Volledig scherm
Schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp © ADN Beeldredactie

Vijf plekken in huis die je snel vergeet schoon te maken

Schoonmaaktip van de weekHet huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je af en toe wat leuke trucjes weet. Daarom geeft Marja Middeldorp van Schoonmaken met Marja iedere week een handige schoonmaaktip. Wat zijn de vergeten plekjes in huis?

Bij een verhuizing kom je ze nog wel eens tegen: de plekken in huis die je blijkbaar nooit goed hebt schoongemaakt. Dan komt er ineens een lading stof of andere viezigheid naar boven. De lijst hieronder is een goede checklist.

1. Lampen

,,Vliegen en andere insecten komen op licht af. Vooral op lampenkappen kom je dan ook geregeld vliegenpoep tegen”, weet Marja. ,,Sommige beestjes gaan ook dood vanwege de warmte, die lijkjes zorgen ook voor viezigheid. Je zou eigenlijk elke maand met een zacht borsteltje de binnenkant van een lampenkap schoon moeten maken.”

2. Stofzuiger

Stofzuigen vergeet je niet, maar maak je de stofzuiger zelf ook schoon? ,,Heel nuttig en veel mensen vergeten het. De meeste onderdelen zijn van plastic. Je kunt ze het beste in een bakje met schoonmaaksoda laten weken. Heb je een bezem, dan kun je die met een stofzuiger schoonmaken.”

3. Spinrag

,,Spinrag zit op plekken waar je niet vaak komt. Achter een kast of een kist. Achter radiators of banken als die te lang tegen een muur staan. Haal ze eens in de zoveel tijd weg met een ragebol!”

4. De plinten

Heb je alle kasten netjes gestoft en de woonkamer gestofzuigd, maar sla je standaard één plekje over... ,,Bijna overal waar ik kom zie ik een stoflaag op de plinten. Dat ziet er lelijk uit, zeker bij een witte muur. Je kunt beter niet de stofzuigerslang gebruiken, want daarmee beschadig je de muur. Ik gebruik zelf een swiffer, zodat ik niet hoef te bukken.”

5. De ‘spaarbank’

,,Tussen de kussens op de bank blijft altijd van alles liggen. Ik noemde dat vroeger de spaarbank. Mijn vader had vaak losse guldens in zijn zak en die kwamen dan in de bank terecht. Als ik iets lekkers wilde kopen, kroop ik in de bank voor wat geld. Als je sieraden kwijt bent, kun je een oude panty om de stofzuigerslang doen en dan gaan zuigen. Dan blijft een ring of een oorbel eraan vast plakken.”