In de Rotterdamse Tweebosbuurt worden 600 woningen gesloopt. De mensen die daar wonen hebben recht op een urgentieverklaring.
Volledig scherm
PREMIUM
In de Rotterdamse Tweebosbuurt worden 600 woningen gesloopt. De mensen die daar wonen hebben recht op een urgentieverklaring. © Jan Kok

Woningnood in Rotterdam verergert: explosieve stijging urgentieverklaringen

Het aantal urgentieverklaringen, dat voorrang geeft op een sociale huurwoning, is de laatste jaren in Rotterdam explosief gestegen. Zo wordt het voor doorsnee woningzoekenden alleen maar moeilijker een geschikt huisje te vinden.

Het huisvestingsysteem begint langzaam maar zeker vast te lopen, constateren de Rotterdamse woningcorporaties. Reguliere woningzoekenden komen in de knel omdat het aantal beschikbare sociale woningen gestaag daalt en het aantal urgentieverklaringen sterk stijgt.

In 2015 ging ongeveer een kwart van de beschikbare woningen (toen 8408) naar mensen met een spoedprocedure, inmiddels is dat aantal verdubbeld. Meer dan de helft van de sociale woningen gaat naar mensen die recht hebben op voorrang, melden de corporaties.