Verwarming weer aan? Deze zaken moet je even controleren
Met temperaturen die ’s ochtends niet boven de 10 graden uitkomen, gaat in veel huizen de centrale verwarming weer aan. Maar voordat je na een warme zomerperiode je verwarming weer inschakelt, zijn er enkele zaken die je even moet controleren.
Bijna alle Nederlandse huizen worden voorlopig nog op aardgas verwarmd. De cv-installatie werkt alleen goed als de hoeveelheid water en lucht in het systeem in orde is. Vaak merk je na een paar maanden op non-actief dat de radiatoren maar half warm worden of borrelende geluiden maken.
Dat betekent dat er luchtbellen in je verwarmingsleidingen en radiatoren zitten. Daarom is het goed dat je het systeem ontlucht en opnieuw met water bijvult voordat je de verwarming weer aanzet.
Hoe ontlucht je de verwarming?
De verwarming ontluchten doe je door deze 6 stappen te volgen:
1. Zet eerst alle radiatoren aan zodat het water en de lucht in de leidingen worden verwarmd.
2. Zet de thermostaat (als je die hebt) op de laagste stand en zet de cv-ketel uit. Draai alle radiatorkranen dicht.
3. Wacht vijf minuten en pak een ontluchtingssleutel (te verkrijgen in iedere bouwmarkt) en een doekje.
4. Draai met de ontluchtingssleutel het radiatorventiel open. Houd een doekje erbij. Als er veel water uitkomt, kun je hem weer dichtdraaien. Begin bij de laagst geplaatste radiator in huis.
5. Draai vervolgens de kranen weer open, zet de thermostaat aan op de gewenste temperatuur.
6. Controleer de waterdruk van de cv-ketel. Als hij nog op rood staat, is de druk te laag en moet de cv-ketel bijgevuld worden met water.
Dit moet je doen als je een schoorsteen hebt
Oktober en maart zijn volgens verzekeraars de grootste risicomaanden voor een schoorsteenbrand. Om de eerste kou te doorbreken, steken veel mensen in deze periode vaak hun kachel of haard weer aan. Voor je dat doet, kun je beter nakijken of je schouw in orde is. Vogels maken er vaak nesten in, en die verdroogde takken kunnen vlam vatten, net als aanslag zoals roet of creosoot.
Is je schoorsteen gekoppeld aan je cv-installatie? Dan maakt het reinigen van je schoorsteen deel uit van het verplicht onderhoud van je cv-installatie. Je kunt hiervoor beroep doen op een schoorsteenveger of een erkende technicus die ook je ketel nakijkt.
Volgens de brandweer kun je op deze manier schoorsteenbrand voorkomen:
- Laat je schoorsteen minimaal jaarlijks vegen
- Kies een bedrijf dat is aangesloten bij Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB)
- Zorg voor een emmer met zand naast de open haard/kachel/schoorsteen. Blus nooit met water.
- Gebruik aanmaakhoutjes bij het aansteken (nooit benzine of spiritus).
- Stook volgens de Zwitserse methode.
Gevaar op koolstofmonoxidevergiftiging in oktober
Met het opstarten van verwarmingstoestellen steekt ook het gevaar op koolstofmonoxidevergiftiging de kop op. Dat gebeurt vooral tussen de maanden oktober en februari. CO kun je niet ruiken, zien of voelen. Dat maakt het zo gevaarlijk.
CO ontstaat ook als toestellen niet goed afgesteld zijn of als je schoorsteen niet goed trekt. Als er CO in de kamer hangt, adem je dit ongemerkt in en neemt je bloed de vergiftiging op via de longen. De symptomen zijn onder meer loomheid, duizeligheid, hoofdpijn en futloosheid. Bij hoge concentraties raak je buiten bewustzijn. Er gaan zelfs mensen aan dood (tien tot vijftien per jaar in Nederland). Meestal gebeurt dat in kleine, slecht geïsoleerde ruimtes zoals woonboten.
Dit kun je volgens de brandweer doen om te voorkomen dat een vergiftiging optreedt:
- Laat 24 uur per dag en 7 dagen per week een rooster open of raam op een kier.
- Laat de verwarming controleren door een vakman.
- Plaats een koolmonoxidemelder, in ieder geval in de ruimte van het verwarmingstoestel of de open haard.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
klushack
Trucje: zo haal je het stof achter de verwarming weg
Zeker met dit gure weer, zitten we graag dicht bij de verwarming. Heel vervelend als de achterkant van de verwarming dan vol zit met stof. Eigen Huis & Tuin heeft een handigheidje gevonden om dat schoon te maken. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit. -
PREMIUM14
Seniorenwoningen vinden lijkt onmogelijke opgave: Egbert en Nel bouwen ze daarom zélf
Een woning vinden is momenteel sowieso al een hele klus. Maar een seniorenwoning vinden lijkt helemaal een onmogelijke opgave. Egbert en Nel Elsgeest besloten daarom vorig jaar om dan maar hun eigen seniorenwoning te laten bouwen. Inmiddels is dat proces aardig onderweg. -
vraag 't vtwonen1
Dit zijn de woontrends van 2023: ‘Er is iets aan de hand met kurk’
Er is van alles aan de hand in de wereld. Wat doet dat met ons interieur? Dat vertelt Marianne Luning, stylist bij vtwonen en nét terug van Maison&Objet, de grote vakbeurs voor interieur in Parijs. ,,Kleur gaat een hele positieve vibe aan onze interieurs geven.” -
PREMIUM8
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit.
-
16
Getest: dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van vijf personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
met Video
We douchen massaal korter vanwege de hoge gasprijzen: dit kun je besparen met een korte douche
We douchen massaal korter nu de gasprijzen hoog zijn. Zeven op de tien Nederlanders doet dit om gas en daarmee geld te besparen. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen.