Volledig scherm
© THINKSTOCK

Vertrouw niet blindelings op lightproducten

Een op de vijf vrouwen begint minstens een keer in de maand met diëten. Meer dan een derde van de vrouwen koopt regelmatig lightproducten. Experts waarschuwen voor de gevaren van die calorieobsessie. 'Light' is geen synoniem voor 'gezond'.

Volledig scherm
Lightproducten zijn lang niet altijd gezond. © ANP

Overgewicht is een groeiend maatschappelijk probleem en de cijfers liegen er niet om. Maar liefst 22 procent van de mannen en vrouwen begint elke week een dieet. 36 procent kijkt dan ook vooral naar de caloriearme producten in de supermarkt. Als we alleen rekening houden met de vrouwen is dat zelfs 43 procent.

Goede voornemens
Toch is dat caloriearm shoppen geen garantie voor succes. Uit een rondvraag van Seven Seas, een producent van voedingssupplementen, blijkt dat twee derde van de lightshoppers toch minstens één keer per week zoetigheid eet.

70 procent van de ondervraagden gaf aan hun gezondheid te willen verbeteren, maar daar geen tijd voor te vinden. Eenzelfde percentage vindt de berichtgeving over wat gezonde voeding nu precies is, tegenstrijdig.

Slechte diëten
Experts waarschuwen nu voor de gevaren van al dat diëten. De focus op caloriearm eten doet ons nogal vaak gezond en vitamineerijk voedsel vergeten, zo blijkt.

Dr. Emma Derbyshire is voedingsdeskundige aan de universiteit van Manchester en werkte mee aan het rapport dat de gevaren opsomt. 'Terwijl zowel beroemde koks, gezond voedsel en recepten onze tijdschriften en tv-programma's overspoelen, gaat het met onze diëten alsmaar slechter.'

Lightproducten
'Het lijkt alsof we nog steeds worstelen met het begrip 'gezonde' voeding,' gaat Derbyshire verder. 'Het is best belangrijk na te gaan hoeveel calorieën we dagelijks innemen, maar dat mag niet ten koste gaan van onze gezondheid. We hebben echt wel bepaalde vitamines, mineralen en een aantal essentiële vetstoffen nodig.'

Belangrijk is de waarschuwing die Derbyshire meegeeft wat lightproducten betreft. 'Caloriearm voedsel bevat vaak hoge concentraties suiker en toegevoegde stoffen,' benadrukt Derbyshire. 'Ze zijn vaak niet zo gezond als we denken.'