Volledig scherm
Kotor © Thinkstock

Vijf redenen waarom Kotor Rotterdam versloeg

Trots vierde Rotterdam deze week haar vijfde plek op de lijst van wereldsteden waarvan Lonely Planet zegt: Hier moet je in 2016 heen. Kotor pakte echter het goud, de topplek.

Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© AD
Volledig scherm
© Thinkstock

In Montenegro verzamelt verslaggever Adrianne de Koning de vijf redenen, waardoor het kleine stadje met slechts twintigduizend inwoners het hart won van de reisgidsengigant.

Adembenemend uitzicht
Met de lift naar de top van de Euromast zoeven voor een blik op het prachtige Rotterdam is op welke dag dan ook een cadeautje. Maar het toch echt niet op tegen het letterlijk adembenemende uitzicht, dat vele zweetdruppels kost. Na een klim van 1260 tredes en 260 meter naar het fort San Giovanni ligt de baai van Kotor met z'n indrukwekkende rotswanden aan je voeten.

Tijd staat stil 
In de Stari Grad, de oude ommuurde stad, staat de tijd stil. Vooral in de vroege morgen en late avond kun je verdwalen in het doolhof van steegjes, kerken en pleinen zonder andere toeristen te treffen. Omdat sloopdrift aan de oude stad voorbij is gegaan, is het hart van Kotor vrijwel geheel intact en prachtig met z'n witte stenen. Unesco heeft het tot werelderfgoed verkozen. Je gaat echt terug in de tijd. Waar Rotterdam de stad is van de toekomst, is Kotor dat van het verleden.

Coffee to go
Kotor doet nog niet mee aan de hippe trends in de horeca, zoals het drinken uit jampotjes of de keuze uit ontelbare soorten koffie. Nee, ze doen hier zelfs pas sinds kort aan 'coffee to go'. Koken met lokale producten doen ze dan weer wel. Met de Adriatische zee zo dichtbij, is er volop verse vis te krijgen. En de gerookte ham, Pršut en lokale kaas, zijn een feestje om te eten. Op de markt liggen ze gebroederlijk naast elkaar, terwijl oude vrouwtjes hun eigen honing en olie verkopen in oude flesjes cola en oude potten. Het is een andere wereld, wars van trends.

Goedkoop
Voor weinig geld kun je veel doen in Montenegro. Wie slim kiest, kan zelfs in de Stari Grad van Kotor- de duurste stad van het land- een halve liter bier vinden voor 1,20 euro. De klim naar het fort en het wandelen over de stadsmuur kost drie euro. De bus naar andere mooie stadjes aan de baai, is ook erg goedkoop.

Voor het te laat is
Maar de belangrijkste reden om nú naar Kotor te gaan, is de enorme groei in toerisme. De kleine postzegel vol monumenten kan op dagen dat er vier tot vijf cruiseschepen in de baai liggen, de massa's al amper meer aan. Nu kun je nog van het lokale leven genieten, zoals de markt waar oude vrouwtjes hun eigen honing en olie in oude potten en flessen verkopen. Maar de angst is, ook onder bewoners, dat met nog meer toeristen Kotor een openlucht museum zal worden met alleen toeristenwinkeltjes op de plek van de kapper, schoenmaker en apotheek.