Wereldprimeur: 3D-betonprinter bouwt voor het eerst huis met twee verdiepingen
Na een maandenlang proces van trial-and-error, is in België voor het eerst een huis met twee verdiepingen als één geheel geprint. ,,Je hebt een totale vormvrijheid. Als je het kan bedenken, dan kan je het printen”, zegt Peter-Paul van den Berg, directeur van uitvoerder Kamp C.
Delen per e-mail
De 3D-geprinte demowoning bestaat uit twee verdiepingen, is negentig vierkante meter groot en acht meter hoog. Dat is de maat van een bescheiden rijtjeshuis.
,,Uniek is dat we het huis in één geheel geprint hebben met een vaststaande 3D-betonprinter”, zegt Emiel Ascione, projectverantwoordelijke op Kamp C. ,,De woningen die wereldwijd reeds geprint zijn, hebben slechts één verdieping en zijn bovendien vaak deels in de fabriek geprint en op de werf samengebouwd. Wij hebben de volledige gebouwschil als één geheel op de bouwplaats geprint.”
Bouwen met een 3D-betonprinter is duurzamer. Je hebt een totale vormvrijheid en je hebt veel minder materiaal nodig: er is geen afval, er is veel minder transport van en naar de werf en je hebt veel minder arbeid nodig
Vormvrijheid
Bouwen met een 3D-betonprinter is een stuk duurzamer, maar er zijn nog wel meer voordelen. “Je hebt een totale vormvrijheid. Als je het kan bedenken, dan kan je het printen”, aldus Peter-Paul van den Berg, directeur van Kamp C.
,,Je hebt bovendien veel minder materiaal nodig aangezien je enkel datgene print dat echt nodig is, terwijl je dat niet kan met beton gieten. Daarnaast heb je geen afval, is er geen bekisting nodig, is er veel minder transport van en naar de werf en heb je veel minder arbeid nodig. De printer kan immers worden aangestuurd vanuit het kantoor van een bouwbedrijf. Het materiaal is daarnaast drie keer sterker dan een snelbouwsysteem.”
In drie weken geprint
Het printen neemt overigens vrij weinig tijd in beslag, in vergelijking met het traditionele bouwproces. ,,Het effectieve printen heeft drie weken geduurd, maar je moet weten dat we werken met studenten die niet altijd beschikbaar waren en dit enkel tussendoor konden doen. Je bent ook telkens een uur kwijt met de opstart en de afbouw. Als je dit huis opnieuw zou moeten printen en je krijgt daarvoor 24 uur per dag, dan zou je dit huis in drie dagen kunnen printen.”
Marktintroductie
Met het project wil Kamp C de bouwsector kennis laten maken met de innovatieve techniek, in de hoop dat bedrijven ermee aan de slag willen gaan. ,,Een firma zou dan zo’n printer moeten aanschaffen en zo’n eerste aankoop is natuurlijk wel aanzienlijk, hoewel je dat na een tijd terugverdient. Wat wij nu met een vervolgproject gaan doen is om kennis en inspiratie te delen, de huidige barrières elimineren en introduceren in de markt”, vervolgt Van den Berg.
,,Een eerste reactie die we vaak kregen van bijvoorbeeld architecten was dat de printer enkele dingen niet kon. Die gedachte moet stoppen. In principe kan die printer alles - alles wat die nu nog niet kan, moeten we ontwikkelen. Ik vraag aan de bedrijven: bedenk wat je zou willen doen, wetende dat die technologie er is, en dan gaan we dat proberen.”
Het eerste demogebouw zal vooral dienen om de mogelijkheden van 3D-printen te tonen, maar zal ook gebruikt worden voor vergaderingen. Er zal daarnaast onderzocht worden of de stevigheid van het gebouw na verloop van tijd behouden blijft.
Wil je meer informatie over of inspiratie voor het huis? Bekijk onderstaande video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Bouwers blijven slordig bij oplevering nieuwbouwwoning’
Het schort nog geregeld aan de afwerking van nieuwbouwwoningen. Bewoners kwamen vorig jaar bij de finalecheck gemiddeld twintig fouten tegen. Al is dat één fout minder dan in 2018, volgens Vereniging Eigen Huis is er nog werk aan de winkel. -
PREMIUM
Zo houd je deze zomer de binnenboel zonder airco koel
De zomer in je bol is fijn, de zomerhitte in je huis heel wat minder. Hoe zorg je dat het zonder airco binnenshuis fris en fruitig blijft terwijl buiten de mussen van het dak vallen? -
Nieuw initiatief gaat nepnieuws bestrijden met actuele feitenchecks
Nederlanders kunnen vanaf donderdag op één plek terecht voor actuele feitenchecks op het nieuws, bijvoorbeeld op het gebied van corona. De nieuwe The Fact Club is een initiatief van Vereniging De Publieke Zaak en de Universiteit Leiden. -
Superbespaarders
Emma (25) redt het met 78 euro aan boodschappen per maand: ‘Ik eet graag linzensoep’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer: Emma Mouthaan (25) studeert nog en belegt wat ze overhoudt om vroeg met pensioen te kunnen. -
‘Onze dochter was de redding voor de postnatale depressie van mijn vrouw’
Blijdschap, dankbaarheid trots: een nieuwe baby staat meestal synoniem aan een blije ervaring. Maar wat als jouw partner dat anders ervaart? Angst en somberheid horen ook bij het moederschap, maar daar praten we liever niet over.
-
energierekening
Uwe (76): ‘Ik kan slapend rijk worden met die zonnepanelen’
Hoeveel geld besteedt u aan energie in huis? Hoe probeert u de kosten in de hand te houden? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Uwe Smit (76) uit Julianadorp. -
PREMIUM
Nachtmerrie voor kopers: 26 nieuwbouwhuizen moeten tegen de vlakte
De gemeente Helmond wil de eigenaren van de niet-voltooide woningen in het nieuwbouwproject Houtse Akker uitkopen en het gebied helemaal opnieuw ontwikkelen. De 26 nieuwbouwhuizen zijn niet meer te redden. Er is een bouwstop opgelegd. -
Lekkage op zolder door stuifsneeuw: ‘Pas op voor dooi’
Nooit eerder lekkage gehad en nu staan er ineens vier emmers op zolder. Paniek, bel de dakdekker! Maar die haalt zijn schouders op. „Komt door de sneeuw, is niks aan te doen.” Toch wordt er ook gewaarschuwd voor de effecten van dooi na het weekend.