Volledig scherm
© thinkstock

Workaholics leveren slechtere prestaties

Veel overuren maken saboteert niet alleen je gezondheid, ook je prestaties krijgen rake klappen. Dat is de conclusie van een Italiaanse studie waarin werknemers meer dan een jaar gevolgd werden. Workaholics kampen namelijk met een verhoogde psychofysische spanning die de prestaties schaadt.

De weg naar promotie ligt niet bezaaid met overuren. Het onderzoek aan de universiteit van Padova wijst uit dat workaholics zichzelf saboteren. Bovenop de psychologische en fysieke stress, leidt compulsief overwerken volgens de onderzoekers tot slechtere prestaties en meer ziekteverzuim.

Workaholic
Mensen die als het ware getrouwd zijn met hun werk geven te veel ruimte aan hun takenpakket en hechten er ook te veel emotionele waarde aan, waardoor ze zichzelf amper tijd geven om te herstellen. Voor optimale prestaties en een balans in je mentale en fysieke gezondheid is het echter noodzakelijk om je werkdag te beantwoorden met ontspanning, rust en herstel.

Het team uit Padova volgde 322 werknemers binnen een privébedrijf over een periode van 15 maanden. De mate waarin ze last hadden van mentale en fysieke spanning werd gemeten door een arts. Ze moesten verder ook persoonlijke vragenlijsten invullen, terwijl hun chefs een evaluatie schreven. Ook het aantal ziektedagen werd geteld.

De conclusie luidt dat mensen die onnodig hard werken en veel overuren maken zichzelf in die mate overspannen dat hun prestaties en gezondheid eronder lijden.