Volledig scherm
© THINKSTOCK

Zo herken je als vrouw een hartaanval

Veel vrouwen, maar helaas ook artsen, zijn zich er lang niet altijd van bewust dat de symptomen van een hartaanval sterk kunnen verschillen tussen man en vrouw. Ze zoeken dan ook doorgaans vooral naar pijn in de borst. Uit een recent onderzoek blijkt dat er bij vrouwen meer niet erkende gevallen zijn dan bij mannen. Bovendien krijgen ze ook vaker een verkeerde diagnose, waardoor ze onterecht naar huis worden gestuurd.

Hét symptoom bij uitstek dat wijst op een hartaanval is de drukkende pijn in het centrum van de borst die uitstraalt naar nek, schouder, arm en zelfs naar de kaak. Vaak gaat dit ongemak in de borstkas gepaard met een licht gevoel in het hoofd, zweten, misselijkheid, kortademigheid en flauwvallen. Uit een recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Circulation', blijkt dat veel vrouwen dit overduidelijke signaal echter niet altijd vertonen. Zo had maar liefst 43 procent van de onderzochte 515 vrouwen geen acute pijn in de borst.

Diagnose
Los daarvan was de grootste bevinding echter dat dokters op spoedeisende afdelingen ook bij vrouwen hoofdzakelijk zoeken naar deze typische pijnklachten in de borst. Slechts een kleine minderheid blijkt te zoeken naar de andere symptomen die vrouwen neigen te ontwikkelen bij een hartaanval. Hierdoor wordt de kans groter dat artsen de plank mis slaan en geen correcte diagnose maken.

Druk lager in de borst
'Hoewel vrouwen pijn en een beklemmend gevoel in de borst kunnen hebben wanneer ze een hartaanval krijgen, is het van ontzettend groot belang te beseffen dat dit net zo goed geen overduidelijk symptoom kan zijn,' stelt Nieca Goldberg, cardiologe en hoofd van 'Women's Cardiac Care' in New York. 'Vrouwen zijn doorgaans kortademig, onverklaarbaar vermoeid en ervaren vaak een druk lager in de borstkas. Hierdoor krijgen ze sneller een maagaandoening als diagnose.'

Dé symptomen bij vrouwen
Uit het onderzoek werden de meest voorkomende symptomen voor hartaanvallen bij vrouwen op een rijtje gezet:

1. Kortademigheid (57.9 procent)
2. Zwakheid (54.8 procent)
3. Ongewone vermoeidheid (42.9 procent)

Maar ook: misselijkheid, duizeligheid, ongemak in de lagere regio van de borst, druk boven in de buik of ongemak dat lijkt op een indigestie en rugpijn.

In de weken die de hartaanval voorafgaan, kunnen enkele van deze symptomen mogelijk al de kop opsteken als vroege waarschuwingen die kunnen wijzen op een geblokkeerde slagader. Maar de symptomen kunnen net zo goed heel plots opduiken, zonder enige aanleiding. Kortademigheid kan bijvoorbeeld voorkomen zonder fysieke activiteit. Ze kunnen vrouwen zelfs wekken uit hun slaap, stelt Goldberg.

Ze geeft daarom ook de raad om niet koppig te zijn en de 'atypische' - maar typisch vrouwelijke - signalen niet te negeren. Zeker vrouwen die kampen met diabetes type 2, hypertensie en een te hoge cholesterol kunnen maar beter goed geïnformeerd zijn, ze behoren namelijk tot de grootste risicolopers. Als het dan toch geen hartaanval is, hoef je niet beschaamd te zijn want artsen zullen liever een indigestie vaststellen, dan een levensbedreigende hartaandoening.