopen, doe dat dan niet. Zorg ervoor dat je overdag alles gezien hebt en maak van je lunch de belangrijkste maaltijd van de dag.

5. Vermijd flirten. Aan jonge vrouwen die alleen reizen wordt geadviseerd een valse trouwring te dragen, zodat mannen weten dat ze bezet zijn.

6. Volg je gevoel. Als je denkt dat je in een onveilige situatie terechtgekomen bent, maak dan dat je onmiddellijk wegkomt.

Hoe zorg ik ervoor dat ik achteraf kan pronken met mijn vakantiekiekjes?
Het spreekt voor zich dat je niet iedereen je fototoestel kan toevertrouwen. Daarom: investeer in een XShot Camera Extender, een metalen staaf die je kan bevestigen aan je fototoestel en fungeert als een extra-lange arm. Als je dan ook nog leert werken met de timer van je camera, zal niemand ooit weten dat je de foto's zelf gemaakt hebt.