Waarom het niet verstandig is om je geld van de bank te halen en thuis te bewaren
Als je thuis veel geld of waardepapieren bewaart, is het verstandig om de polis van de inboedelverzekering eens te controleren. Grote kans dat je het geld bij diefstal of brand grotendeels kwijt bent.
Delen per e-mail
Het Inboedelverzekering Informatie Centrum (ICC) deed onderzoek naar de dekkingen en vergoedingen van contant geld. Polisvoorwaarden van 31 verzekeraars werden vergeleken en daaruit blijkt dat er onderscheid zit in wat ze zien als ‘contant geld’. Ook de maximale vergoedingen verschillen behoorlijk.
In de meeste gevallen zijn waardepapieren, zoals aandelen en obligaties ook ‘contant geld’. Maar in sommige gevallen worden zelfs paspoorten, identiteitsbewijzen, waardebonnen, chipknippen, bankpassen en waardecheques gezien als waardepapieren. De waarde daarvan gaat dus al af van de cash die je in huis hebt liggen, mocht het verloren raken.
De maximale vergoeding bij gestolen contant geld verschilt sterk per inboedelverzekeraar. Uit het onderzoek blijkt dat elf verzekeraars maximaal 1.250 euro vergoeden bij schade aan of diefstal van contant geld. De verzekeraars die het laagste bedrag vergoeden, keren maximaal 250 euro per ‘gebeurtenis’ uit. In het gunstigste geval krijg je slechts 1.500 euro terug.
Negatieve rente
Wil je voor 1 euro per jaar het risico nemen dat je veruit het grootste deel van dat bedrag kwijt bent bij diefstal?
Zo verstandig is het dus niet om thuis geld te bewaren, zegt een woordvoerder van ICC. Die waarschuwing is niet heel gek nu openlijk wordt gespeculeerd over wat mensen gaan doen als de spaarrente op de bank negatief wordt. De spaarrente is momenteel historisch laag en negatieve rente bestaat al op bedrijfs- en staatsleningen. Zes van de tien ouderen halen hun geld van de bank als de rente op spaargeld negatief wordt, meldde de ANBO vandaag, de belangenorganisatie van senioren.
Dat de rente negatief wordt, is onwaarschijnlijk. Minister Wopke Hoekstra gaat erover in gesprek met banken en hint op een mogelijk verbod op negatieve spaarrente, mocht het zover komen. ,,Bovendien vraag ik me af wat mensen ermee op denken te schieten”, zegt Rianne Veerman, verzekeringsspecialist van vergelijkingssite Independer. ,,Stel dat die rente 0,02 procent is. Bij een spaarbedrag van 5.000 euro betaal je 1 euro per jaar aan de bank. Wil je daarvoor het risico nemen dat je veruit het grootste deel van dat bedrag kwijt bent bij diefstal?”
Diefstal spullen
Contant geld vormt een van de uitzonderingen op de normale polis voor inboedelverzekeringen. ,,Over het algemeen geldt de 60-40-regeling”, aldus Veerman. ,,Stel dat je televisie wordt gestolen met een waarde van 1.000 euro en hij heeft nog een dagwaarde van meer dan 40 procent, dan krijg je het totale bedrag van een nieuwe televisie vergoed. Als die in de winkel goedkoper is geworden, bijvoorbeeld 800 euro, krijg je dát bedrag.”
Is de televisie (of laptop, of elk ander object in huis) na een paar jaar afgewaardeerd naar een prijs onder de 40 procent van de nieuwwaarde, dan krijg je bij diefstal of schade het percentage dat nog over is uitgekeerd. ,,Als je het bonnetje niet meer hebt, is misschien nog bewijs via een bankafschrift te regelen", zegt Veerman. ,,Als er brand is geweest, komt er vaak een inspecteur langs om een indicatie van de schade op te nemen.”
Iets anders zit het overigens bij bijzondere objecten, zoals waardevolle kunst of sieraden. ,,Het is verstandig te checken of je hiervoor voldoende bent verzekerd. Zo niet, verhoog dan je verzekerde waarde. Ook kunnen verzekeraars aanvullende eisen stellen aan de beveiliging van je huis als je waardevolle spullen hebt, zoals een kluis of een goed slot.”
