Volledig scherm
Nicole Gibson. © Videostill

Transgender maakt indruk op de catwalk in Londen

Een Brits catwalkmodel dat het publiek imponeerde op de modeweek in Londen onthulde achteraf hoe ze als man werd geboren en dat ze binnenkort een geslachtsoperatie zal ondergaan. De 32-jarige Britse Nicole Gibson groeide op als jongen Glen, maar werd op de speelplaats ontzettend gepest door leeftijdsgenootjes.

In haar tienerjaren ontdekte Nicole dat ze gevoelens had voor jongens en op haar twintigste begon ze vrouwenkledij te dragen. Pas twee jaar geleden startte ze met een hormoonkuur. Hierdoor kreeg ze onlangs een vrouwelijker figuur: dit stimuleerde de ontwikkeling van haar borsten. Nicole heeft nu zelfs behamaat 85B. Ze stopte met haar baan als barvrouw en werkt nu aan haar carrière als model.

Haar droom werd deze week werkelijkheid toen ze in een designerjurk mocht paraderen als onderdeel van Catwalk For Change, een modeshow die werd gehouden om het gebrek aan diversiteit in de industrie aan te kaarten. Het laatste deel van transformatie is voor donderdag gepland wanneer Nicole onder het mes gaat om echt volledig vrouw te worden. Nicole: 'De modeshow was geweldig. Ik had een transparante jurk aan waarin je mijn tepels kon zien. Dankzij de hormonentherapie heb ik een mooie boezem. Ik was niet zenuwachtig, maar opgewonden.'

Vrouwenkleren
Nicole legt uit welke strijd ze al haar hele leven moet voeren: 'Ik wist al op erg jonge leeftijd dat ik anders was. Terwijl andere jongens buiten speelden, wilde ik de jurken van mijn grootmoeder dragen. Ik wist dat ik anders dan de anderen was. Hoewel ik al op mijn twintigste had ontdekt dat ik graag vrouwenkleren droeg, verzamelde ik pas op mijn dertigste genoeg moed om echt vrouw te worden. Vanaf dat moment begon ik hormonen te nemen. Ik begin wel zenuwachtig te worden voor de ingreep van donderdag, maar het is iets dat ik moet doen.'

Nicole werd ontdekt door Models of Diversity, een alternatief modelbureau, ze had zelf haar foto's ingestuurd. Mode-experts waren zo onder de indruk van de prestaties van Nicole op de catwalk dat ze al geboekt werd voor andere shows later dit jaar.