Volledig scherm
© thinkstock

Twaalf 'schokkende seksfeiten' op een rijtje

In Amerika is de serie Masters of Sex sinds kort op de televisie. Deze is gebaseerd op onderzoeken naar mensen en seks die William Masters en Virginia Johnson deden van 1957 tot 1990. Hun research was voor die tijd baanbrekend, onconventioneel en werd wereldwijd gelezen. Reden voor TIME magazine om een lijstje met 'schokkende seksfeiten' anno 2013 op te stellen.

De serie is gebaseerd op de gelijknamige biografie Masters of Sex: The Life and Times of William Masters and Virginia Johnson, the Couple Who Taught America How to Love, geschreven door Thomas Maier. TIME baseert zich op seksonderzoek door de Amerikaanse gyneacoloog Eden Fromberg en op Naomi Wolf's meest recente boek, Vagina: Een Nieuwe Biografie. Dit resulteerde in de onderstaande  '12 seksfeiten die zelfs Masters en Johnson zouden shockeren'.

1. Dag- en nachtritme beïnvloeden vruchtbaarheid
Vrouwen menstrueerden vroeger bij nieuwe maan (als deze niet of nauwelijks zichtbaar was en het dus donker was in de nacht) en ovuleerden bij volle maan (als deze helder schijnt en het lichter is in de nacht). Tegenwoordig, in een wereld vol kunstlicht en heldere schermen, staan vrouwen niet meer zo in contact met dit biologische en natuurlijke ritme. Sommige vrouwen hebben daarom 'lunaception' geprobeerd: ze passen de lampen in de slaapkamer aan de stand van de maand om hun ovulatie te veranderen.

2. Vrouwen kunnen zwanger worden vijf tot acht dagen na het hebben van seks
We weten nu dankzij studies dat na de seks sperma vijf tot acht dagen kan blijven leven in het baarmoederhalsslijm om vervolgens nog een eitje te bevruchten.

Volledig scherm
© thinkstock

3. Het dragen van hoge hakken kan een negatieve invloed hebben op het orgasme van vrouwen
Sommige schoenenmerken ontwerpen hun hooggehakte stappertjes zo dat de boog van de hak ervoor zorgt dat de bekken van de draagster worden gekanteld op dezelfde manier als een vrouw een orgasme heeft. Door de hakken krimpt de bekkenbodem iets, dat is problematisch omdat er een grens is aan de mate waarin de bekkenbodem kan samentrekken. 'Stel je voor dat het (mate van krimpen) tijdens een orgasme gaat van 0 tot 60,' licht Fromberg toe. 'Als je al op 55 (door het dragen van hakken) begint, heb je niet de volledige ervaring.'

4. Orgasmes maken vrouwen creatiever
Uit onderzoek is gebleken dat het krijgen van orgasmes vrouwen meer zelfvertrouwen geeft en dat ze productiever en creatiever worden. En dit werkt vice versa: vrouwen ervaren intensere orgasmes als ze creatief zijn.

Volledig scherm
© thinkstock

5. De anticonceptiepil beïnvloedt het libido
Elke vorm van anticonceptie heeft een psyhologische bijwerking. Soms hebben vrouwen moeite om zwanger te raken als ze eenmaal van de pil af zijn, want hoewel ze zich tot daarvoor wel tot hun partner voelen aangetrokken, kan het zijn dat ze biochemisch toch niet bij elkaar passen als de extra hormonen geen rol meer spelen.

6. Het zitten in een stoel kan vrouwen opwinden
Zenuwen, onder de billen en de zitbotten, leiden naar weefsels van opwinding (in de vagina, clitoris, anus, etc.). Door het zitten in sommige stoelen kunnen deze zenuwen worden geraakt op een bepaalde manier, wat voor opwinding kan zorgen.

Volledig scherm
© thinkstock
 
Dit betekent dat iedere vrouw haar eigen methode nodig heeft om een orgasme te krijgen
Gyneacoloog Eden Fromberg

7....Maar het kan ook juist het krijgen van een orgasme bemoeilijken
Aan de ander kant, het grootste gedeelte van de dag zitten in een stoel verkleint de bekkenbodem en de spieren eromheen, spieren die essentieel zijn om een orgasme te ervaren. Als deze spieren te gespannen zijn van het vele zitten, vinden vrouwen het moeilijker om een orgasme te krijgen.  

8. Vrouwen hebben drie erogene zones
De clitoris, de G-spot én de opening van de baarmoederhals. Sommigen stellen dat ook tepels aan dit lijstje kunnen worden toegevoegd.

9. Zenuwuiteinden zijn in de vagina van iedere vrouw op een andere manier verdeeld
Net als een sneeuwvlok, is iedere vrouw uniek omdat haar zenuwuiteinden in de vagina op een andere manier verdeeld zijn dan bij een ander. Dit betekent dat iedere vrouw haar eigen methode nodig heeft om een orgasme te krijgen.

10. De kloppingen of pulsaties die een vrouw voelt tijdens een orgasme, zijn eigenlijk afkomstig van haar baarmoeder die probeert sperma te verzamelen
Ronde verbindingen tussen bindweefsels die eindigen in de grote schaamlippen 'schommelen de baarmoeder heen en weer tijdens een orgasme zodat de baarmoederhals de mogelijkheid heeft om sperma op te scheppen dat achter in de vagina terecht kan zijn gekomen, om zo de kans op bevruchting te vergroten,' aldus Fromberg.  

11. Goed gehydrateerd zijn, leidt tot betere orgasmes
Omdat het lichaam grotendeels uit vloeistof bestaat, verhoogt goed gehydrateerd zijn de kans op het komen tot een orgasme.

12. Alle vrouwen kunnen een orgasme ervaren
Bijna geen enkele vrouw wordt geboren, niet in staat zijnde een orgasme te krijgen. 'Vrouwen zijn zo geprogammeerd dat ze orgasmes kunnen krijgen,' vertelt Fromberg. 'Alleen niet iedereen leest de handleiding goed.'