Volledig scherm
© Thinkstock

Waarom zien alle hipsters er ongeveer hetzelfde uit?

De hipster: hij of zij doet er alles aan om niet in een hokje gestopt te worden of een label opgeplakt te krijgen. Waarom zien ze er dan eigenlijk allemaal hetzelfde uit? Dat is de vraag die ook Jonathan Touboul, een wetenschapper in de neurowiskunde aan het Collège de France in Parijs, zich openlijk stelt.

Dus schreef hij een paper over het onderwerp: 'The Hipster Effect: When Anticonformists All Look the Same'.

Er blijkt dus een wiskundige verklaring te zijn voor het feit dat anticonformisten zich allemaal op dezelfde manier kleden en handelen, en de formule ziet er zo uit:

Volledig scherm
© Touboul

De ingewikkelde formule zal voor leken geen aanknopingspunt bieden, maar gelukkig legt Touboul het ook in mensentaal uit. 'Als je een grote groep individuen neemt die onderling contact hebben, en allemaal samen proberen om tegen de norm in te gaan en anders te zijn, zullen ze uiteindelijk allemaal hetzelfde doen op dezelfde tijd', verklaart hij.

De verklaring is simpel: het duurt even voor een individu om de keuzes van anderen te registreren. 'Je kan niet weten wat andere mensen beslissen op exact hetzelfde moment dat ze die beslissing maken', aldus Touboul. 'Dus uiteindelijk gaat iedereen hetzelfde doen, omdat het onmogelijk is om op de trends vooruit te lopen.'

Dé hipster, die constant vernieuwing brengt, bestaat dus helemaal niet. Dat is waarom de term 'hipster' niet graag meer gehoord wordt binnen de beweging. Het typische beeld van de skinny jeans, het flanellen hemd, de muts en de baard is helemaal niet vernieuwend meer.