Volledig scherm
Madeleine van de Vecht en Douwe Treurniet hebben zelf een herenhuis in Amersfoort opgeknapt. © Eigen foto

Van bouwval tot stijlvol herenhuis: Douwe en Madeleine gingen zelf aan de slag

Een enorme verbouwing, waarbij je zelfs een poosje in een stacaravan moet wonen? Dat is zeker niet voor iedereen weggelegd. Madeleine van de Vecht en Douwe Treurniet beten zich vast in hun droomhuis en het resultaat is wonderlijk.  

Volledig scherm
Ook van de buitenkant zag alles er verwaarloosd uit toen het stel begon met verbouwen. © Eigen foto

Toen het stel het herenhuis in Amersfoort in 2016 kochten waren ze het er allebei over eens: ,,Hoe vet zou het zijn om een huis helemaal naar je eigen zin te maken? We werden allebei een beetje verliefd op het huis”, aldus Madeleine van de Vecht. 

Ze vielen vooral voor het vrije uitzicht. Het huis zelf was een bouwval. Wij vroegen ons af hoe je aan zo'n verbouwing begint? ,,Vooral heel veel uren tekenen! Zo krijg je beeld van hoe de ruimte is en hoe je dit het beste in kan vullen. We hebben hier onszelf echt de tijd voor gegund.” Daarnaast wilden ze zo dicht mogelijk op het bouwproject wonen om alle vrije uurtjes in het project te kunnen steken, dus hebben ze eerst een halfjaar in een stacaravan gewoond, gewoon in de achtertuin.

De verbouwing

Omdat het huis erg groot is (200 vierkante meter woonruimte), wilden Douwe en Madeleine van hun zolder een appartement maken om die te verhuren als het huis uiteindelijk klaar is. Ze besloten eerst het appartement af te maken om daar tijdelijk in te wonen. Na een jaar was de benedenverdieping ook zo goed als af en verhuisden ze daarheen. 

,,Het voelde allemaal als een avontuur. Na het werk je kleren uit, kluskleren aan en gaan. Je leeft in een droom van iets zelf uitdenken en dan ook echt zelf gaan maken.” Het stel heeft eigenlijk alles zelf gedaan, van ontwerp tot realisatie. ,,Douwe is ontzettend handig. Hij heeft een technische achtergrond, dus hij kon heel veel zelf!” Wel is er een aantal klussen die zijn uitbesteed, zoals een nieuw dak, andere kozijnen en het stuken van alle muren. 

Volledig scherm
Bovenin is eerst een appartement gemaakt, zodat Madeleine en Douwe daar in konden wonen tot de rest klaar was. © Eigen foto

Duurzaam huis

Het mocht dan misschien wel een bouwval zijn, toch wilden Douwe en Madeleine de charme van het oude huis intact laten. De gevel en trap zijn daarom ook blijven staan. Daarnaast wilden ze graag een onderhoudsvriendelijk en duurzaam huis. Maar juist dat bleek soms wel moeilijker dan gedacht. ,,We wilden geen houten kozijnen, omdat je deze heel vaak moet onderhouden, maar vind maar eens mooie kunststof kozijnen met een klassieke uitstraling. Uiteindelijk hebben we ze gevonden, maar dit heeft ons wel wat tijd gekost.” 

Volledig scherm
. © Eigen foto

Om er een duurzaam huis van te maken, wilden Douwe en Madeleine dat het huis extreem goed werd geïsoleerd. Door het hele huis is lage temperatuur vloerverwarming gelegd en een mechanische ventilatie met warmteterugwinning zorgt ervoor dat het huis geventileerd wordt met buitenlucht, zonder dat het binnen koud wordt.

Volledig scherm
Visgraat vloer en een origineel element bij de lamp aan het plafond. © Eigen foto

Styling

De styling van het huis hebben ze ook zelf gedaan. ,,Dat is altijd al een hobby van mij geweest, ik vind het heel leuk om bezig te zijn met inrichting en interieur”, vertelt Madeleine enthousiast. Door dit traject is ze zelfs naast haar baan zelfstandig aan de slag gegaan als vastgoed- en verkoopstylist.

Al met al kost zo’n verbouwing heel wat tijd, maar Douwe en Madeleine hebben er geen moment spijt van gehad. ,,We hebben een hele gave tijd gehad en zijn mega trots op het resultaat.”

Volledig scherm
De badkamer, met ruwe muur als authentiek element. © Eigen foto
Volledig scherm
© Eigen foto

Lees ook bij Eigen Huis & Tuin: Zelf je huis verbouwen? Zo pak je dat aan