Volledig scherm
© ANP

Wegscheren schaamhaar vergroot de kans op soa's

Mannen en vrouwen die regelmatig met wax, mesjes of apparaten hun schaamstreek ontharen hebben een grotere kans om een soa (seksueel overdraagbare aandoening) op te lopen dan mensen die helemaal niks doen aan de begroeiing van hun genitale zones. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Californië onder ruim 7500 proefpersonen tussen de 18 en 65 jaar. Volgens de wetenschappers is de kans om een soa te krijgen bij kale mensen maar liefst 80 procent groter dan bij mensen met schaamhaar.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© Thinkstock

Het verhoogde risico op soa's is bij onthaarde mensen groter, omdat deze personen vaak wondjes op hun huid hebben door bijvoorbeeld het gebruik van scheermesjes. Vaak zijn die wondjes niet of nauwelijks zichtbaar, maar ze zijn volgens de onderzoekers toch groot genoeg voor virussen om het lichaam binnen te kunnen dringen. Het gaat dan vooral om geslachtsziekten zoals herpes, syfilis en in enkele gevallen zelfs hiv.

De studie, waarvan de resultaten vandaag zijn gepubliceerd in het tijdschrift Sexually Transmitted Infections, spreekt met name over verhoogde risico's bij mensen die zeer regelmatig scheren. ,,Wie de boel dagelijks bijwerkt of minimaal twaalf keer per jaar al zijn of haar schaamhaar verwijdert, heeft zelfs 3,5 tot 4 procent meer kans om een soa op te lopen'', zo wordt gemeld.

Scharen
Bijna driekwart van de ondervraagden zei wel eens het schaamhaar te scheren, 17 procent van deze groep verwijderde meer dan elf keer per jaar al hun schaamhaar. Verder werkte zo'n 22 procent dagelijks de schaamstreek bij. Van alle ondervraagden had 13 procent (943 personen) ooit een soa gehad.

Volgens de onderzoekers nemen de risico's fors toe als mensen voor het ontharen van hun schaamstreek mesjes of scharen gebruiken. Een andere factor die meespeelt is het seksuele gedrag van schaamhaarloze mensen. Het onderzoek: ,,Mensen die van onderen scheren hebben meer risicovolle seks en vaker wisselende contacten dan personen mét schaamhaar.''

De experts doken ook nog in favoriete scheermethodes van de kale mensen. ,,De meest gebruikte manier om schaamhaar weg te halen is met scheermesjes, scharen en speciale ontharingswax. ,,Mannen gebruiken meestal een elektrisch apparaat terwijl vrouwen de voorkeur geven aan handwerk.''

Het onderzoek waagt zich niet echt aan adviezen. Hooguit wordt gesteld na een goede scheerbeurt liever een dag te wachten met seks. Dat geeft de huid de tijd om weer wat te herstellen, waarma de kans om een soa op te lopen beduidend minder groot wordt.