Zeven alternatieven voor pakjesavond
Kleine kinderen worden groot, zelfs hun schoen zetten ze niet meer. Bij de gedachte alleen al aan surprises en gedichten beginnen ze te kreunen. Wat als Sinterklaas zijn magie verliest? Zeven spelletjestips voor een alternatieve pakjesavond.
1. Sinterpubquiz
De naam zegt het al: een pubquiz speel je in een café; vaak met vragen die van internet zijn geplukt. Voor deze editie op 5 december mag het dit keer thuis. En maak je de quiz natuurlijk zelf. Iedereen die sinterklaas meeviert, wordt in teams van twee of drie personen ingedeeld. Eén persoon mag als de quizleider optreden. Elke deelnemer bedenkt van te voren één vraag voor elk van de volgende vier categorieën: sport, muziek, actualiteit en ken je vrienden en levert ze bij de quizleider in.
Op de quizavond staat elke categorie vragen voor één ronde. De quizmaster stelt ze en elk groepje schrijft de antwoorden op een blaadje. Wie de vraag heeft bedacht, mag geen antwoord geven.
Na elke ronde verzamelt de quizleider de antwoorden, en telt welk team die ronde wint. Alle winnende spelers mogen een cadeau kiezen en uitpakken. Zij mogen blijven deelnemen aan de quiz, maar krijgen geen pakjes meer. Op die manier lopen de wijsneuzen niet weg met alle cadeaus.
2. Het goededoelenspel
De échte goedheilige mannen (en vrouwen) onder ons kunnen sinterklaascadeaus geven aan een goed doel, in plaats van aan oma of aan een vriendin. Dat gaat als volgt: iedereen schrijft een goed doel naar keuze op een lootje en gooit dat in een pot. Na een hussel trekt een speler een van de briefjes uit de pot. Iedereen schenkt vervolgens iets aan het goede doel dat erop staat beschreven. Welk cadeau of welk bedrag dat is, mag elke deelnemer zelf bepalen. Er mag daarna worden geborreld, maar let op: wijs een 'Bob' aan die er de volgende dag voor zorgt dat ieder zijn donatie ook daadwerkelijk nakomt.
3. Sint erger je niet
Hou je van wat extra spanning tijdens de feestdagen, dan kun je je wagen aan 'Sint erger je niet'. Dat is een speciale variant op het bekende spel, maar dan zonder pionnen. Wie meedoet is zijn eigen pion. Wat moet je ervoor doen?
Leg allereerst een groot zeil of kleed op de grond. Verzin een parcours door gekleurde vakjes aan te brengen; spiek vooral op het speelbord van 'Mens erger je niet' dat je vast nog ergens hebt liggen.
Met de geworpen dobbelsteen bepaal je hoeveel stappen je vooruit mag maken en dus op welk gekleurd vak je komt staan. Elke kleur staat voor een andere opdracht. Zo betekent groen: een medespeler zingt een liedje en jij moet een zin afmaken. Rood staat voor: een medespeler stelt je een vraag over familie of vrienden. Geel is: je mag iets uitbeelden, de andere spelers moeten raden wat het is. Blauw vraagt erom dat je een mop of geestige anekdote vertelt; als een medespeler erom kan lachen, is de opdracht geslaagd. Als je de opdracht goed hebt uitgevoerd, mag je een cadeautje pakken. Het spel gaat door tot alle cadeaus op zijn.
4. Speursint
Bij dit sinterklaasspel zoek je naar verstopte cadeaus. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat er in het holst van de nacht nog steeds niets is gevonden, dus enkele hints achterlaten is wel zo handig. Die aanwijzingen kun je als een speurtocht uitzetten.
Er kunnen persoonlijke vragen door het huis worden verspreid ('hoe oud is oma?') en als je die juist beantwoordt, krijg je een clou voor de volgende plaats waar een vraag is verstopt.
De speurtocht kun je ook uitzetten met foto's. Door afbeeldingen op te hangen die een detail prijsgeven van de volgende plek waar een foto ligt. Herken maar eens de stoffige vaas die ergens boven op een kast staat.
