Volledig scherm
© Thinkstock

Vrouw bevalt steeds vaker met ruggenprik

Nederlandse vrouwen kiezen de laatste jaren steeds vaker voor een ruggenprik bij de bevalling. Het aantal vrouwen dat kiest voor deze pijnbestrijding is de afgelopen 10 jaar verdrievoudigd.

Quote

Ruggenprik is geweldig, maar het is geen aspirien­tje

Linda Rentes, voorzitter beroepsvereniging van verloskundigen

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Martine Wassen van ziekenhuis Maastricht UMC+. Ze onderzocht de bevallingen van 1,5 miljoen vrouwen. In 2003 vroeg ruim 5 procent van de barende vrouwen om een ruggenprik. In 2012 steeg dat naar 17,9 procent. Inmiddels ligt het percentage op 20 procent. Tegelijk is het aantal onnatuurlijke bevallingen amper gegroeid.

Toch zijn veel Nederlandse vrouwen nog altijd terughoudend als het om pijnbestrijding gaat. Ter vergelijking: in België vraagt 70 procent van de vrouwen om een ruggenprik bij de bevalling. ,,De Nederlandse houding heeft deels te maken met de aloude gedachte 'in smart zult gij uw kinderen baren','' zegt Wassen.

Toch verliest die gedachte nu snel aan kracht. Dat komt ook door de richtlijn die ziekenhuizen sinds 2008 hanteren. Daarin staat dat een vrouw bij haar bevalling op elk moment een ruggenprik moet kunnen krijgen, als ze daarom vraagt.

Ontsluiting
Lang werd gedacht dat een vrouw eerst minimaal 4 centimeter ontsluiting zou moeten hebben voor zij een ruggenprik zou mogen krijgen. Uit onderzoek van Wassen blijkt dat de ruggenprik de bevalling echter niet verstoort.

Hoewel Wassen de ruggenprik prima pijnbestrijding noemt, is ze geen voorstander van het invoeren van de ruggenprik als standaardbehandeling. Nederland is een van de weinige Europese landen waar vrouwen alleen op verzoek pijnbestrijding krijgen. In andere landen wordt een ruggenprik vaak standaard aangeboden. ,,Een ruggenprik heeft wel bijwerkingen, zoals een lage bloeddruk.''

Haar mening komt overeen met die van de KNOV, de beroepsvereniging van verloskundigen. Voorzitter Linda Rentes vindt het goed dat vrouwen anno 2014 kunnen kiezen. ,,Een ruggenprik is geweldig, mits je het nodig hebt, maar het is geen aspirientje.''

Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld zoveel pijn, dat de ontsluiting blokkeert of dat ze te uitgeput raken om goed te kunnen persen. Dan kan een ruggenprik volgens haar uitkomst bieden en zelfs een keizersnee voorkomen. ,,Maar vrouwen moeten er niet te makkelijk over denken en niet bij het eerste het beste pijntje om een ruggenprik vragen. Er kunnen complicaties optreden.'' Zo geeft een ruggenprik kans op koorts, ook bij het kindje. ,,Dan worden antibiotica toegediend. Dat is ingrijpend.''

Uit een van Wassens studies blijkt dat het standaard aanbieden van de ruggenprik leidt tot meer bijwerkingen, zoals lage bloeddruk, bewegingsbeperking in de benen en meer op een kunstverlossing, bijvoorbeeld met een vacuümpomp).