Volledig scherm
© KRO

Toe aan vakantie, met dank aan het aanbod op televisie

ColumnAD-journalist Angela de Jong schrijft elke week een column over wat haar opvalt op televisie.

Volledig scherm
© AD

We zijn moe bij ons thuis. Op. Versleten. Enorm toe aan vakantie. Alle vijf. We kunnen ons met moeite uit bed hijsen 's morgens. Als we niet opletten, zijn we doorlopend chagrijnig tegen elkaar.
We snakken naar een pauze in het draven tussen school, BSO, creche, werk, tennis, voetbal, judo, sponsorloop, vergadering van de oudercommissie en avondvierdaagse. Maar het is óók de schuld van de tv dat we niet kunnen wachten tot we in een mediterraans zwembad dobberen, met olijven en koele drankjes onder handbereik en slechts één prangende vraag aan het hoofd: gaan we na het barbecuen nog een ijsje halen in het dorp?

Want Hilversum staat zonder overdrijven al weer weken in de zomerstand. Het ene na het andere programma stopt - na DWDD en Pauw pakte ook Humberto gisteravond zijn koffers - en het merendeel van wat wél te zien is, ademt vakantie, vakantie en nog eens vakantie.
Hier een herhaling van Ik Vertrek, daar één van Bed&Breakfast. In Groeten van Max wordt een treurverhaal om een mislukte cruise afgewisseld met makkelijke campingrecepten. Met als gouden tip: een dressing bereid je in tent of caravan heel eenvoudig door hem even te shaken in een lege jampot.

Martijn Krabbé en Herman den Blijker gooien in Grillmasters een paar kilo spareribs op de Weber. Op NPO1 waarschuwt Opgelicht! ondertussen tegen allerhande vormen van bedrog die je als argeloze reiziger kunt tegenkomen. Sybrand Niessen zoekt op Kreta  een droomhuis en melkt en passant een paar geiten voor de homemade feta. En Beau dompelt zich in 't Is hier Fantasties! onder aan de goudkust van Curacao en - nou ja!- in een apres-ski bar in Tirol. Da's een domper. Hoe lang lag dat programma al op de plank? Vind je het gek dat er dan geen hond naar kijkt.

Bij Memories hebben ze het beter begrepen. Anita Witzier stort zich deze weken op de vakantieliefdes. Het verhaal van afgelopen maandag keek weg als zo'n film-gebaseerd-op-een-waargebeurd-verhaal waar RTL4 vroeger patent op had op woensdagavond. Zwijmel mee: Nederlandse Roosmarie van 15 en Italiaanse hunk Marco worden in 1978 smoorverliefd op het strand van de Adriatische kust. Ze zijn een week onafscheidelijk, maar zoenen, ho maar.

Eenmaal thuis schrijven ze nog drie jaar, maar dan houdt het op. Ze trouwen allebei met een ander, krijgen kinderen, scheiden. En dan, 33 jaar later, als Roosmarie op het punt staat om met haar inmiddels volwassen dochter een stedentrip naar Rome te maken, ontvangt ze via Facebook een berichtje van haar Marco. Ze ontmoeten elkaar, vlam in de pan en er wordt eindelijk wél gezoend. En nu, weer bijna vier jaar later, emigreert ze om bij Marco in te trekken.
Ik droomde weg bij al die fijne beelden van Italie en kruiste in gedachten weer een streepje op de kalender weg. Nog maar vijf weken!

Reageren? angela@ad.nl