Volledig scherm
Ook geen witte kerst in Brussel © epa

Witte kerst bijna nergens ter wereld te vinden

De vogels paren, in het park bloeien narcissen, de verwarming staat laag en hardlopers doen hun trainingen in korte broek. Het is hartje december, maar één ding is duidelijk: een witte kerst kunnen we dit jaar wel vergeten.

Volledig scherm
Moskou, Rusland © epa
Volledig scherm
Amritsar, India © afp
Volledig scherm
Dresden, Duitsland © epa
Volledig scherm
New York, VS © afp

Niet alleen in Nederland is alle kans op een sneeuwwit landschap verkeken. Ook elders in de wereld blijven de straten kaal. Van Wenen tot New York: steden die in de reisgidsen pronken met hun 'winterse' imago moeten het zonder sneeuw stellen. 

In Engeland wordt een witte kerst zó onwaarschijnlijk geacht, dat grote bookmakers voor het eerst in 40 jaar geen weddenschappen organiseren om de vraag of er sneeuw zal vallen in december. De verwachte temperatuur in Londen is tijdens de kerstdagen hoger dan in Californië. 
Wie al bepakt en bezakt in zijn chalet zit, heeft pech: ook in veel wintersportgebieden blijft de temperatuur ruim boven nul. 

Ook het normaal zo winterse Moskou is regenachtig - zeldzaam in december. De weinige Europese sneeuw ligt in Finland, IJsland en de bergen van Noorwegen.

Alaska
Buiten Europa is het niet anders. Zelfs in Canada, waar ze een dik pak sneeuw gewend zijn. Natuurlijk blijven er altijd plaatsen waar het wit is in december. Alaska bijvoorbeeld, en Siberië. Maar voor wie liever in Europa blijft én garantie wil op een witte kerst, zit er weinig anders op: boek een last-minute naar Lapland of Reykjavik.

Volledig scherm
Willow, Alaska © REUTERS