Woningen in de duinen op Schiermonnikoog. Beeld ter illustratie.
Volledig scherm
Woningen in de duinen op Schiermonnikoog. Beeld ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Woningen langs kust massaal gekocht voor verhuur aan vakantiegangers

In de gebieden langs de kust worden veel woningen gekocht door mensen die zelf ergens anders wonen. Ze gebruiken de huizen als buitenhuis voor zichzelf of om te verhuren aan vakantiegangers. In de afgelopen tien jaar is het aantal tweede woningen zelfs sneller gestegen dan het aantal starterswoningen. Dat komt naar voren uit een onderzoek dat het Kadaster heeft gedaan in opdracht van het onderzoeksjournalistieke platform Pointer van KRO-NCRV. Het Kadaster bevestigt de conclusies.

21 reacties

 • de Kooker

  3 maanden geleden
  De VVD wil tóch sowieso de hele kust vol bouwen als het aan die afbraakpartij ligt. Dus geniet er nog maar van zolang het nog kan.
 • Anoniem

  4 maanden geleden
  Jan Verheul Niet dat ik hier niet blij ben hoor, op Rotterdam zuid! Ik woon wel dicht tegen de kop van zuid: ik mag hopen dat mijn kinderen als ze de deur uit gaan een huis kunnen betalen in de buurt, dat het hier niet ook ,, ontwikkeld” raakt! ;)
 • Anoniem

  4 maanden geleden
  Jan Verheul Volgens mij zijn mensen die hun huis niet willen verkopen het probleem niet. De groeiende groep investeerders die iemands woning als verdienmodel zien wel, en het zou goed tegen de woningnood werken als dit soort geldwolven niet meer zo makkelijk de kans krijgen. Nog even en iedereen zal zijn dochter/zoon moeten financieren om ze het huis uit te helpen. Ja, er is een woningtekort, maar om daar ook nog eens uit winstbejag bij in te springen? Zoek een leuke Start up of zo!
 • Anoniem

  4 maanden geleden
  Gerard Ponstein En Den Haag??..…….. Welterusten verder.
 • Peter de Jong

  4 maanden geleden
  Er komen ieder jaar ruim 220.000 mensen NL binnen. Dat is een complete stad! Er vertrekken er ook weer ruim 150.000 (niet dezelfden!). Dus we hebben ieder jaar extra huizen voor zo'n 70.000 mensen nodig. Dat is een onmogelijke bouwopgave. Dit wanstaltige immigratiebeleid is de hoofdoorzaak van de woningnood en de druk op de zorg, onderwijs, infrastructuur, milieu, orde en veiligheid, sociale zekerheid enz.