Wat is een wooncoöperatie? ‘Missie is goed alternatief voor huren en kopen’
Stel je voor: je kunt met vrienden of kennissen op een stuk grond jullie eigen droomhuizen bouwen. Samen zijn jullie eigenaar van het geheel. Zogenoemde wooncoöperaties zijn voor velen het ideaalbeeld van duurzaam, betaalbaar en verantwoord wonen.
Delen per e-mail
Zo ook voor Ad Vlems. De Brabander woont nu enkele jaren met zijn gezin in Ecodorp Boekel. ,,Ik zou het iedereen aanraden”, zegt Vlems. Waar de leden jaren in tijdelijke woonunits verbleven, zijn ze dit jaar verhuisd naar hun eigen woningen. Zelf ontworpen, zelf bedacht. ,,We zijn nu met 33 volwassenen en 17 kinderen. Het is geweldig. Ook ik ben opgevoed met dat er geen betere manier om geld te verdienen is dan met een huis kopen. Maar wij doen dit uit idealisme, maar dan wel realistisch idealisme.”
Wat is een wooncoöperatie?
Een wooncoöperatie is wat anders dan een wooncorporatie. Want dat is een groot bedrijf dat woningen bouwt en beheert zonder winstoogmerk. Mensen kunnen een woning huren, maar hebben verder weinig te zeggen over de woning. Bij een wooncoöperatie ligt dat anders. Zie het als een vereniging met leden die samen de huizen bouwen en in beheer hebben. Uiteindelijk betalen de leden huur aan de vereniging voor de aflossing van de hypotheek. Bij een wooncoöperatie hebben de leden als doel om een betere en betaalbare woonsituatie met elkaar te realiseren. Niet om winst te maken.
Sinds een paar jaar heeft het een status in de wet
,,In Nederland zijn zo’n 500 wooncoöperaties”, zegt Clemens Mol, wooncoöperatie-expert en adviseur van de stichting !Woon. ,,Het fenomeen met een groep bewoners in een organisatie is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat het sinds een paar jaar een status heeft gekregen in de wet. In de Woningwet staat dat huurders van een wooncorporatie de mogelijkheid hebben om een eigen wooncoöperatie op te zetten.”
Lange adem
Mol begeleidt groepen die samen hun ideaal willen verwezenlijken. Zoals wooncoöperatie De Jelt, die bezig is met het opzetten van zo’n woonwijk. ,,Het optuigen van een organisatie vergt veel werk en inspanning”, geeft Sanne Groot Koerkamp, voorzitter van De Jelt aan. ,,Uiteindelijk moet je alles zelf doen. Dus ook serieuze gesprekken voeren met vastgoedeigenaren, banken en gemeenten. Het is een project van de lange adem. Je bent wel twee jaar bezig met opbouwen, voordat er een schop de grond in gaat. Maar als je ingeschreven staat voor een sociale huurwoning, kan de wachttijd nog veel langer zijn. Het is handig als je dit doet met een vriendengroep of kennissenkring. Als je elkaar kent, heb je een betere kans op succes. Zeker als je al de nodige ups en downs samen hebt meegemaakt. Want wat is er nou vetter dan met mensen die je goed kent, samen wat moois te bouwen?”
Een wooncoöperatie met nieuwbouwwoningen gaat vaak een lening aan met een bank of gemeente. Van de hypotheek worden de woningen gebouwd, en de ‘huur’ die de bewoners betalen aan de wooncoöperatie is de aflossing. Bij Ecodorp Boekel is besloten dat als de hypotheek in de toekomst is afgelost, de betalingen gewoon doorgaan.
,,Het zou egoïstisch zijn als we dan de huur omlaag halen”, zegt Vlems. ,,Wij gaan andere wooncoöperaties helpen om hun plannen te realiseren. We zijn lid geworden van VrijCoop, zodat onze huurinkomsten later gebruikt kunnen worden voor andere startende wooncoöperaties. Want het doel blijft: méér betaalbare woningen voor iedereen en minder speculaties op de woningmarkt.”
