Volledig scherm
© Wilbert Bijzitter

Woningschade door de storm? Dit kun je het beste doen

Storm Ciara trekt langzaam weg uit Nederland, maar daarmee is het onstuimige weer nog niet voorbij. De verwachting is dat de hoeveelheid schade blijft oplopen, volgens het Verbond van Verzekeraars. Stel: je hebt schade aan je woning, wat kun je dan het beste doen? 

Met windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur is het weer vandaag nog steeds stevig. Bij schade aan je woning kun je een aantal stappen ondernemen om de gevolgen binnen de perken te houden en beschadigingen te kunnen claimen bij je verzekeraar. 

Verzekeraar 

Meld de schade direct bij je verzekeraar, adviseert Vereniging Eigen Huis. Stel je hebt weggewaaide dakpannen, gesneuvelde ramen of een omgevallen schutting: dat valt allemaal onder de opstalverzekering. Een opstalverzekering is verplicht voor huiseigenaren met een hypotheek. 

Of je opstalverzekering de stormschade vergoedt, hangt af van de vraag of het wel om een storm gaat, meldt vergelijkingssite Independer. Officieel spreken we van storm vanaf windkracht 9. Een verzekeraar vindt al dat het stormt bij windkracht 7 (14 meter per seconde). Dat is een voordeel, want windkracht 7 is al hard genoeg om schade aan je huis te veroorzaken.

Losliggende spullen in de tuin, zoals partytenten, barbecues en tuinmeubelen kunnen dan weer niet worden verhaald. Die vallen onder de inboedelverzekering. De inboedel is alles in huis en in de tuin wat niet nagelvast zit. 

Wel is er bij storm vaak een eigen risico van 225 tot 500 euro. Iedere verzekeraar heeft weer zijn eigen tarief dat bij stormschade vaak hoger is dan bij andere oorzaken.

Eventuele schade moet zo snel mogelijk worden gemeld. De verzekeraar zal dan aangeven wat er moet gebeuren. Soms wil de verzekeraar eerst een schade-expert langs sturen om de schade op te nemen.

Beperk de schade 

Vervolgens is het zaak om je bezig te houden met het beperken van de schade. Zet een emmer onder een lekkend dak om je parket te beschermen. Of leg een kleed over je meubilair, meldt de site van Vereniging Eigen Huis. 

Het beperken van de schade betekent niét dat je de stormschade moet opruimen. De expert van je verzekeraar of tussenpersoon die langskomt, wil de schade goed op kunnen nemen. Bij ernstige schade kun je een noodreparatie uitvoeren. Doe dat alleen niet zonder overleg met de verzekeringsmaatschappij en bewaar alle documentatie en bonnetjes van deze reparatie. 

Foto’s 

Niet onbelangrijk: maak foto’s van de situatie ter plekke. Daarmee voorkom je dat je achteraf discussies met de verzekering. 

Storm Ciara heeft in Emmeloord een spoor van schade achtergelaten. Het dak van een appartementencomplex is weggeblazen door de storm.