Woonbond: alleenstaanden worden uitgesloten van sociale huur
Het kabinet wil de inkomensgrens voor alleenstaanden die recht hebben op een sociale huurwoning naar beneden brengen. Als je als alleenstaande meer dan 35.000 euro bruto per jaar verdient, kom je niet meer in aanmerking voor een huis met een huurprijs van maximaal 720 euro.
De Woonbond pleit juist voor het verhogen van de inkomensgrens. Woordvoerder Marcel Trip van de Woonbond spreekt over het uitsluiten van alleenstaanden voor de sociale huur. ,,Het gaat om een grote groep mensen die in de vrije huursector geen woning kunnen betalen en ook niet in staat zijn in hun eentje een huis te kopen. 140.000 huishoudens kunnen daardoor straks geen betaalbare woning vinden.”
Op 12 december debatteert de Tweede Kamer voor het eerst over het kabinetsvoorstel. De inkomensgrens zou volgens minister Kajsa Ollongren afhankelijk moeten zijn van de huishoudsamenstelling. Bij gelijke inkomens houden gezinnen na aftrek van de vaste lasten minder over voor woonkosten dan een eenpersoonshuishouden, zo beredeneert zij. Daarom wil ze de grens voor gezinnen naar 42.000 euro brengen. Voor eenpersoonshuishoudens gaat de inkomensgrens omlaag naar 35.000 euro.
Het zit nu nog wat ingewikkelder in elkaar. Woningcorporaties moeten jaarlijks minimaal 80 procent van hun vrijgekomen huurwoningen toewijzen aan huishoudens met een inkomen tot 38.035 euro. 10 procent mag naar huishoudens met een inkomen tussen 38.035 euro en 42.436 euro en 10 procent mag naar hogere inkomens. Volgens het ministerie wordt nauwelijks gebruik gemaakt van de mogelijkheid om ook deze iets hogere inkomens te bedienen.
Verder benadrukt het ministerie dat er ook in het wetsvoorstel ruimte blijft voor ‘lokaal maatwerk'. Een woordvoerder: ,,Mocht een gemeente kampen met bijvoorbeeld een tekort aan leraren, dan kan ze beslissen om voor deze specifieke doelgroep toch sociale huurwoningen toe te wijzen. Ook als het inkomen hoger ligt dan de grens.”
Alleenstaande starters en senioren
Zeker alleenstaande starters zijn de dupe, zo waarschuwt de Woonbond. ,,Je kunt wel zeggen dat het probleem voor mensen met een lager inkomen dan 35.000 euro groter is, maar dat heeft het kabinet dan zelf gecreëerd door de sociale huursector klein te houden. Het punt is dat starters niet aan een woning komen. Senioren die kleiner willen gaan wonen, komen er met een inkomen hoger dan 35.000 euro ook niet meer voor in aanmerking. Zij houden dan een groter huis bezet, waardoor deze wijziging ook doorstromers treft.”
Onze leraren, politieagenten en verpleegkundigen worden de steden uit gejaagd
Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) is alvast kritisch op de kabinetsplannen, met dezelfde argumenten als de Woonbond. Hij pleit voor het verhogen van de inkomensgrens. ,,Onze leraren, politieagenten en verpleegkundigen worden de steden uit gejaagd”, zegt hij. ,,Ze zijn nu vaak meer dan de helft van hun inkomen kwijt aan wonen. Wat mij betreft zou juist deze doelgroep ook recht moeten hebben op een sociale huurwoning, tot een inkomen van 50.000 euro. Uiteraard in combinatie met andere maatregelen, zoals investeren in een grotere sociale huursector, zodat de wachtlijsten uiteindelijk gaan slinken en niet nog groter worden.”
Het probleem wordt overigens deels veroorzaakt door de steeds grotere groep alleenstaanden in Nederland. Volgens Centraal Bureau Statistiek komen er tot 2030 bijna een half miljoen eenpersoonshuishoudens bij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
vraag 't vtwonen
Zo berg je alle troep in huis slim op
Rondslingerende spullen hebben we allemaal. Genoeg opbergruimte is dan wel zo handig. Maar niet iedereen heeft een grote woonkamer of zin in een enorme kast midden in de ruimte. Kortom, slim opbergen, hoe doe je dat? We vragen het Fietje Bruijn, stylist bij vtwonen. -
Roep om ‘paardenmiddel’ woonplicht zwelt aan, maar er zijn twijfels
Steeds meer gemeenten willen een woonplicht voor nieuwe huizen. Het kabinet gaat het misschien ook voor bestaande huizen invoeren. De maatregel is bedoeld om beleggers te dwarsbomen. ,,Het is de vraag of een woonplicht het juiste middel is”, zegt stadsgeograaf Cody Hochstenbach. -
Oplossing woningnood: ouderen moeten jongeren in huis nemen
Een oplossing voor de woningnood is het bouwen van huizen. Een andere optie is het delen van woningen, als het aan Stichting Statiegeld Op Jeugd ligt. Sibylla Lemmers (60) en Marijn Peters (65) doen mee met het initiatief en gaan vanaf 2020 hun woning delen met een jonger echtpaar. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen.
-
Bouwwereld schrikt van dalend aantal vergunningen: ‘Zo lossen we woningtekort niet op’
Bouwend Nederland is geschrokken van de daling van het aantal bouwvergunningen in het eerste kwartaal. Waren dat er vorig jaar nog 19.000, dit jaar gaat het in het eerste kwartaal om slechts 16.600 aanvragen. ‘Zo lossen we het woningtekort niet op. Dit is heel zorgelijk.’ -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
Met video81
Huurprijzen aan banden: verhuurder mag straks niet meer vragen wat hij wil
Verhuurders mogen straks voor een woning niet meer vragen wat ze willen. Het kabinet gaat de huren in de vrije markt deels aan banden leggen. Net als bij sociale huurwoningen worden er normen gesteld aan hoe hoog de huurprijs mag zijn.