© FOTO THINKSTOCK
Volledig scherm
© FOTO THINKSTOCK

Zo houd je de batterij opgeladen na de vakantie

Uitgerust, bruin en fris verschijn je weer op het werk. Maar binnen een week zit je er alweer door heen. Goede voornemens om rustig te beginnen, blijken gedoemd om te mislukken. Goed nieuws, vakantieblues zijn te vermijden.

De batterij loopt bij thuiskomst zo snel leeg, omdat mensen direct in de 'Pavlovstand' schieten, meent professor Vingerhoets hoogleraar emoties en welbevinden aan de Universiteit van Tilburg. 'Ze gaan meteen weer hard werken en ploffen 's avonds doodmoe op de bank, omdat ze dat gewend zijn.'

'Ook hebben mensen de neiging om werk dat is blijven liggen of van anderen, erbij te doen,' voegt Jeroen Nawijn, vakantieonderzoeker van de Erasmus Universiteit toe. 'Terwijl ze thuis ook nog zitten met de vakantiewas en allerlei andere klusjes.'

Tips van experts
Begin niet op maandag, maar op woensdag met werken. Zo zijn het weekend en het volgende vrije moment dichtbij.

Laat de autoreply van de mailbox nog even aan te laten staan. Dan word je niet bestookt met nieuwe berichten en kun je rustig je vakantiemail beantwoorden. Neem daar de tijd voor. Je hoeft je eerste dag niet te beginnen met overwerken.

Leg herinneringen snel vast. Plak meteen je foto's in. En spreek snel af met vakantievrienden of kook een gerecht uit je vakantieland.

Zoek momenten om bewust te ontspannen buiten werktijd. Het ontspannen tijdens de vakantie begint immers op het moment dat je weg bent van je alledaagse leven. Veel mensen vergeten dat ze ook thuis keuzevrijheid hebben om van alles te doen en te laten.

Flink sporten helpt ook. Je hebt mensen die standaard de eerste dagen van hun vakantie ziek worden. En er zijn er andersom die tijdens hun eerste werkweek uitvallen. Je kunt de overgang van en naar werk geleidelijk laten verlopen. Of proberen het overschot aan adrenaline kwijt te raken via fysieke inspanning.

Lees meer in het AD van vandaag.