Waarom je een kast bij verhuizing het beste uit elkaar kunt halen
KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze een kast verhuizen en geeft ze advies over de beste manier. Als hij te groot is om te versjouwen, zal hij toch echt uit elkaar moeten.
Delen per e-mail
In mijn omgeving wordt de laatste tijd veel verhuisd. Natuurlijk sta ik iedereen bij en voorzie ze van tips en tricks die ik door de jaren heen heb verzameld. Er is een aantal dingen waarvan we vaak denken dat ze niet of lastig kunnen worden meeverhuisd. Laminaat is zoiets en dat heb ik enkele weken geleden gewoon meegenomen naar de nieuwe woning van mijn zus.
Kasten van Ikea zijn ook een goed voorbeeld. Uit elkaar halen wordt niet als een optie gezien. Dus de kast moet dan in zijn geheel mee en dat is dan vaak weer te onhandig of onhandelbaar. In mijn klussende leven heb ik al heel wat kasten verhuisd. Uit elkaar, in de verhuiswagen, en weer in elkaar. Gaat prima, zolang je het met beleid aanpakt.
Uit elkaar
Door een kast gemonteerd te vervoeren kun je hem ontwrichten. Haal het meubelstuk daarom met beleid uit elkaar. Pak de montagehandleiding er weer bij (hierom moest je die dus altijd bewaren), leg je gereedschap klaar en een stevig plastic zakje met een zippersluiting.
Schilderstape
Leg een oud laken klaar om de onderdelen op te leggen. Met schilderstape en pen kun je losse onderdelen markeren, nummeren of aangeven dat iets links, rechts, boven of onder hoort. Plak gewoon een stukje tape op het onderdeel en schrijf erop met een balpen.
Plastic zak
Schroefjes stop je bij elkaar in een plastic zak. Het verbindingsbeslag dat Ikea veel gebruikt, heet 'minifix' of 'cam lock nut'. Die ijzeren rondjes duw je in een gat. Daar gaat aan de andere de kop van een schroef in en door de minifix te draaien met een schroevendraaier zet je de verbinding vast.
Minifix eruit
Haal ook die minifixen eruit, want die kun je tijdens het sjouwen verliezen. Ze zijn wel altijd gratis bij te halen bij de Zweedse meubelgigant, maar zo'n bezoek aan de winkel komt natuurlijk nooit uit. Draai ze los met een schroevendraaier en je wipt de minifix er zo uit.
Voorzichtig!
Lees van achter naar voren in de montagehandleiding om het meubel stap voor stap te demonteren. Doe dit bij voorkeur samen. Dan voorzichtig vervoeren. Leg de goede kanten naar elkaar toe, zodat ze niet beschadigen. En dan weer van voor naar achter monteren.
Ga je zelf verhuizen? Doe ideeën op bij Eigen Huis & Tuin of bekijk de video's hieronder.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Zelfs bij energieverspillend gedrag is aardgasloze modelwoning spotgoedkoop
Slechts een paar tientjes per maand zijn de bewoners van de sociale huurwoningen in Nijmegen vermoedelijk kwijt aan energie. Een uitgebreide test met overdreven energieverspillend gedrag in de modelwoning in de buurt Jerusalem toont aan dat het aardgasloze verwarmingssysteem nog veel positiever uitpakt dan berekend was. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind. -
PREMIUMKoken & eten
In deze chocoladefabriek in Brabant kun je je eigen pak hagelslag maken
Het heeft de sfeer van Sjakie in de Chocoladefabriek, maar het is levensecht. In een nieuwe chocoladefabriek in het Brabantse Veghel die nu in de maak is, maak je je eigen chocoladereep, in je eigen favoriete smaak, met je zelf ontworpen wikkel erom. In de fabriek werken alleen maar jonge mensen. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Klusvrouw
Eerste hulp bij klussen: deze tools helpen bij veelvoorkomende problemen
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week pakt ze stroeve lades en ander ongemak in huis aan.
-
Bewoners sociale huurwoningen krijgen dit jaar geen huurverhoging
Het kabinet bevriest de huren voor alle sociale huurwoningen in Nederland. Dat zijn huizen met een gereguleerde huurprijs. Dat heeft demissionair minister Kajsa Ollongren besloten na een oproep van de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Parkinsonpatiënt Simone (43) zoekt speld in hooiberg: een woning. ‘Makelaars lachen ons nog net niet uit’
Onder de naam ‘Woondroom Woerden’ zoeken Sven Terpstra (44) en zijn zusje Simone Terpstra-Vergeer (43) een huis waar ze met hun beide gezinnen kunnen wonen. De aanleiding voor deze zoektocht is echter eerder een nachtmerrie, want Simone heeft Parkinson. -
klusvrouw
Klussen met gebruikte materialen? Dat scheelt geld én is milieuvriendelijk
Hieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Deze week gaat ze aan de slag met materialen die over blijven.