Volledig scherm
PREMIUM
Coach Vreneli Stadelmaier © Anne Stalinski

Vrouwen die elkaar niet helpen, komen in de hel

AD MagazineCoach Vreneli Stadelmaier zou willen dat vrouwen elkaar meer gunnen. Hoe je vrouwensolidariteit bereikt? ,,Eén: Stop met roddelen. Twee: Stop met roddelen. Drie: Stop met roddelen.” Een handleiding voor meer ‘sisterhood’.

Geef elkaar een duwtje, de krabbenmand uit


Vreneli Stadelmaier (55) is professioneel spreker, auteur en loopbaancoach. In haar bedrijf SheConsult begeleidt ze hoogopgeleide vrouwen. Ze schreef F*ck die onzekerheid en Yes she’s smart. Met haar theatercolleges reist ze door het hele land. In 2015 won ze de Joke Smit-prijs.

,,De Amerikaanse minister Madeleine Albright zei het al: ‘Voor vrouwen die elkaar niet helpen, bestaat een speciaal plekje in de hel’. Vrouwen mogen elkaar best wat meer vooruit helpen, met sisterhood versterken ze elkaar. Ik noem dat de tegenhanger van ‘de krabbenmand’. Als een krab in een mand vol soortgenoten omhoog klimt, trekken de anderen hem terug naar beneden. Dat doen vrouwen ook. Terwijl we elkaar juist een duwtje zouden kunnen geven, die mand uit.

Vrouwen zijn vooral gericht op onderlinge relaties; zolang we allemaal gelijk zijn, is alles goed en gezellig. Maar zodra er een boven de groep uitsteekt, voelt dat als verraad, als een bedreiging voor de rest. Bij mannen werkt het anders. Hoe meer mannen boven de groep uitstijgen, hoe meer status dat de hele groep oplevert. Mannen weten: als ik Piet nu help, helpt hij mij straks ook. En als ik kan zeggen dat ik directeur Piet ken, geeft dat mij ook meer aanzien.”