Vijf manieren om de overwaarde van je huis in te zetten
Huizenbezitters van 55 jaar en ouder zijn op zoek naar mogelijkheden om wat met de overwaarde van hun huis te doen, aangemoedigd door de extreem lage hypotheekrente. Het aantal hypotheekaanvragen bij die doelgroep stijgt en uit onderzoek van De Hypotheker blijkt dat 55-plussers hun woning graag verduurzamen.
De leeftijdsgroep kiest er vanwege de krapte op de huizenmarkt vaker voor de woning te verbouwen, zodat zij langer in hun huidige woning kunnen blijven wonen met eventuele levensloopbestendige maatregelen.
De groep 55-plussers wil profiteren van de historisch lage rente door hun hypotheek over te sluiten, bijvoorbeeld voor een verbouwing of het verzilveren van de overwaarde, zo bleek eerder dit jaar uit een enquête van De Hypotheker.
,,Logischerwijs kiezen steeds meer senioren er nu voor om de huidige woning te verbouwen en toekomstbestendig te maken", zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker. ,,In het meest gunstige geval kunnen de maandlasten omlaag, zelfs inclusief een verbouwing en het betalen van een boete”, vult Marga Lankreijer van Independer.nl aan. ,,Het is niet zeldzaam dat 55-plussers een huis hebben waar tonnen aan overwaarde op zit.”
Maar hoe kun je zelf de overwaarde van je huis gebruiken? Vijf manieren op een rij:
1. Huren
Verkoop je eigen woning en ga huren. De hypotheek wordt ingelost bij de verkoop en de overwaarde die op de eigen woning zat is vanaf dan vrij te besteden.
2. Een goedkopere woning kopen
Verkoop je eigen woning en koop een goedkopere woning. Het bedrag wat overblijft is vrij te besteden. Voorbeeld: de huidige waarde van de woning bedraagt 500.000 euro (er rust geen hypotheek meer op de woning), de nieuwe woning is 250.000 euro. Je gebruikt de waarde van de woning (500.000 euro) voor de aankoop van de nieuwe woning. Er is geen hypotheek nodig en er blijft 250.000 euro over die vrij besteedbaar is.
3. Een verzilver- of opeethypotheek nemen
Leen een bedrag bij de bank dat niet hoger is dan de overwaarde op de woning (een hypotheek op de overwaarde van je huis). Stel: je hebt een huis met een waarde van 225.000 euro en daar rust een totale hypotheek op van 75.000 euro. Je hebt dan 150.000 euro overwaarde, (een deel van) dit bedrag kun je dan opnemen. Je hoeft niet je huis te verkopen, je neemt als het ware al een voorschot op de overwaarde van je woning.
4. Oversluiten van de hypotheek
Ga naar een nieuwe hypotheekverstrekker voor een lagere rente. De rente is historisch laag. Als je al lang een hypotheek hebt, is hij waarschijnlijk veel hoger. Let wel op: als je jouw hypotheek oversluit, moet je meestal een boete betalen. Die kun je echter meefinancieren als je een overwaarde hebt. De schuld gaat dan weliswaar wat omhoog, maar de maandlasten naar beneden. Je kunt de boete zelfs bij de belasting aftrekken, waardoor je een deel ontvangt bij de belastingteruggave.
5. Verbouwen/verduurzamen van de woning
Gebruik de overwaarde om het huis te verbeteren. Veel mensen sluiten over en verhogen hun hypotheek meteen om een verbouwing of verduurzaming zoals betere isolatie te financieren. Zelfs dan zou je kunnen profiteren van lagere maandlasten dankzij de lage rente. Lagere energielasten maken het nog aantrekkelijker. Voorbeeld: de hypotheek met een rente van 4 procent die nog acht jaar loopt bedraagt nog 100.000 euro, het huis is 500.000 euro waard. Je gaat verbouwen voor 100.000 euro en sluit de hypotheek over naar 1,3 procent rente. De maandlasten gaan naar beneden, de schuld is 200.000 euro geworden maar er blijft nog steeds een overwaarde van 300.000 euro op zitten.
Nadelen gebruiken overwaarde
Zitten er geen haken en ogen aan? ,,Jawel, je moet natuurlijk goed met een adviseur kijken wat de beste optie is en voor wie een spaarhypotheek heeft is het bijvoorbeeld al allemaal een stuk lastiger”, zegt Marga Lankreijer van Independer.nl. ,,Bedenk bovendien dat er bij hypotheekaanpassingen notariskosten, advieskosten en eventueel taxatiekosten komen kijken. Bij kleine verbouwingen zou je voor een persoonlijke lening kunnen kiezen, dan heb je dat allemaal niet.”
Dit artikel is in februari ook al eens verschenen op deze site. Over de opeethypotheek is toezichthouder AFM overigens kritisch. Lees dit verhaal voor meer verdieping en kijk onderstaande podcast als je meer wil weten over overwaarde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
We verbruiken 120 liter water per dag, deze snufjes helpen om een deel opnieuw te gebruiken
Nederland heeft een watertekort, maar toch douchen we en spoelen we de wc door met drinkwater. Kan dat niet slimmer? -
Video
‘Aflossingsvrije hypotheek steeds populairder onder starters’
De aflossingsvrije hypotheek wordt steeds populairder onder starters. Het aantal jonge huizenkopers dat in januari, februari en maart van dit jaar een aflossingsvrije hypotheek afsloot, steeg met 14 procent ten opzichte van dezelfde maanden een jaar eerder, meldt De Hypotheker. De afgelopen twee jaar was zelfs sprake van bijna een verdubbeling. De toename komt onder meer door de lage hypotheekrente en de huizenprijzen die blijven stijgen. -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
PREMIUM
Eigenaar sliep niet één keer in miljoenenappartement en zet het alweer te koop: slaan beleggers hun slag?
Een luxueus appartement in de Zalmhaventoren in Rotterdam wordt doorverkocht zonder dat de eigenaar er ook maar één nacht heeft geslapen. Slaan beleggers hun slag in de hoogste woontoren van Nederland?
-
PREMIUM
Agent Luke heeft maar één minuut nodig om een inbraakgevoelig huis te spotten
,,Zie je die trap? Die plaats je tegen de muur, je klimt omhoog en wipt het raampje open.” Agent Luke heeft tijdens zijn surveillance maar één minuut nodig om een inbraakgevoelig huis te spotten. Zoals deze woning zijn er zovelen en de crimineel slaapt niet. Sterker nog: ze slaan net zo graag overdag toe. -
PREMIUMVideo
Jonge activisten zijn klaar met woningcrisis: ‘Er moet fundamentele verandering komen’
Voor een groep jongeren die noodgedwongen bij hun ouders woont, of antikraak, of voor meer dan 1500 euro voor een appartementje betaalt, is de maat vol. Ze eisen een fundamentele verandering van het woonbeleid en gaan demonstreren. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.