Woningeigenaar? Bekijk de woonlasten in uw gemeente
De lokale belastingen voor woningeigenaren zijn bekend. De Vereniging Eigen Huis doet daar elk jaar onderzoek naar en publiceerde vanochtend de cijfers. De woonlasten komen dit jaar 3,4 procent hoger uit dan in 2018. Dat komt vooral door een forse stijging van de afvalstoffenheffing.
Omdat elke gemeente zijn eigen belastingtarief bepaalt, zijn de lokale verschillen in woonlasten groot. In Cuijk is de rekening voor huiseigenaren dit jaar gemiddeld 106 euro hoger dan in 2018. In Beek, Veghel, Schijndel en Eemnes gaat de gemeentelijke aanslag ruim 90 euro omhoog. Ook Amsterdam wordt duurder. Huiseigenaren in de hoofdstad betalen dit jaar 65 euro meer aan hun gemeente.
De gemeente Bloemendaal heeft de hoogste woonlasten van Nederland. Hier betalen woningbezitters gemiddeld 1.330 euro, ruim 200 euro meer dan vorig jaar. Landelijk stijgen de woonlasten met gemiddeld 25 euro ten opzichte van vorig jaar.
Ook dalingen
Niet overal pakken de cijfers nadelig uit voor woningeigenaren. In 26 gemeenten dalen de woonlasten. Koplopers zijn Waddinxveen, Goes en Bladel. Daar is de rekening dit jaar gemiddeld 30 euro lager. Deze daling heeft verschillende oorzaken, gemeentelijke herindeling is niet per se de belangrijkste. Het fuseren van gemeentes levert bewoners niet ineens lagere belastingen op, schreef De Telegraaf vanochtend.
Wilt u weten hoe het in uw gemeente zit? Kijk dan op de interactieve kaart hieronder.
Vrijwel overal gaat de afvalstoffenheffing omhoog, met gemiddeld 5,5 procent. In 73 gemeenten is de stijging zelfs meer dan 10 procent. Dat komt doordat het rijk de belasting voor afvalcentrales met maar liefst 139 procent heeft verhoogd. Die berekenen dat door naar gemeentes, en de gemeentes op hun beurt naar hun inwoners.
Huurders
De woonlasten voor eigenaren zijn moeilijk te vergelijken met die van huurders. Zij betalen geen onroerende zaakbelasting (ozb), maar in de meeste gevallen wel afvalstoffenheffing. In Nijmegen is ervoor gekozen de afvalstoffenheffing deels te stoppen in de kosten voor vuilniszakken en deels in de ozb. Op die manier koos het linkse stadsbestuur er een aantal jaar geleden voor om de lasten van huurders te verlichten ten aanzien van huiseigenaren.
De stijging van de gemeentelijke woonlasten komt bovenop de hogere energiekosten. Een gemiddeld huishouden is dit jaar waarschijnlijk bijna 2100 euro kwijt, heeft het CBS becijferd. Dat is 334 euro meer dan vorig jaar. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) bekende na het uitkomen van die cijfers al dat het kabinet te stellig is geweest over de toenemende kosten van energie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBINNENKIJKEN
Linda en Kerstin wonen op 34 vierkante meter mét kleindochter in achtertuin
Ze wonen en werken op 34 vierkante meter met hun twee honden en twee katten. Meer ruimte hebben Linda de Waard en Kerstin Thederan niet nodig. Hoewel de Dordtse wijk Crabbehof niet dé droomlocatie is voor hun tiny house, hebben ze een prachtige plek voor zichzelf en hun kleindochter gecreëerd. ,,Als de perfecte plek vrijkomt, kunnen we gewoon ons huis oppakken en verhuizen.” -
Minder verhuizingen in Nederland na jaren van toename
De afgelopen jaren gingen steeds meer Nederlanders verhuizen, maar aan die trend is een einde gekomen in 2018. Een totaal van 1,79 miljoen inwoners wisselde van adres, dat is 5 procent minder dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS). -
Rauwe groenten, kaneel, ananas: wat kun je écht beter laten staan als je zwanger bent?
Eten wordt een tikkeltje ingewikkelder als je zwanger bent. ,,Sommige vrouwen zijn zo bezorgd dat ze rauwe groenten negen maanden lang van hun bord bannen”, vertelt gynaecoloog Ronald Devlieger. Maar zijn die groenten dan echt zo slecht voor de baby? En hoe zit het met kaas, koffie, alcohol en voedingssupplementen? Devlieger zet alles op een rijtje. -
Koken & Eten
Zo maak je de perfecte nasi goreng
Er is geen standaardrecept voor nasi goreng. Maar houd je aan deze basisregels van Maureen Tan, auteur van de Bijbel van de Indonesische keuken, en je gebakken rijst kan niet mislukken. En heb je een restje rijst in de koelkast, dan ben je helemaal snel klaar. -
CBS: energienota wel degelijk honderden euro’s duurder
In tegenstelling tot wat het kabinet claimt, betalen Nederlanders dit jaar wel degelijk fors meer voor gas en licht. Een gemiddeld huishouden is bijna 2100 euro kwijt, heeft het CBS becijferd. Dat is 334 euro meer dan vorig jaar.
-
PREMIUM
Deuren na renovatie plots 10 centimeter smaller: ‘Kan mijn huis niet meer in met scootmobiel’
Ze zijn verbaasd, boos en verdrietig. Oudere bewoners van de Javastraat in Delft konden wekenlang hun huis niet in vanwege een ingrijpende renovatie. Bij terugkomst blijkt de verbouwing toch niet uitgepakt als vooraf gehoopt. ,,De deur is nu zo smal, dat ik er met mijn scootmobiel bijna niet meer in kan.” -
vraag 't vtwonen
De parasol is deze zomer niet alleen een supersnelle schaduwmaker, maar ook een sfeermaker
Goede bescherming tegen de zon is essentieel. En een fijne, sfeervolle schaduwplek creëer je gemakkelijk met een parasol. Die zijn geen noodzakelijk kwaad meer, maar een sfeervolle toevoeging aan iedere buitenruimte, verkrijgbaar in de meest uiteenlopende kleuren en vormen, vertelt Anne-Flore Muller van vtwonen. -
We moeten meer bewegen
Waarom het helemaal niet erg is om je tijdens je vakantie te laten gaan
We moeten meer bewegen. Hoe vind je de sport die het best bij je past? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink en gedragswetenschapper Johnny Buivenga gaan op zoek naar de voor- en nadelen van verschillende sporten. In deel 20: met deze tips van Arie Boomsma kom je je vakantie leuk en actief door.