Waarom de gemiddelde huizenprijs in december daalde
Bestaande koopwoningen waren in december 8,3 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder, maar daalden 0,5 procent ten opzichte van november, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. Dat laatste heeft waarschijnlijk met de veranderingen in de overdrachtsbelasting te maken.
Delen per e-mail
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen tot in juni 2013 een dieptepunt werd bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De gemiddelde woningprijs nu ligt volgens het statistiekbureau zo’n 54 procent hoger dan tijdens het dieptepunt 7,5 jaar geleden. Maar op de redelijk stabiel stijgende lijn is in december 2020 ineens een dipje te zien.
Tekst gaat verder onder grafiek.
,,Als je goed kijkt, dan komt een klein dipje wel vaker voor”, zegt woningmarktonderzoeker Paul de Vries van het Kadaster. ,,Dat was meestal in december. Dat komt vermoedelijk doordat december een maand is waarin veel uitgestelde overdrachten plaatsvinden. Het kan dan wel langer dan een half jaar geleden zijn dat het huis is gekocht, maar pas in december gaan de verkoper en koper naar de notaris. In de tussenliggende maanden is de huizenprijs gestegen, maar de koopovereenkomst is dus van daarvoor”, zo verklaart De Vries.
Decemberdipje versterkt
Er werden vorige maand 26.208 transacties van bestaande woningen geregistreerd, ruim 16 procent meer dan een jaar terug, wat deze lezing bevestigt. Dit jaar is er echter een bijkomend effect, waardoor het decemberdipje wordt versterkt. Dat heeft vermoedelijk alles te maken met de veranderingen in de overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2021. Kopers onder de 35 jaar hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Beleggers juist 8 procent in plaats van 2 procent. De Vries: ,,Beleggers hadden dus alle reden om in december toe te slaan. En wat weten we van beleggers? Dat ze voornamelijk kleine appartementen kopen voor de verhuur. We zien dus een zeer opvallende stijging van het aantal aankopen van appartementen in de leeftijdsgroep 35-65.”
Daar waar de NVM onlangs kwam met cijfers van verkopen bij de makelaar, registreert het CBS met het Kadaster de overdracht bij de notaris. Behalve de vreemde ontwikkeling rond appartementen, is er ook een dip te zien in het aantal woningen dat door ‘jongeren’ tot 35 jaar is gekocht. Zij hebben vermoedelijk de overdracht uitgesteld naar januari (zie de zwarte lijn in de grafiek hieronder, die ook voor hoekwoningen en vrijstaande woningen naar beneden buigt).
Normaal gesproken corrigeert de index van het CBS en het Kadaster dergelijke verstoringen, zegt Paul de Vries. ,,Maar wij corrigeren alleen op woningtype, niet op de grootte van de woningen. Omdat beleggers over het algemeen kleinere en dus goedkopere appartementen kopen, denk ik dat de overdrachtsbelasting toch voor ruis op de lijn zorgt in de cijfers van december. Liever kijk ik dan ook naar de lange termijnontwikkelingen. Daarin zien we nog steeds sterk stijgende huizenprijzen.”
Tekst gaat verder onder kaartje.
In heel 2020 wisselden volgens het CBS en het Kadaster 235.511 woningen van eigenaar. Dat is een stijging van bijna 8 procent in vergelijking met 2019. Die ontwikkeling heeft veel economen verrast. Vooral de banken gingen er in het begin van de coronacrisis vanuit dat de huizenmarkt een tik zou krijgen. Dat dat niet is gebeurd, heeft voornamelijk te maken met fors overheidsingrijpen in de economie. Bedrijven zijn overeind gehouden met overheidssteun en de hypotheekrente is indirect via opkoopprogramma's van de Europese Centrale Bank naar een nieuw laagterecord gedrukt. De aanhoudende krapte op de woningmarkt zorgt ervoor dat kopers nog steeds tegen elkaar opbieden en meestal meer geld moeten neertellen dan de vraagprijs.
Bekijk hieronder de belangrijkste video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMPomppionier
Tango lanceert tankstation van de toekomst: duurzame brandstof en laadpalen
Ruim twee decennia na de introductie van Nederlands eerste onbemande pomp komt pionier Tango nu met het tankstation van de toekomst, waarin duurzame brandstoffen en elektrisch rijden een prominente rol spelen. -
PREMIUM
Rotterdamse woningmarkt is oververhit: ‘Voor een huis dat wij voor vijf ton aanboden, is 600.000 euro betaald’
De huizenprijzen in de regio Rotterdam stijgen ondanks de coronapandemie nog altijd ongekend hard. Hoe kom je vandaag de dag nog aan een huis in de stad? ,,Je moet de vraagprijs met minstens tien procent overbieden.” -
4
Oudere leeftijdsgroepen verlaten de Randstad
De trek uit de Randstad naar regio’s daarbuiten, neemt de laatste jaren toe en was het laatste jaar sterker dan voorheen. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker dan voorheen de Randstad. Dat meldt het Centraal Bureau Statistiek op basis van onderzoek. -
PREMIUM
Jean Baptiste heeft een unieke woning met een tuin van 4500 m2: ‘We wonen pal naast het centrum’
Het huis ‘Onder de Beuken’ aan de Driebergseweg 3D in Zeist mag zich scharen onder de vele landgoederen die aan deze weg liggen. Met een eigen parktuin van ruim 4500 m2 en toch pal naast het centrum van Zeist is het een unieke woning. -
Gemist? Prijs voor foto van zoektocht naar vermiste surfers en politici verbaasd over parkeerproblemen
Ben je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws uit Den Haag en omstreken vandaag te volgen? Dit is het nieuws van donderdag 21 januari.
-
eigen tuin eerst
‘Waarom staan de stadsparken niet vol met fruitbomen?’
Weg met die truttige sierboompjes in het stadsgroen. Plant appels, peren, druiven en kwetsen, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Pandemie raakt starters hard: ‘Aan begin van lockdown had ik niet eens een bureau thuis’
Als starter sta je normaal al voor uitdagingen genoeg, maar zeker als je tijdens een pandemie voor het eerst aan de bak moet zien te komen. VCP Young Professionals, de jongerenorganisatie van vakbond VCP, vroeg onlangs aandacht voor deze groep werkenden, die tussen wal en schip dreigt te vallen. Drie starters op de arbeidsmarkt vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar. ,,Uiteindelijk bracht ik zestien uur per dag in dezelfde ruimte door.’’ -
Grote steden vragen minister: ‘Laat ons malafide verhuurders aanpakken’
Te hoge huren, slecht onderhoud én verkamering. Dat steeds meer huizen door beleggers en malafide pandjesbazen worden opgekocht, is de gemeente een doorn in het oog. Er ligt een wetsvoorstel van demissionair minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) op tafel om precies dat probleem in de grote steden aan te pakken. Maar het is lang níet genoeg, vinden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag. Ze pleiten voor een verruiming van de opkoopbescherming én een nieuw systeem van verhuurvergunningen.