Derde poot naast huren en kopen
De Jelt heeft nog geen locatie, maar heeft de ambitie om op meerdere plekken te bouwen. Het liefst in Utrecht en Amsterdam. De gemeente in de hoofdstad heeft als missie om van de wooncoöperatie de derde poot in de woningmarkt te maken naast huren en kopen. ,,Ik kom vaak in Duitsland en Zwitserland en daar is het al de derde poot”, zegt Mol. ,,Wooncoöperaties in Duitsland hebben zo’n 4 miljoen leden met 2,2 miljoen woningen. Het is populair omdat het een duurzaam zelfbeheersegment is, met meer regie en grip op je eigen woongebied.”
Dat merkt Vlems in Boekel ook. ,,De woningen zijn gebouwd van organisch materiaal. Ze zijn hartstikke goed geïsoleerd, we zitten aan de bosrand en nergens zit giftig materiaal. De mensen kennen elkaar goed en we delen dezelfde visie. Eens in de maand organiseren we een sharing. Dat komt uit de indianencultuur. Je zit met z’n allen in een kring en iedereen kan dan zijn ei kwijt. Je leert elkaar goed kennen en het voorkomt ruzies. Maar dat is hoe wij het doen.”
Bekijk hieronder de populairste video’s over wonen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Welke televisie past het best bij jou?
De ene tv-kijker is de andere niet: niet alleen maakt het uit waar de televisie komt te staan, ook wat zich precies op het scherm afspeelt is van belang om de juiste keuze te maken. We bekeken de interessantste tv’s per ‘type’ gebruiker. -
PREMIUM
Surinamers redden tuinders in het Westland: ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben’
Toen tuinder Aad van der Kruk weg moest op zijn vaste stek en een nieuw bedrijf moest opstarten, besloot hij zijn kas te verhuren aan stedelingen. Zijn moestuintjes onder glas zijn populair, vooral in de Surinaamse gemeenschap. ‘Alsof ik weer even in de Amazone ben'. -
PREMIUM
video Corry werkt 50 jaar als kraamverzorgster: ‘Zo’n ouwe taart hoefde ik niet aan m’n bed. Nu ben ik er zelf één’
Al vijftig jaar staat Corry Theunisse vrouwen met raad en daad bij tijdens de eerste dagen na een bevalling. De 67-jarige kraamverzorgster krijgt zelfs speciale verzoekjes van vrouwen die in de laatste weken voor hun bevalling zitten. -
PREMIUM
Twee interieurexperts over spiegels in huis: ‘Een spiegel is een aandachtstrekker’
Mag er wel of geen spiegel bij de voordeur hangen? „Natuurlijk, wel zo handig”, vindt de interieurstyliste. „Nee, het stuurt de frisse energie naar buiten”, zegt de feng shui-consultant. De spiegel is dubbel: een feest voor de ijdeltuit, een kwelling voor de dolende ziel. -
Wooncoöperatie in Delft bouwt 33 betaalbare huurappartementen
De gemeente gaat in Nieuw Delft, de uitbreiding rond de Spoorzone, samenwerken met de eerste wooncoöperatie van Delft: 33Bovengronds in oprichting.
-
energierekening Wil (78): ‘Ik ga iedere dag in bad, dat is erg prettig voor de spieren’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Wil Vis (78) uit Delft. -
PREMIUM
Passen en meten in microwoning van 175.000 euro: ‘Ik heb plek zat’
Mathijs Snoeren is één van de bewoners van de eerste vier microwoningen in Waalwijk. Voor nieuwbouwbegrippen is de prijs uitzonderlijk laag: 175.000 euro. De inrichting van het 50 vierkante meter tellende huis was wel even passen en meten. Maar alles staat erin. -
Herenhuizen oplossing bij schaarse grond: ‘Je kunt zelfs je schoonmoeder in huis nemen’
De grondprijs in Nederland is vrij hoog. Met name in de steden, daar waar de grond extra schaars is, hangen aan nieuwbouwprojecten flinke prijskaartjes. Eengezinswoningen die op een postzegel passen gaan de lucht in en worden verkocht als ‘herenhuizen’.