Woningcorporaties: groeiende agressie onder buren door psychische problemen
Bewoners van sociale woningbouw zorgen vaker voor overlast dan twee jaar geleden, afgaand op meldingen daarover. Dat heeft volgens koepelorganisatie Aedes te maken met problemen in de geestelijke gezondheidszorg, waardoor mensen met psychische problemen of bijvoorbeeld verslavingen langer zelfstandig blijven wonen.
Delen per e-mail
Woningcorporaties zien alle vormen van woonoverlast stijgen, kijkend naar de meldingen. Zij dringen aan op meer samenwerking, afstemming en informatie-uitwisseling tussen gemeenten, zorg, welzijn en politie. ,,Snel ingrijpen is in het belang van onze huurders en hun omgeving. We komen liever nu langs met een zorgverlener, dan met de politie als het te laat is. Zorginstanties laten nu steken vallen", zegt Aedes-voorzitter Marnix Norder.
Verward gedrag
Woningcorporaties maken zich grote zorgen over burenoverlast. Aedes heeft dit onderzocht en de resultaten zijn gebundeld in de Corporatiemonitor Woonoverlast 2019. De woonoverlast neemt toe en personen met verward gedrag veroorzaken deze steeds vaker. Meer dan 80 procent van de corporaties ziet een toename van meldingen van ‘verward gedrag’. Ook zaken als geluidsoverlast en agressief gedrag worden vaker gemeld dan twee jaar geleden. De precieze aantallen zijn niet gevraagd. Corporaties is enkel gevraagd in welke mate overlast voorkomt (op basis van het aantal meldingen).
De stijging van meldingen over agressie richting corporatiemedewerkers is volgens Aedes ook zorgelijk. Bijna 50 procent van de corporaties heeft hiermee te maken. Norder: ,,De politiek moet onderkennen dat langer zelfstandig thuis wonen van deze groepen tot problemen leidt. Gemeenten en zorgorganisaties kunnen en moeten meer regie nemen om onze kwetsbare huurders passende zorg en begeleiding te geven.”
Verwaarlozing
Bijna alle woningcorporaties hebben te maken met overlast van bewoners met bijvoorbeeld psychische problemen, dementie of een verslaving. Verwaarlozing, vervuiling en geluidsoverlast komen het meest voor. Corporatiemedewerkers zien vaak als eerste verward gedrag bij bewoners, bijvoorbeeld bij een melding van overlast of reparatiewerkzaamheden. Corporaties melden problemen bij de betrokken hulpverlenende instanties, maar vinden dat te weinig wordt gedaan met die meldingen.
Een van de oorzaken die wordt aangevoerd is de strenge privacywetgeving die sinds vorig jaar geldt (AVG). Daardoor zouden politie, gemeenten en GGZ terughoudender zijn met het uitwisselen van gegevens. Aedes wil concrete afspraken over het delen van gegevens.
Volgens het ministerie van Volksgezondheid wordt op allerlei vlakken geprobeerd om de geestelijke gezondheidszorg (ggz) beter te organiseren. ,,Het verbeteren van de samenwerking tussen alle lokale partijen in de zorg en in de wijk is het allerbelangrijkste punt waar rijk en gemeenten aan samenwerken”, zegt een woordvoerder. ,,Naast het verminderen van de wachttijden voor de ggz.”
Er komt een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat de betrokken instanties makkelijker gegevens kunnen delen die nu door de privacywet op slot staan. Ook komt er een landelijk telefoonnummer waar mensen (bijvoorbeeld buren) overlast van verwarde personen kunnen melden. Momenteel wordt bekeken hoe ze dat kunnen organiseren.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Zorg houdt verwarde personen niet uit handen van de politie’
Zorginstanties slagen er niet in om het aantal politiemeldingen van zelfmoordpogingen, verward gedrag en overlast van zwervers omlaag te brengen. Dat blijkt uit een uniek onderzoek van GGD Flevoland waarvoor bijna 1300 politiemeldingen gedetailleerd zijn onderzocht. Er zijn meer personeel en middelen nodig om de problemen op te lossen, concludeert GGZ Centraal Flevoland-directeur Frits Liefferink. -
PREMIUM
Fysiotherapeut heeft handen vol aan verkrampte thuiswerkers: ‘Rug en nek in de knoop’
Het afgelopen jaar is het aantal rug- en nekklachten vanwege het thuiswerken behoorlijk toegenomen, zien fysiotherapeuten. Er is al veel gewonnen als je de discipline op kunt brengen om níet door te werken. ,,Desnoods gebruik je daarvoor een app of een stopwatch.’’ -
hip huis
Waarom een goed lichtplan in huis zo belangrijk is
Zou je graag je interieur een nieuwe uitstraling willen geven? Dan kun je wel wat inspiratie gebruiken. In de serie ‘Hip Huis’ daarom elke week de laatste woontrends. Deze week: de verlichting. -
De kant-en-klare dakkapel wordt alsmaar populairder, mede dankzij de coronacrisis
Wie met enige regelmaat in de auto zit, heeft ze misschien al eens voorbij zien rijden: vrachtwagens met kant-en-klare dakkapellen op de oplegger. Deze in de fabriek gemaakte dakkapellen zijn ideaal voor iedereen die binnen een dag meer licht en ruimte in huis wil. -
PREMIUM
Het is crisis in de geestelijke gezondheidszorg: Kwetsbare mensen in het nauw
ARNHEM - Je zal maar psychische problemen hebben. Alleen de zware gevallen worden nog beperkt opgenomen, voor behandeling thuis zijn vaak wachtlijsten. Het is crisis in de geestelijke gezondheidszorg.
-
PREMIUM
Henk en Mary uit Goes kregen een theemuts op hun huis: ‘We hoeven bijna niet meer te stoken’
GOES - Als Mary en Henk van der Weele uit Goes in hun woonkamer zaten, voelden ze de koude wind soms door het huis trekken. Nu er een ‘theemuts’ over hun woning is gezet, behoort dat ongemak tot het verleden. ,,We hoeven bijna niet meer te stoken.’’ -
Schoonmaaktip van de week
Met dit paardenmiddel maak je de vloer van de douche schoon
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen en beantwoordt vragen van lezers. -
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een Zoom-gesprek begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers.