Waarom je nú aan het planten moet slaan: ‘ik zeg plant erin, kerstbal eruit’
Eigen Tuin EerstDe meeste struiken en vaste planten kun je beter in een natte herfst in de grond zetten dan in een droog voorjaar.
Ik was net gewend geraakt aan het feit dat we tegenwoordig vijf seizoenen hebben - tuinontwerpers doopten de herfsttuin met zijn kleurende blad en wuivende siergrassen ‘het vijfde seizoen’ - of Tuinbranche Nederland bedenkt iets anders. De maand oktober is volgens deze belangenorganisatie Het Vergeten Tuinseizoen.
Waarom? Omdat de tuincentra al druk bezig zijn alle planten, bomen en struiken te vervangen door kerstboomballen, feestlampjes en engelenhaar. En dat terwijl oktober een goede maand is om nog even van alles in de tuin te planten.
Container
Wat betreft dat planten in oktober moet ik de Tuinbranche gelijk geven. Nog niet zo lang geleden werden de meeste vaste planten in de volle grond geteeld. Nu gebeurt dat nog steeds met bomen en struiken, zoals rozen. Die willen niet goed groeien in een pot - een container in vakjargon.
Met vollegrondsplanten had je twee plantseizoenen: het voorjaar en de herfst. In de zomer ging je geen planten oprooien. De containerteelt heeft dat veranderd. Een plant die in een potje staat, kun je desnoods midden in de zomer in de grond zetten. Met het zonnetje op je rug is dat veel aangenamer dan tuinieren op een natte oktoberdag. Omdat je die containerplanten het hele tuinseizoen door in de tuin kunt zetten, is het planten in de herfst in onbruik geraakt.
Droogte
We planten bijna alleen nog in het voorjaar; het tuinseizoen begint met Pasen. Nu hebben we de laatste jaren last van grote droogte in de lente. Gecombineerd met een schrale oostenwind is dat geen fijne tijd. Nadat je de plant in de grond hebt gezet moet je soms wekenlang water geven, en dat in een tijd waarin drinkwaterbedrijven oproepen zuinig te zijn. Vandaar de herwaardering van oktober als plantmaand.
In oktober heb je meestal geen last van lange, droge perioden en bovendien is de grond dan nog warm, zodat elke plant die je in de grond zet snel aanslaat. Die gaat dan in het voorjaar ook weer sneller aan de groei. Je begint het seizoen dus met een voorsprong.
Verreweg de meeste vaste planten kun je beter in het natte najaar in de tuin zetten dan in een droog voorjaar. Ook struiken slaan in oktober prima aan. Mooi in de tuin én op de foto’s hier boven mijn hoofd: de Japanse esdoorn, de hosta en de papaver orientale. Wat zou de volgende campagne van Tuinbranche Nederland worden? Ik pleit voor kerstbal eruit, plant erin.
Hoe voorkom je strepen bij het ramen lappen? En welke schoonmaakspullen zijn overbodig? Hieronder vind je alle video’s over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
hip huis
Zo ziet de huisgevel van de toekomst eruit
Sinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie Hip huis onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: geveltuinen, beschouwd door tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMBinnenkijken
Giovanni (23) woont in miljoenenvilla en heeft Ferrari in z'n garage: 'Blijf beseffen dat dit bizar is’
23 jaar en nu al een miljoenenvilla en twee peperdure auto's op zijn naam: vlogger Giovanni Latooy (fans kennen hem als Gio) heeft het goed voor elkaar. Maar een leven als succesvolle YouTuber, is dat echt zo tof als het lijkt? ,,Je bent de hele dag bezig met die camera. Dat is best stressvol.’’ -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Eigen tuin eerst
Onkruid bestrijden? Elektrocutie doet het goed
Elektrocutie is hét toverwoord in de onkruidbestrijding van nu. Met 5000 volt door de wortels; het werkt. -
Energierekening
Ruud is van de variabele contracten: ‘Met de huidige energieprijzen pakt dat wat minder uit’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ruud Koot (60) uit Amersfoort.
-
21
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
PREMIUMbinnenkijken
Jantines huis heeft rijke historie: ‘Het had wel een opknapbeurt nodig’
Ooit huisvestte de NSB in haar woning en tijdens de verbouwing kwam ze briefjes van de Raad van Arbeid tegen. Jantine Lindner woont al bijna twaalf jaar met haar man Bernard en vijf kinderen in een historisch pand in Dordrecht, dat ze helemaal naar eigen stijl hebben verbouwd. ,,Het had wel een opknapbeurt nodig.” -
PREMIUM
Zelf je cv-ketel installeren mag straks niet meer: ‘Binnen 1,5 uur kun je dood zijn’
Heb je zelf jouw cv-ketel geplaatst? Of heb je het uitbesteed aan een handige buurman? En huur je ook geen professional in als het apparaat kuren heeft? Door een wetswijziging kan dat binnenkort niet meer. En daar zijn ze in de ‘cv-wereld’ maar wat blij mee. ,,Mensen kruipen nu iedere dag door het oog van de naald.”