5. Supersnelle Sint
Een datum prikken en lootjes trekken doe je doorgaans in november; dan heeft iedereen de tijd om het perfecte cadeau te zoeken. Voor wie geen zin heeft in lange voorpret en voorbereidingen is er het supersnelle sintspel. Daarbij spreek je om twaalf uur 's middags af met de andere spelers. Iedereen maakt ter plekke een verlanglijstje. Originele cadeaus kiezen (glittersokken, een slacentrifuge of een mondharmonica) zorgt ervoor dat je niet met elkaar in de rij staat bij de plaatselijke boekhandel. Na de lootjes te hebben getrokken sjeest een ieder naar de winkels. Let op dat je niet wordt gespot. Ben je geslaagd? Zoek een rustig plekje om een gedicht te schrijven. Om vijf uur spreek je weer af, om de cadeaus op een hoop te gooien en ze om de beurt uit te pakken.
6 Het goede oude dobbelspel
Dit dobbelspel is al populair als alternatieve sinterklaasviering. Er wordt om de beurt met een dobbelsteen gegooid. Elk getal staat voor een andere opdracht, handig om bijvoorbeeld op een bord te schrijven:
1. Helaas, sta je cadeau af aan een willekeurige medespeler.
2. Iedereen geeft één cadeau door naar rechts.
3. Iedereen geeft één cadeau door naar links.
4. Ruil een cadeau met een willekeurige medespeler.
5. Ha, je mag een cadeau naar keuze van iemand inpikken.
6. Je mag een cadeau van de stapel pakken en uitpakken. Ga net zo lang door tot alle cadeaus op zijn. En zet een wekker: bijvoorbeeld een tijdslimiet van anderhalf uur. Als de wekker gaat, zit iedereen vast aan de cadeaus die hij of zij op dat moment in bezit heeft. Paniekerige ruilstress en lachbuien gegarandeerd.
7. Variant op het goede oude dobbelspel
Alle deelnemers kopen voor een afgesproken bedrag een geschenk én ze nemen iets van thuis mee. Bijvoorbeeld dat onhandige ding uit een oud kerstpakket, of dat cadeau dat je altijd al gruwelijk lelijk hebt gevonden. Misschien ligt er onder je bed nog iets stof te happen dat weg mag? Let op het gezicht van iemand die wat uitpakt. De grap is dat soms onduidelijk blijft of je zo'n overbodig rotcadeau hebt uitgepakt of een gloednieuw hebbeding krijgt. Dus oppassen met commentaar.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
30
Overstappen op een dynamisch energiecontract: hier moet je op letten
De energieprijzen houden ons al een tijdje bezig. Steeds meer mensen hebben daarom interesse in een dynamisch energiecontract. Die prijzen veranderen continu op basis van de handelsbeurs voor energie. Maar hoe vergelijk je die dynamische energiecontracten en hoe weet je of je de beste keuze maakt? -
Sterkste daling van prijzen bestaande koopwoningen in tien jaar
De prijzen van bestaande koopwoningen zijn in december opnieuw gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Volgens het Kadaster en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zakten de prijzen met 2,3 procent ten opzichte van november, de sterkste daling in tien jaar. De prijzen zwakken nu al vijf maanden op rij af. Over heel 2022 gingen de prijzen nog wel met gemiddeld 13,6 procent omhoog in vergelijking met een jaar eerder. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Twee op de drie Nederlanders hebben geen flauw benul van energieverbruik
Energie voor het huis kost per jaar duizenden euro’s, maar twee op de drie Nederlanders weten het eigen verbruik niet. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.
-
PREMIUM
Je huis verduurzamen? Dit zijn de mogelijkheden en kosten
Het verduurzamen van je huis is goed voor het milieu, maar zorgt bovenal voor een fikse besparing op de energierekening. Bovendien stijgt daardoor de waarde van je huis. Zes vragen over duurzame aanpassingen. -
-
-
PREMIUM
Kletsnatte muren en druppels aan het plafond: overal lekkage na zoveel regen
Het lijkt maar niet op te houden met regenen en dat leidt tot flink wat wateroverlast. Loodgieters zijn een stuk drukker met lekkages dan anders. Gedupeerden worden er moedeloos van, helemaal als het lek niet zo makkelijk te vinden is. -
PREMIUM26
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen.