Zo maak je de beste rozenbotteljam
eigen tuin eerstHet is de perfecte tijd voor rozenbotteljam. Kies voor de roos met de grootste bottel, adviseert tuingoeroe Romke van de Kaa.
In deze tijd van kroegsluitingen en quarantaine zoekt onze energie een uitweg. Nog nooit zijn er zo veel pruimen, mispels en kweeperen ingevroren of tot jam en gelei verwerkt. Nu is dit geen kookrubriek, dus houd ik het slechts bij dit advies: als je jam van rozenbottels maakt, zeef dan de (bittere) pitten eruit. Handig om te weten als je dit voor het eerst doet.
Alle rozenbottels zijn geschikt voor het maken van jam. In de praktijk kies je uiteraard voor de roos met de grootste bottel. En die tref je bij de rimpelroos, Rosa rugosa. Dat is niet alleen een van de weinige rozen met mooi blad, de tomaatrode bottels zijn ook nog eens veel groter dan die van andere rozen.
Klei
En het wordt nog mooier: iedereen die rozen in zijn tuin heeft maar niet op de klei woont, kijkt met een jaloers oog naar de gelukkigen wier tuin wel op zee- of rivierklei ligt. Want kleituinieren mag dan slecht voor de rug zijn, kleigrond is ideaal voor rozen. Tuinier je op zand, dan moet je eigenlijk helemaal geen rozen willen. Maar ja, voor sommigen is een tuin zonder rozen niet compleet. Laat Rosa rugosa nu een uitzondering zijn en van zand houden. In Japan en Korea, waar deze roos vandaan komt, groeit zij in de duinen. Hier trouwens ook, want de rimpelroos is op veel plaatsen verwilderd.
Voor de kleinere tuin is de meest geschikte variëteit 'Frau Dagmar Hastrup'. Frau Hastrup groeit uit tot een struik van 1 meter hoog en minstens dezelfde breedte. Het blad is gezond en aantrekkelijk geplooid - vandaar rimpelroos. De licht geurende bloemen van de rimpelroos zijn snoepjesroze, met een grote bos gele meeldraden. Ze trekken veel bijen en hommels in de bloeitijd, die duurt van juni tot eind oktober. Dan rijpen ook de grote rozenbottels, die mooi afsteken bij het blad dat in de herfst naar botergeel verkleurt. Een soort schaap met vijf poten, deze roos: geur, gezondheid, bloemen en bottels, met daarbij nog de fauna - in de zomer insecten en in de winter vogels, vooral groenlingen. Dat wil zeggen: als niet alle bottels in de jam zitten.
Wie de ruimte heeft, zou ik Rosa rugosa 'Alba' aanraden; tot 2 meter hoog en met enorme hagelwitte bloemen van wel 10 centimeter doorsnede. Alba geurt sterker dan Frau Hastrup en de bottels zijn groot en helderrood. Doorbloeiend tot aan het invallen van de winter.
Wie van plan is zich op grote schaal op de jamproductie te werpen, zou de rimpelroos als haag kunnen planten. Bijkomend voordeel: de kat van de buren komt er niet doorheen.
Rozen hebben vaak welluidende en aan tuinsnobs appellerende namen, zoals Rosa rugosa 'Blanc Double de Coubert'. Een mooie roos met gevulde bloemen en een overweldigende geur, maar geen bottels. Dat dan weer niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst
Is de tuin na de zomer ingestort? Zo zorg je voor een constante bloei
Veel tuinen hebben de neiging om na de zomer in te storten. Dat hoeft niet te gebeuren. Tuingoeroe Romke van de Kaa verklapt het geheim. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Energierekening
Joost (42) heeft een dynamisch energiecontract én accu’s: ‘Doe het niet voor mijn portemonnee’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Joost Nienhuis (42) uit Hilversum. -
Energierekening
Mariëlle woont in een oude boerderij: ‘Als het buiten vriest, kan het in huis 12 graden worden’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Mariëlle van der Leest - Kieboom (68) uit Reek, Noord-Brabant. -
vraag 't vtwonen
Niet te warm, maar ook niet te koud: hoe kies je je ideale dekbed?
De ene nacht lig je in je flanellen pyjama onder drie dekens, de week erna drijf je je bed uit van de warmte. Hoe zorg je dat je er comfortabel bij ligt als de temperaturen buiten schommelen? Een goed dekbed kan helpen. Dit zijn de meest voorkomende dekbedden, dekbedvullingen en hun belangrijkste eigenschappen.
-
hip huis
Zo ziet de huisgevel van de toekomst eruit
Sinds de coronacrisis brengen mensen (noodgedwongen) meer tijd door in huis. Het interieur krijgt daardoor ook meer aandacht. In de serie Hip huis onderzoekt de redactie Wonen van deze site de laatste trends. Vandaag: geveltuinen, beschouwd door tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Belasting terugkrijgen met de middelingsregeling: zo werkt het
In plaats van belasting betálen, belasting terugkrijgen. Dat kan (soms) door gebruik te maken van de middelingsregeling. Daarbij bereken je het gemiddelde inkomen van de afgelopen drie jaar en betaal je vervolgens over het gemiddelde belasting. Hoe werkt dat en wat levert het op? -
PREMIUM
Mensen verklaren hen voor gek, maar tóch kochten Yasmin en Jorik dit krot (compleet met buitentoilet)
Zij is interieurarchitect, hij is heel handig. En daarmee vormen Yasmin en Jorik Dijkstra het perfecte team om samen een huis te verbouwen. Dat is maar goed ook, want op nummer 116 en 118 van de Bisschopsweg in Amersfoort gaat het stel een flinke uitdaging aan.