Volledig scherm
Egbert Jan Riethof (64) is journalist. Hij heeft een dochter (25) en een zoon (23). Egbert Jan woont in z’n eentje in een huis met drie verdiepingen. © Joost Hoving

'Vakantie is een overschat concept'

Egbert JanHij hoeft lekker niet met vakantie, hij heeft geen vrouw om ruzie mee te maken, de kinderen zijn het huis uit - Egbert Jan leidt een heerlijk leven.

’s Morgens, vanaf de bushalte op de dijk, zie ik hoe inwoners van mijn dorp hun vierpotige huisvrienden op het strandje aan de Lek hun darmen laten legen. Daarna rennen de beesten vrolijk achter elkaar aan, en passant de struiken rond het zand bezeikend.

’s Middags, als ik uit de bus stap, is het druk op het strand. De zomerzon verhit blote lijven en de badlakens die op het volgescheten zand zijn neergevlijd. Kinderen spelen tussen de struiken, pubers dollen in het schuimige rivierwater, bruin als een oude deken, terwijl 20 meter van hen af een containerschip op Rotterdam koerst.

Vertrouwde beelden in een dorp aan een Hollandse rivier die door oneindig laagland glijdt. In de straten is het stil. De bevolking is op Zwarte Zaterdag afgereisd in topzware gezinsauto’s en staat nu op een camping in Schin op Geul of Pouilly-sur-Saône.

Quote

Vakantie is een overschat concept

Een collega van Egbert Jan

Ik keutel rond, gooi lege flessen na zeker zes maanden met eindeloos kabaal in de glasbak. ,,Joh, dus zó schrijf je die stukjes’’, roept een joviale buurman.

Fijne weken zijn dit.

Vakantie is een overschat concept, zegt een collega die deze spreuk vast weer van een ander heeft. Bakken geld kost het, en je bent een groot deel van de tijd uit je doen.
Niet met vakantie hoeven, rondhangen in een ontvolkte wereld, niet zo nodig bruin hoeven worden, zegens zijn het.

En geen relatie. Geen ruzies, verantwoording afleggen, compromissen sluiten. Gaat het slaapkamerraam ’s nachts open of dicht? En we hebben weer eens een nieuwe bank nodig, vind je niet? Nee, vind ik niet.

Geen kinderen in huis. Je mist ze, maar hoeft niet aan de bak: boodschappen doen, eten maken, troep opruimen, haren uit de doucheafvoer halen, kritische opmerkingen verwerken die je vanbinnen pissig maken, wijze raad debiteren.

Quote

Ik voel Fenna’s verdriet tot in de botten

Egbert Jan

Hoewel.
De telefoon.
,,Pap.’’
Een stem die even geen tegenspraak duldt.
,,Ik zit emotioneel aan de grond. Kun je me komen ophalen? Nu?’’
Dat is dertig minuten heen. Terug, met middagfile op de A2, zeker drie kwartier. Dochter zwijgt somber. Ik voel Fenna’s verdriet tot in de botten.

Thuis: gauw boodschappen doen, ze rekent op een gezonde maaltijd. Fenna houdt niet zo van rijst, wat ik voor mezelf had willen maken. En het moet op tijd op tafel staan. Eerst chips, geen paprikasmaak, neutraal. De tv gaat aan: Teen Mom Marathon.

De volgende morgen is ze opgeknapt.
,,Pap.’’
Die bepaalde toon.
,,Jij hebt dat ene boek toch nodig dat ik van je heb geleend? En ik wil twee tassen zomerkleren meenemen die hier staan. Dat is zo’n gedoe in de bus. Als je me nou brengt ...’’

Reageren? magazine@persgroep.nl