Volledig scherm
PREMIUM
© Studio Ski

'Volgens het boekje had ze getraumatiseerd moeten zijn'

BV De LiefdeOver gemak en ongemak in een relatie. Lucinda (47) had al een paar levens achter zich toen Richard (55) haar leerde kennen. ,,Zij bezit de gave afstand te nemen van wat haar is overkomen.’’

‘Lucinda kwam op haar 22ste naar Nederland. Ze had genoeg van Zuid-Afrika, waar ze opgroeide in een omgeving vol geweld. Ze werd afgeranseld door haar vader, aangerand en verkracht door kennissen van de familie. En dan was er ook nog het politieke geweld op straat.

Ze wilde weg uit die wereld en kwam via haar zus in Frankrijk als au pair in Utrecht terecht. Ze trouwde, kreeg twee kinderen en scheidde. Op haar 30ste leerde ik haar kennen. Toen droeg ze de verhalen van al die levens al met zich mee. Haar sprekende gezicht, haar kroeshaar, haar vormen: ik vond haar meteen heel mooi. Een verfrissende verschijning, vol energie en levenslust. Zelf ben ik meer in mezelf gekeerd, minder sociaal.

Toen Lucinda voor het eerst bij mij thuiskwam, was ze verbaasd. Ik werkte als freelance tekstschrijver, had alleen een fiets, mijn kat en mijn boeken. Dat was voor haar nieuw: een man die niet om materiële zaken gaf, die niet eens een auto had. Maar ze vond het authentiek en romantisch.

  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’