Volledig scherm
Soms eisen verzekeraars dat je waardevolle spullen opbergt in een kluis. © Shutterstock

Zes tips om je inboedel te beschermen bij woninginbraak

In de zomer is de kans groter dat inbrekers je huis binnendringen. Het is daarom verstandig om de sloten goed na te kijken en de ramen dicht te doen als je weg gaat. Mocht je er toch niet gerust op zijn, dan is het een idee om de inboedelverzekering te controleren. Deze site vroeg een verzekeringsdeskundige van Independer naar tips die bewoners beschermen bij een woninginbraak. 

In meer dan honderd Nederlandse gemeenten stijgt het aantal inbraken in de zomermaanden. In middelgrote steden als Delft, Leeuwarden en Lelystad neemt de kans op inbraak zelfs met tientallen procenten toe, blijkt uit een analyse op basis van politiegegevens.

1. Dekking checken

Volledig scherm
© Shutterstock

Heb je kostbaarheden zoals kunst, antiek, sieraden, mooie muziekinstrumenten of verzamelingen? Kijk dan goed naar de dekking die je inboedelverzekering biedt. De premies lopen niet ver uit elkaar, maar de dekking op kostbaarheden kan duizenden euro’s schelen. 

Als de waarde van kostbaarheden erg hoog is, kan de verzekeraar eisen dat je extra voorzorgsmaatregelen treft tegen diefstal, zoals een kluis of het voldoen aan de eisen van het politiekeurmerk (zie tip 6). Als de dekking op kostbaarheden te laag is, dan is het de moeite om uit te kijken naar een andere inboedelverzekering of om een aparte kostbaarhedenverzekering af te sluiten. Dat laatste is vaak duurder dan overstappen naar een andere verzekering.

2. Erfenis melden

Heb je afgelopen jaar een erfenis gekregen, dan is het belangrijk om dit aan je verzekeraar te laten weten, zodat je het verzekerd bedrag omhoog kan brengen. Daar hoort dan ook een nieuwe premie bij. Doe je dit niet, dan loop je risico dat je bij schade een lagere uitkering krijgt dan je verwacht.

3. Bonnen digitaal opslaan

Zorg dat je bonnen van kostbaarheden digitaal en online opgeslagen zijn. Dan weet je zeker dat je ze, indien nodig, kunt laten zien aan de verzekeraar.

4. Politie bellen

Doe bij inbraak altijd aangifte en repareer schade niet voordat de politie is geweest. Als je toch iets repareert, maak dan altijd foto’s van de schade.

Bekijk hieronder hoeveel inbraken er in jouw gemeente zijn in de maanden juli en augustus (per duizend inwoners).

5. Verhuizing doorgeven

Ben je verhuisd? Zorg dan dat je binnen een maand een adreswijziging doorgeeft aan je verzekeraar. Doe je dit niet, dan bestaat de kans dat een verzekeraar je niet volledig uitbetaalt bij schade.

6. Politiekeurmerk verkrijgen

Het Politiekeurmerk Veilig Wonen krijgt de woning alleen als deze aan bepaalde eisen voldoet. Dit zijn eisen op het gebied van sloten op deuren en ramen, en sociale veiligheid rondom jouw woning. Als je het keurmerk hebt, dan bieden veel verzekeraars korting op je inboedel verzekering, soms tot wel 20 procent.

Meer weten over inboedelverzekeringen? Kijk dan bij Independer. Wil je ook nog tips over het beveiligen van je huis? Kijk dan de video hieronder, waarin een oud-inbreker uitlegt waar je op moet letten.