Zelf knoflook kweken? Steek wat tenen in de grond
Eigen Tuin EerstSnoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. Deze week over knoflook in de moestuin.
Het is aan de late kant, maar je kunt nu nog knoflook planten. Stop wat tenen in de grond en over een half jaar heb je puntgave bolletjes. Ik weet nog dat we de Fransen oneerbiedig uitmaakten voor knoflookvreters. Tegenwoordig is knoflook ook uit onze keuken niet meer weg te denken, maar nog altijd zijn er hele volksstammen die denken dat het lastig is om je eigen knoflook te telen.
Knoflook zou niet tegen vorst kunnen. Dat klopt niet. Knoflook is in de praktijk een van de gemakkelijkst te kweken groenten. Zelfs uit een bloembak valt te oogsten. Veel groenten worden gezaaid, maar bij knoflook plant je de tenen.
Schrijvers van artikelen over groenteteelt benadrukken altijd dat je vooral gecertificeerd plantgoed moet kopen. En daar zit wat in. Met een gekeurde bol knoflook weet je in elk geval dat je geen enge ziektes inkoopt. Maar als de knoflook-met-certificaat bij het dichtstbijzijnde tuincentrum toevallig is uitverkocht, is er helemaal niks mis met knoflook uit de supermarkt.
Kies dan wel een bol met gave, stevige teentjes en niet eentje met gele of bruine vlekken. En kijk even naar de herkomst: hoe noordelijker, hoe beter geschikt voor ons klimaat.
Werkwijze
Hoe plant je knoflook? Maak de grond goed los. Dan heb je geen gereedschap nodig, je kunt de tenen met de hand in de grond drukken. 5 centimeter diep is goed. Plant de tenen 10 centimeter uit elkaar. Als je ze vandaag plant, staan de eerste groene sprieten met Kerstmis boven de grond. Afdekken is niet nodig, tenzij we weer een ouderwetse schaatswinter krijgen.
Knoflook heeft weinig mest nodig. De plant is niet dol op stikstof en dat komt mooi uit in de huidige stikstofcrisis. Knoflook houdt van goed doorlatende grond. Op klei, die ‘s winters vaak lang nat blijft, kun je de plant beter op verhoogde ruggen planten. En verder is het een kwestie van geduldig wachten, ruim een halfjaar. Want knoflook oogst je omstreeks de langste dag: 21 juni 2020.
Knoflookuniversum
Als je knoflook in de supermarkt koopt heeft hij geen naam, maar als je op het internet bestelt, bij een knoflookspecialist, gaat er een heel knoflookuniversum voor je open. Daar vind je rassen als ‘German Stiffneck’, ‘Violet de Cadours’ en ‘Morado de Pedronera’. Alleen om de namen zou je ze willen planten.
Zelf heb ik goede ervaringen met de variëteit ‘Messidrome’, een knoflooksoort uit Frankrijk met grote witte tenen. De knoflookspecialisten onderkennen ook de smaakverschillen tussen de verschillende knoflookvariëteiten. Ik kan niet zeggen dat het me ooit is opgevallen, hoewel ik meerdere soorten heb geprobeerd. Wel proef ik dat verse knoflook zachter van smaak is dan belegen bollen.
Je kunt knoflook tot een maand of zes na de oogst (koel) bewaren. Daarna worden de tenen zacht. Als je knoflook langer wilt bewaren kan dat ook prima: je vriest de tenen eenvoudigweg in en ontdooit ze zodra je ze nodig hebt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Eigen Tuin Eerst
Deze vruchtboom kan heel goed tegen de Nederlandse kou
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Ditmaal: een mini-kiwi met gladde schil, die prima tegen de vorst kan en lang niet zo snel groeit als de gewone kiwi. -
Eigen Tuin Eerst
Deze bloembollen houden wél van de Nederlandse drassige grond
Tuingoeroe Romke van de Kaa vertelt elke week hoe je een lustoord maakt van een dorre lap grond. Deze keer heeft hij het over bloembollen, die van natte voeten houden. 'Ze bestaan wel degelijk. Laat ze vooral niet uitdrogen’, aldus Van de Kaa. -
PREMIUM
Nieuwe school moet animo uit buurt aantonen, maar deze nieuwbouwwijken zijn nog niet bewoond
Duizenden huizen komen erbij in twee Utrechtse nieuwbouwwijken. Maar de plannen voor twee splinternieuwe basisscholen voor alle jonge kinderen in de wijk? Die zijn afgewezen. Want de scholen kunnen namelijk niet aantonen dat er animo voor is, omdat er nog niemand woont. -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan?
-
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
PREMIUM
Voorkom dat de muizen in jouw tent kamperen: ‘Zet bij thuiskomst alle spullen binnen’
Na een lange thuisreis heb je vast weinig zin alle kampeerspullen op te ruimen. Maar je wilt toch geen schimmel in het tentdoek. Of geplette slaapmatjes? Berg ze daarom maar beter wel met zorg op. -
PREMIUM
Deuren na renovatie plots 10 centimeter smaller: ‘Kan mijn huis niet meer in met scootmobiel’
Ze zijn verbaasd, boos en verdrietig. Oudere bewoners van de Javastraat in Delft konden wekenlang hun huis niet in vanwege een ingrijpende renovatie. Bij terugkomst blijkt de verbouwing toch niet uitgepakt als vooraf gehoopt. ,,De deur is nu zo smal, dat ik er met mijn scootmobiel bijna niet meer in kan.”