Pinpas
In het geval van diefstal van een bankpas, waarbij (met een pincode) geld is opgenomen, geldt geen dekking vanuit de inboedelverzekering. Verzekeraars gaan er namelijk van uit dat je ook een eigen verantwoordelijkheid hebt om pincodes te beschermen. Verzekeraars vergoeden wel bij diefstal en afpersing.
Werk en contant geld
Als ondernemer en ZZP’er kan het voorkomen dat men gebruik maakt van een kluis voor contant geld. De meeste inboedelverzekeraars vergoeden gestolen contant geld niet wanneer het om bedrijfseigendom gaat of wanneer het contant geld in een bijgebouw wordt bewaard. Het advies is daarom om de voorwaarden extra goed door te nemen.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Schoonmaaktip van de week Ergernissen met kerst: houd de lichtjes uit de knoop en beestjes uit je boom
Het huishouden hoeft helemaal niet vervelend te zijn. Zeker niet als je fijne trucjes kent. Daarom geeft schoonmaakgoeroe Marja Middeldorp iedere week een handige schoonmaaktip. Ze helpt graag met het voorkomen van echtscheidingen rond kerst. -
PREMIUM
Oh denneboom! De grootste kerstboomfabels en aanschaftips
Na de sinterklaasperiode dienen de feestdagen zich weer aan, waarbij een traditionele kerstboom in veel huiskamers niet ontbreekt. Waar moet je op letten bij de aankoop van een boom en wat zijn de grootste kerstboomfabels? -
PREMIUM
Binnenkijken Rotterdamse heeft duizenden blauwe ballen op haar bed en het verveelt nooit
In de rubriek Binnenkijken nemen we een kijkje in de woning van bewoners in de regio. In hartje Spangen staat een huis waar menig kind - of adolescent die zich soms een beetje kind wil voelen - jaloers op is. Het huis van Roza Schous (27) aan de Mathenesserdijk in Rotterdam. -
Belangrijke tips voor het kiezen van de juiste kleuren in je interieur
Ga je verhuizen? Of wil jij je interieur helemaal omgooien? Denk dan voor je aan de slag gaat goed na over de kleuren die je wilt gaan gebruiken. Styliste Denise van den Berg weet welke kleuren goed bij elkaar passen. -
PREMIUM
Ieder jaar dezelfde boom, is dat wel zo duurzaam?
Elk jaar een nieuwe kerstboom kopen, vier weken versierd in de woonkamer laten staan en dan weer weggooien. Is dat wel zo duurzaam? Op een groeiend aantal plekken in Nederland kun je op een andere manier aan een boom komen, bijvoorbeeld door er een te huren of te ‘adopteren’. Als je voor de meest duurzame kerstboom wilt gaan, wat is dan de beste keuze?
-
Ikea ziet Top 2000-notering voor luistercatalogus wel zitten
Luisteraars van Radio 2 hebben nog tot en met zaterdagavond 17.00 uur de tijd om hun favoriete nummer de Top 2000 in te stemmen. Haast maken dus, beseffen ze ook bij Ikea. De Zweedse meubelgigant ziet het namelijk wel zitten om zijn zes uur durende luisterboek als nummer in de ultieme radio-ranglijst te zien. -
PREMIUM
Van stof op de kast word je niet ziek, maar op deze plekken kun je beter wél poetsen
Het gevoel van een blinkende vloer en glanzende ramen... Fijn ongetwijfeld, maar niet noodzakelijk. Denk bij de volgende poetsbeurt liever ook eens aan het matras, de snijplank en het putje van de douche. -
Gemeentelijke belastingen voor huiseigenaren stijgen hard in 2020
De onroerendezaakbelasting (ozb) gaat komend jaar met gemiddeld 4 procent omhoog. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2019 en ver boven de verwachte inflatie door het Centraal Plan Bureau (CPB) van 1,3 procent. Ook de afvalstoffenheffing stijgt landelijk met 8 procent.