Volledig scherm
©Thinkstock

Waarom vrouwen faken in bed

Geveinsde orgasmes in bed dienen niet om de gevoelige ego's van de partner te beschermen, wel om hun onzekerheid over seks en angsten voor intimiteiten te verbergen, zo toont nieuw internationaal onderzoek aan.

Ongeveer 60 procent van de vrouwen veinst regelmatig een orgasme tijdens de coïtus of orale seks, zo blijkt uit onderzoek aan de Temple University in Philadelphia, Pennsylvania. Ook 25 procent van de heren speelt regelmatig dat hij klaarkomt. 'Er is nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar dit fakegedrag', vertelt onderzoeker Erin Cooper.

Onzekerheid
De wetenschapper ondervroeg 366 vrouwen tussen 18 en 32 jaar. Veel van deze vrouwen beweren dat ze faken omdat ze onzeker zijn over hun seksueel functioneren of om een einde te maken aan de vrijpartij.

Opmerkelijk: er is een groep vrouwen die een orgasme veinst om de eigen seksuele ervaring te verbeteren. 'Deze kleine subgroep van vrouwen hoopt al fakend hun eigen opwinding te verhogen', stelt de wetenschapper. 'Het is één van de vele middelen die vrouwen gebruiken om een positieve seksuele beleving te hebben.'

Verbonden
'Faken kan ook een manier zijn om emotioneel verbonden met je partner te blijven. Als vrouwen niet over hun seksuele opwinding durven te praten, is doen alsof een manier om het vrouwelijk ego te redden. Vrouwen die moeilijk over hun gevoelens praten, hebben het doorgaans ook moeilijk om te communiceren over seks. Gevolg is dat ze zelden kunnen genieten van seks en dat kan funest zijn voor de relatie.

Goede communiceren en werken aan vertrouwen en intimiteit binnen een relatie, helpen om niet de noodzaak te voelen om te moeten faken.