Een verkoopbord aan de gevel van een woning.
Volledig scherm
Een verkoopbord aan de gevel van een woning. © ANP

Vraag naar hypotheken hard gedaald door oplopende rente

Veel minder mensen hebben in het derde kwartaal een hypotheek aangevraagd, nu de rentes voor die kredieten hard oplopen. Vooral naar het oversluiten van bestaande hypotheken was minder vraag, maar er waren ook minder huizenkopers die voor een hypotheek bij de bank aanklopten.

21 reacties

 • M. Ronald Markant

  2 maanden geleden
  Ik hoop dat mensen nog 10x nadenken voor zij besluiten een huis te kopen. De markt is nog steeds zwaar overspannen, door gegoochel met verkoopprijzen door makelaars. Huizen worden nog steeds als eerste aan bepaalde partijen aangeboden, pas als die niet geïnteresseerd zijn gaat het naar de ‘open markt’ en gaat de prijs direct omhoog. 3 huizen in onze straat zijn aan één partij verkocht. Grappig te weten dat die partij een bekende van de christelijke wethouder is.
 • geert postmus

  2 maanden geleden
  Michael Man, spekkoper, om te beginnen hebben ze min. een ton teveel betaald. Probeer dat maar eens terug te krijgen. Daarnaast hebben een hoop mensen hun overwaarde van hun vorige huis er in gestopt, en dat zien ze ook niet meer terug. Mensen die de afgelopen 2jr een huis gekocht hebben, zijn geen spekkoper, maar zwaar de sjaak. Ff warmte pompje aangeschaft.....terwijl we nu gewoon weer terug naar het oude systeem gaan, cv keteltje.
 • Hans Phitphan

  2 maanden geleden
  @ Joop de Vries, wel degelijk spekkoper als ze voor 20 of 30 jaar hebben vastgezet, als ze dat niet hebben gedaan........ niet zo slim. Huis onder water zegt niks,wilde zelf verkopen in 2010,oops financiële crisis, dik onder water, maar dat is alleen op papier,maakt geen zak uit verder,heb zelf gewacht met verkoop tot 2019 en er heel goed uitgesprongen. Men zegt wel eens, na 7 vette jaren,komen er 7 magere jaren, en door de bank genomen klopt dat aardig.
 • Joop de Vries

  2 maanden geleden
  @Micheal Man: De door jouw genoemde "spekkopers" zitten nog steeds met een hoge hypotheek en lasten. Als hun huis "onder water" dreigt te komen, dan zijn ze minder gelukkig. Spekkopers zijn degenen, die hun huis tegen een hoge prijs hebben kunnen verkopen en zonder al te veel bij te betalen een groter en/of huis hebben gekocht, zonder extra hypotheeklasten. Of nog beter: kleiner wonen en geld overhouden.
 • Berend vd Berg

  2 maanden geleden
  In de steden nog weinig van afkoeling te merken. Afgelopen weekend is er nog 40k overboden op een rijtjeshuis met al een niet geringe vraagprijs. Nu zal dat vast een uitzondering zijn maar zolang er schaarste is op de markt zal het weinig van invloed zijn op de prijzen.