Volledig scherm
© Thinkstock

Zachte muziek in restaurant doet minder eten

Uit eten is de ideale manier om te ontspannen en om te genieten van een lekkere maaltijd. Helaas gaat dat vaak gepaard met de opname van extra calorieën, die blijven 'plakken' aan ons lichaam. Wetenschappers hebben nu echter een manier ontdekt om die extra kilo's te vermijden: kies voor een restaurant met zachte muziek en verlichting.

Dat meldt Science Daily. 'Wanneer we een fastfoodrestaurant een make-over gaven, stelden we vast dat zachtere muziek en verlichting ervoor zorgden dat de proefpersonen 175 calorieën minder opnamen én meer genoten van hun maaltijd', bevestigt onderzoeksleider Brian Wansink, professor aan de Cornell University.

Samen met zijn team van wetenschappers stelde hij vast dat muziek en licht geen effect hebben op wat mensen bestellen in een fastfoodrestaurant, maar wel op hoeveel ze ervan eten: 775 calorieën in plaats van 949. 18 procent minder dus.

Ontspannen omgeving
De studie weerlegt het populaire geloof dat dineren in een ontspannen omgeving - met bijvoorbeeld kaarsen en zachte muziek op de achtergrond - ons meer doet bestellen en eten dan in een 'gewone' eetomgeving. 'Onze resultaten suggereren dat we ons in een ontspannen omgeving sneller voldaan voelen en dat de consumptie daardoor daalt', aldus co-auteur Wansink.

'Dit is belangrijke informatie voor fastfoodrestaurants, die vaak gezien worden als (mede)verantwoordelijke voor de obesitasepidemie. Met een paar kleine aanpassingen in hun restaurants kunnen ze overeten verminderen, en tegelijkertijd de tevredenheid van hun klanten verhogen.'