Wachten met huis verduurzamen? Doe-het-zelfers gaan massaal aan de slag
De oproep van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) om te wachten met de verduurzaming van het eigen huis als dat nog niet rendabel is, deed vorige week menig wenkbrauwen fronsen. Bouwmarkten zien aan de cijfers dat huizenbezitters hun weg naar een energieneutrale woning al hebben gevonden.
De kritiek op het rapport van het PBL was vooral dat er met een te nauwe blik werd gekeken naar de verduurzaming van koopwoningen. Grote maatregelen om een gemiddeld rijtjeshuis klimaatneutraal te maken zijn misschien niet rendabel, maar je kunt beginnen met kleine stappen en dan smaakt het al snel naar meer, zegt adviseur Jan Willem van de Groep. ,,Voorlopig niets doen is ook in financiële zin niet de beste optie, want die kleine maatregelen kunnen wél al direct een besparing opleveren.” Omdat Van de Groep het niet eens was met de boodschap van het rapport, heeft hij als kritische meelezer zijn naam er onderuit laten halen.
Doe het zelf
Dat kleine stappen het enthousiasme laten groeien, wordt beaamd door de bouwmarkten. Consumenten beginnen bijvoorbeeld met radiatorfolie, en pakken in de loop der tijd steeds grotere klussen op om hun woning te verduurzamen, constateren Karwei en Gamma. ,,Bijvoorbeeld dak- en vloerisolatie. Dat zijn klussen die een gemiddelde consument met behulp van instructievideo’s zelf kan uitvoeren”, zegt een woordvoerder.
De verkoop van isolatiemateriaal zit de laatste jaren in de lift. Op verzoek van deze site hebben Karwei en Gamma gegevens gedeeld van drie bekende isolatieproducten: buisisolatie, radiatorfolie en glaswol (voor dakisolatie). Alles is uitgedrukt in vierkante meters. Vooral radiatorfolie is in trek.
Doe-het-zelfers moeten wel uitkijken dat ze geen maatregelen nemen die de grote stappen richting een energieneutrale woning in de weg zitten”, aldus Van de Groep. ,,Neem de stappen die je zet zorgvuldig en doe het met beleid. Het doel is toch dat de woningvoorraad over dertig jaar energieneutraal is. Het zou zonde zijn als je over tien jaar alweer iets moet slopen omdat het nog niet toereikend is om dat doel uiteindelijk te halen.”
Subsidie
Het steekt Gamma en Karwei, die onder hetzelfde moederbedrijf vallen, dat het isoleren van de woning alleen wordt gesubsidieerd als het door een bedrijf wordt uitgevoerd. ,,Het zou veel sneller kunnen gaan als ook het bouwmateriaal wordt gesubsidieerd”, weet een woordvoerder. ,,Uit verkoopdata blijkt dat consumenten gevoelig zijn voor prijsprikkels. Als isolatiemateriaal in de aanbieding is, verdrievoudigt de omzet en stijgt het aantal views van doe-het-zelfvideo’s met de helft.”
Het is zeker een goed idee om isolatiemateriaal te subsidiëren, denkt Jan Willem van de Groep. ,,De BTW zou bijvoorbeeld omlaag kunnen. De overheid is natuurlijk bang dat er misbruik wordt gemaakt, maar ik ga er vanuit dat isolatiemateriaal nadat het is gekocht niet op de vuilnisbelt belandt.”
Beter isoleren zorgt ook voor meer comfort als het koud is én met extreme hitte. Bekijk hieronder hoe dat zit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tijd voor een nieuwe laptop? Dit is onze favoriet van het moment
We zitten aan het begin van de zomervakantie, maar voor je het weet begint een nieuw schooljaar en heb je een nieuwe laptop nodig. Na wekenlang testen hebben we onze favoriet van circa 900 euro geselecteerd. -
Stevige kritiek op Klimaatakkoord: huizen isoleren en van het gas niet rendabel
Het verduurzamen van woningen is zonder extra subsidies niet rendabel voor huizenbezitters. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een zeer kritisch rapport. Ook de gebouwgebonden lening biedt geen soelaas. -
PREMIUMmet video's
Rookmelders verplicht, maar duizenden huurders hebben er nog geen een: ‘Onbegrijpelijk’
Duizenden huurders hebben nog altijd geen verplichte rookmelder. Dat komt door een tekort aan apparaten en installateurs, maar huurders zijn zelf ook niet allemaal even welwillend. Sommigen weigeren er zelfs één. Onbegrijpelijk, zeggen ze bij de brandweer. -
energierekening
Jan is handig en isoleert zelf: ‘Dat scheelt weer in de kosten’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Jan (30) uit Nieuwendijk (Noord-Brabant). -
PREMIUMmet video16
Experts waarschuwen: Verduurzaming appartementen zit in het slop
Honderdduizenden Nederlanders in appartementen slagen er niet in om energiebesparende maatregelen te nemen. Daardoor blijven zij vaak veroordeeld tot hoge energierekeningen.
-
PREMIUM
Goud altijd aangeven en geen kunst ouder dan 100 jaar: hier moet je op letten bij souvenirs
De mini Spaanse gitaar die op de Ramblas in Barcelona nog zo schattig leek, belandt een paar jaar later als made-in-Chinaprul in de container. Zonde. Aan wat voor aandenken beleef je plezier? En wat mag je eigenlijk meenemen? -
PREMIUM1
Op vakantie? Zo maak je het inbrekers lastig
Met de naderende zomervakantie zijn niet alleen badmeesters extra actief: ook inbrekers slaan graag hun slag. Hoe voorkom je dat je huis wordt leeggeroofd? -
Tweede Kamer wil dat huis verduurzamen wél rendabel wordt
In de Tweede Kamer is verbaasd gereageerd op een nieuw rapport van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarin wordt gesteld dat het verduurzamen van de eigen woning voor de meeste huizenbezitters helemaal niet rendabel is.