Wat kun je doen tegen geluidsoverlast van de buren?
Harde muziek, verbouwingen, voetstappen, dichtslaande keukenkastjes: geluidsoverlast is geen pretje. Sterker nog, het kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt en je je niet meer fijn voelt in je eigen huis. Hoe kun je dat aanpakken, en houd je tegelijk het contact met je buren goed?
De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) houdt zich al meer dan vijftig jaar bezig met geluidsoverlast. ,,We behandelen jaarlijks zo’n vijfhonderd klachten”, aldus directeur Erik Roelofsen. ,,Meestal is dat contactgeluid: lopende mensen, spelende kinderen. Woon- en leefgeluiden horen er nou eenmaal bij, maar wel tot op zekere hoogte.”
Hoe omgaan met geluidsoverlast van buren?
Het eerste advies van de NSG is: ga in gesprek met je buren. ,,Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze overlast veroorzaken”, zegt Roelofsen. ,,Helpt dat niet, dan kun je het bij appartementen altijd aankaarten bij de verhuurder of de vereniging van eigenaren.”
Soms is er volgens Roelofsen een praktische oplossing voorhanden. ,,In veel huizen ligt tegenwoordig laminaat. Als je daar een goede ondervloer onder legt, hebben je onderburen sowieso minder last van je. Ga niet op sokken lopen, maar trek juist zacht schoeisel aan. Dan dreunen stappen minder door.” Een geluidswand is volgens Roelofsen ook een optie, maar hij waarschuwt: ,,Verwacht niet dat dat alles oplost, je zult daar alsnog geluiden doorheen horen.”
Meer klachten burenoverlast door corona
Stichting !Woon geeft bewoners in en rondom Amsterdam informatie en advies over huren. Ook zij krijgen regelmatig klachten over geluidsoverlast. Adviseur Tjerk Dalhuisen: ,,Door corona zitten mensen veel thuis, waardoor we meer meldingen krijgen over burenoverlast. We krijgen bijvoorbeeld klachten over klussende buren of rondrennende kinderen.”
,,Als zo’n melding bij ons binnenkomt, checken we eerst of er sprake is van een bouwkundig gebrek. Misschien zit er een kier in het plafond, of ligt er een slechte vloer. Is dat niet het geval, dan is er weinig wat we kunnen doen. Het enige advies is: ga het gesprek aan. Heeft dat geen effect, dan is buurtbemiddeling een optie.”
Advocaat Just Hamming is gespecialiseerd in bouw- en vastgoedrecht en wordt vaak ingeschakeld bij burenruzies. Hij richtte er speciaal het platform burenproblemen.nl voor op. Volgens hem zijn geluidszaken ingewikkeld. ,,Er zijn geen specifieke normen voor burenoverlast. Dat maakt het vaak lastig om met bewijs te komen. Nieuwe huizen moeten aan een bouwbesluit voldoen, maar we hebben in Nederland ook veel oude huizen. Die zijn vaak slecht geïsoleerd. Bovendien wonen we hier dicht op elkaar.”
Geluidsoverlast meten
Toch is alleen overlast niet voldoende om in te grijpen, aldus Hamming. ,,Het moet echt onrechtmatig zijn, en frequent voorkomen. Je hebt dan hard bewijs nodig. Je kan een geluidsbureau inschakelen. Die zetten een geluidsmeter neer die een paar dagen lang het geluid in je huis meet.”
Soms adviseert Hamming z’n cliënten om op zoek te gaan naar bewijsmateriaal. ,,Je kan bijvoorbeeld een logboek bijhouden, waarin je opschrijft wanneer je last hebt van welke geluiden. Daarnaast kun je getuigen zoeken, zoals andere buren.”
Hamming raadt bovenal aan om het niet zover te laten komen. ,,Het verpest de relatie met je buren. Probeer er liever samen uit te komen, ga in gesprek en maak duidelijke afspraken. Dat is ook beter voor jullie verstandhouding.”
Bekijk hieronder alle video's over wonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zo kun je goedkoper tanken tijdens een lange rit
Ook al probeer je nog zo goed om brandstof te besparen, tijdens een langere rit is het onvermijdelijk dat je een keer moet tanken, en de prijzen van benzine en diesel liegen er niet om. Zo kun je goedkoper tanken. -
PREMIUM
Vroeger werd om nieuwbouwhuis of kavel geloot, nu heb je een grote zak geld nodig
‘Helaas dienen wij u mede te delen dat u op dit moment niet als gelukkige uit de bus bent gekomen voor een van onze nieuwbouwwoningen’. Het is voor veel woningzoekenden elke keer weer even slikken: ‘weer niet’. De selectieprocedures zijn niet altijd even helder. En dat leidt regelmatig tot scheve situaties. -
PREMIUMMijn Tuin
Vera en Mario zijn in hun Mexicaanse tuin klaar voor nog meer droogte en tropische temperaturen
Vera Walzberg en haar man Mario wonen in Wateringen, maar in hun tuin waan je je in Mexico. Palmbomen, yucca’s, choisya’s, varens, enkele kunststof cactussen en achterin een terracotta huisje met ‘equipale’ meubelen. ,,Zo hebben wij ons eigen vakantieparadijs gecreëerd.” -
Schoonmaaktip van de week
Stof en huidschilfers op en rond het bed? Pak de stofzuiger
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week een seizoensklus: het bed stofzuigen. -
PREMIUMGeld & Geluk
Astrid kwam met niets uit scheiding: ‘Kon binnen jaar auto van 15.000 euro kopen’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen geld en geluk. Astrid wil dat haar kinderen elke week één euro sparen. ,,Zo lief: toen hun oma via WhatsApp was opgelicht, haalden ze hun spaarpot leeg.”
-
Schoonmaaktip van de week
Zo verwijder je mos of groene aanslag van de tuintegels
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: mos van de tuintegels verwijderen. -
PREMIUM
Rookmelder is vanaf 1 juli verplicht op élke woonlaag: hier moet je op letten
Waar rook is, is behalve vuur hopelijk ook een brandmelder. Op elke verdieping van het huis, want dat moet vanaf 1 juli in álle Nederlandse woningen. -
PREMIUM
Edwin woont in een stalen hel: ‘Recht op uitzicht bestaat niet, maar ze verkopen er wel huizen mee’
Edwin de Visser vervloekt al jaren de stalen loods in zijn achtertuin. Toen hij het huis kocht, beloofde de folder ‘landelijk wonen in het groen’, dat was totdat het bestemmingsplan werd aangepast en er een metershoog gevaarte in zijn achtertuin werd gezet. ,,Dit ding heeft ons leven verwoest.”