Volledig scherm
© thinkstock

Waarom 'vanavond even niet schat' voor niemand telt

Als we de redenering van seksuologe Tracey Cox volgen, is af en toe vrijen tegen je zin de normaalste zaak ter wereld binnen een vaste, monogame relatie. Ze ziet 'duty sex' (een verplicht nummertje) dan ook als één van de dingen die we elkaar beloven als we gaan samenwonen of trouwen.

'In deze politiek correcte wereld is suggereren dat je seks hebt omdat alleen je partner dat wil zonder twijfel beledigend. De 'je moet nooit iets doen dat je niet wil doen'-filosofie is populair, maar wees eens eerlijk: wie in een langdurge, monogame relatie zit, moet leren accepteren dat je soms seks zal hebben tegen zin. Het argument hiervoor zou gewoon moeten zijn dat jij je partner graag ziet, waarde hecht aan de band en hem of haar seksueel gelukkig wil maken, en dat, omdat je weet dat je hetzelfde kan verwachten", stelt Tracey Cox.

Duty sex
Even voor alle duidelijkheid: onder 'duty sex' verstaan we niet: ja zeggen, met je ogen rollen, je lippen op elkaar knijpen en neerliggen als een kadaver met een stiekeme blik op je polshorloge. De daad hoort nog altijd met de nodige elegantie te gebeuren, anders heeft het geen zin. Het punt is dat je die stoute blik in je partners ogen ziet en - tegen de natuur van het moment in - ingaat op zijn of haar wens. Je boek zal niet weglopen, maar de ogen van je partner kunnen op termijn wel uitdoven als ze steevast genegeerd worden.

Volledig scherm
© thinkstock

Seksleven
Wie zich nu op zijn tenen getrapt voelt, moet even het volgende overpeinzen: We zeggen misschien niet letterlijk 'om elkaar lief te hebben, te eren en te bevredigen' wanneer we beslissen om oud en grijs te worden samen, maar tegemoetkomen aan elkaars lusten hoort er nu eenmaal bij.

'Je belooft elkaars seksuele noden op een regelmatige, redelijke manier te bevredigen. Als een van beide beslist van daarmee te stoppen, is dat dan eigenlijk wel fair?', vraagt Cox zich af.

Overgave
Allemaal goed en wel, maar hoe verzamel je voldoende overgave wanneer seks ongeveer zo aantrekkelijk voelt als strijken van een flinke berg was? Volgens Cox kan je motivatie vinden in de gedachte dat je jouw partner gelukkig gaat maken. Heel wat onderzoeken hebben bovendien al aangetoond dat pogingen ondernemen om zin te krijgen in seks hun vruchten afwerpen.

Lust is niet de enige drijfveer voor seks. Liefde, gulheid, rechtvaardigheid en de wil om elkaar gelukkig te maken, zijn dat ook. Wie echter permanent moet toegeven aan of teren op 'duty sex', heeft een probleem. Uit studies blijkt dat koppels die hun seksleven als zeer bevredigend zien, ongeveer 20 tot 25 procent van de vrijpartijen doen om hun partner te plezieren, en niet zozeer zichzelf.