Wéér rijtjeshuis van 1,5 miljoen euro in Amsterdam, topinvestering van belegger
Een vastgoedbelegger probeert flink te cashen met een woning in het populaire Amsterdam-Zuid. Opnieuw staat een rijtjeshuis voor 1,55 miljoen euro in de etalage. Dat is zeven ton oftewel 82 procent meer dan de aankoopprijs twee jaar geleden.
Het huis in de Willem Pijperstraat (Funda) ligt op een paar minuten afstand van het financiële district Zuidas en niet ver van dat andere rijtjeshuis van 1,5 miljoen euro waar zoveel om te doen was afgelopen zomer. De Amsterdamse wethouder die wonen in zijn portefeuille heeft reageerde destijds verbolgen en waarschuwde dat, zonder maatregelen, ‘de gewone Amsterdammer de stad uit wordt gejaagd'. Het huis werd symbool voor de gekte op de huizenmarkt in de hoofdstad.
,,Zo’n twintig, dertig jaar geleden hield de stad zo’n beetje op daar, maar nu ligt dit wijkje tegen de Zuidas aan en is er een nieuwe doelgroep met veel geld bijgekomen”, zegt Gert Jan Bakker van de stichting !WOON, dat namens de gemeente inwoners helpt met vragen over wonen in de stad. ,,Het vastgoedbedrijf heeft het huis in 2018 gekocht voor 850.000 euro en vervolgens gerenoveerd. Deze woning ligt in het topsegment, maar dit speculatieve handelen vindt ook op grote schaal plaats met gewone woningen voor de middeninkomens. Het drijft de prijzen onnatuurlijk op, en daar verliest de stad alleen maar bij.”
De Amsterdamse huizenmarkt is veel in het nieuws de afgelopen week. Het stadsbestuur komt als eerste in Nederland met een woonplicht om bij nieuwe huizen te voorkomen dat speculanten ermee aan de haal gaan. Lokale zender AT5 had zaterdag een reportage over een pand van 122 vierkante meter dat omgebouwd als studentenhuis voor 7.000 euro per maand werd verhuurd aan tien studenten.
Gemoderniseerd
Met 180 vierkante meter woonoppervlak is het aangeboden huis in Amsterdam-Zuid overigens niet klein. Volgens de advertentie van eigenaar VariaVastgoed B.V. kan de nieuwe bewoner er ook op rekenen dat er een verdieping op gezet mag worden, waardoor het nog eens 30 vierkante meter groter wordt. Verder wordt de ‘zonovergoten tuin’ als pluspunt genoemd in de advertentie. Op de foto's is te zien dat de binnenkant volledig is vernieuwd, volgens de laatste modemaatstaven met bijvoorbeeld een visgraatvloer en zwarte raamkozijnen.
Het huis in de Henriëtte Bosmansstraat dat in augustus te koop stond, is inmiddels voor een tweede keer ‘onder voorbehoud’ verkocht. De aankoopprijs hoeft uiteraard niet hetzelfde te zijn als de vraagprijs, maar in dezelfde buurt werden al wel eerder huizen voor ongeveer 1,5 miljoen euro verkocht.
De nieuwe bewoner moet er rekening mee houden dat er erfpacht voor de grond moet worden betaald. Volgens gegevens uit het Kadaster gaat het om 768 euro per jaar.
Tussen 2013 en 2017 heeft er een stijging van 150.000 euro plaatsgevonden in de gemiddelde huizenprijs in Amsterdam. In dit college van de Universiteit van Nederland geeft Dr. Cody Hochstenach antwoord op de vraag: ‘Is de stad straks alleen nog voor de rijken?’:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koopwoning Amsterdam voor het eerst gemiddeld boven half miljoen euro
De gemiddelde huizenprijs van een bestaande koopwoning in Amsterdam kwam in het derde kwartaal van 2019 voor het eerst boven een half miljoen euro uit. Sinds 2013 zijn huizen in de hoofdstad twee keer zoveel waard geworden. -
Amsterdam eerste stad met woonplicht voor nieuwe huizen
Kopers mogen hun nieuwbouwhuis in Amsterdam niet meer voor veel geld verhuren, zoals nu vaak gebeurt. De gemeente stelt een woonplicht in om beleggen in huizen tegen te gaan. ‘Mensen verdienen nu aan de woningnood.’ -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
30
Overstappen op een dynamisch energiecontract: hier moet je op letten
De energieprijzen houden ons al een tijdje bezig. Steeds meer mensen hebben daarom interesse in een dynamisch energiecontract. Die prijzen veranderen continu op basis van de handelsbeurs voor energie. Maar hoe vergelijk je die dynamische energiecontracten en hoe weet je of je de beste keuze maakt? -
PREMIUMexperts aan het woord
Puntensysteem voor huurhuizen in vrije sector: gaat dit de woningmarkt verder helpen?
Bijna alle huurwoningen onder de 1000 euro per maand. Dat is het idee achter een plan om het puntensysteem ook voor de middenhuur in de vrije sector te laten gelden. Een goed idee? Drie experts geven hun oordeel.
-
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
-
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht.