Zo maak je de lekkerste cappuccino
Melkopschuimers getestHartstikke leuk, die feestdagen, maar wat moeten we dit jaar nu weer geven? Twee keer per week geeft testvergelijkingssite besteproduct.nl koopadvies over cadeaus die goed getest zijn door hun testpanels. Vandaag aflevering 1: melkopschuimers.
Delen per e-mail
7 tips voor het maken van het perfecte schuim
1. Gebruik volle melk. De vetten houden tussen de opgeklopte eiwitten het best de belletjes vast.
2. Het is van belang dat de melk goed koud is. Hoe kouder de melk, des te meer tijd om lucht erin te krijgen.
3. Gebruik de juiste hoeveelheid schuim. De meeste cappuccino’s hebben een 3 x ⅓ verhouding: Een deel espresso, een deel melk en een deel melkschuim.
4. Te stevig is niet goed. Blijft je lepeltje met gemak op het schuim liggen? Niet goed!
5. De belletjes van goed schuim zijn microscopisch klein, met een mooi woord heet dit ‘microfoam’ (gebruik dit om indruk te maken op feestjes). Microfoam oogt eigenlijk meer als een soort room dan schuim.
6. Melksuikers karameliseren rond de 60 graden, waardoor je een fijn zoet smaakje krijgt. Wordt de melk te heet, dan krijg je een vieze zwavelgeur; alsof iemand een scheet in je schuim heeft gelaten.
7. Goed schuim in 3 woorden: creamy, zacht en zoet.
Bellenblaas vol bubbels. Of een groot blok schuim op je cappuccino waar je je lepeltje op kan neerleggen. Dat kan dus écht niet meer! Met de nieuwste generatie melkopschuimers kun je thuis bijna net zo’n goede cappuccino of latte maken als de gemiddelde bebaarde barista in een van die talloze nieuwe hipsterbarretjes in de grote steden.
Natuurlijk kun je je een ongeluk kloppen met een garde in een steelpannetje, maar – hoe bedreven je daar ook in bent – het melkschuim haalt het niet bij dat van een elektrische melkopschuimer. Ook een mechanische opschuimer legt het af tegen een elektrische. Bij handmatig geklopt melkschuim is de bovenkant vaak te stijf en de onderkant te vloeibaar. Een goede elektrische opschuimer produceert lekker romig, compact schuim.
Ieder jaar test ons panel de nieuwste melkopschuimers, dit jaar 16. Daarbij werd gelet op de bouwkwaliteit, het design, de kwaliteit van het schuim, het bedieningsgemak, de snelheid, de mogelijkheden en de prijs-kwaliteitsverhouding. Veel apparaten haalden de selectie niet omdat ze te dik schuim produceerden, moeilijk schoon te maken waren, herrie maakten of een nogal gammele indruk maakten.
Uit onze database met gebruikerservaringen en testresultaten kozen we drie topapparaten rond de 50 euro. Leuk voor sinterklaas, onder de kerstboom of gewoon omdat je cappuccino zo lekker vindt.
Voor de single
Single? Dan moet je de Philips Senseo CA6500/60 hebben. Heeft met 120 milliliter precies de juiste inhoud voor één cappuccino (of krap aan twee). Oh en dat schuim? Verrukkelijk! Zowel met volle als halfvolle melk.
Voor de liefhebber van stil en degelijk
Geen toeters, geen bellen, wel vol en lobbig schuim! Wat opvalt (of eigenlijk juist niet), de Caso Fomini Crema maakt weinig geluid! Een van de stilste die we getest hebben. Het plaatsen van de draaiwieltjes gaat vrij lastig, maar mag de pret niet drukken.
Veel cappuccinodrinkers thuis?
In één klap goede melkschuim voor 5 kopjes met de Inventum MK640. En dat doet de Inventum nog snel ook, in ongeveer 90 seconden. Mooi compact apparaat dat qua bediening alleen voor mensen met grote handen soms ietwat onhandig kan zijn.
Waarom je na een warme maaltijd beter geen cappuccino drinkt
Italianen drinken vrijwel geen cappuccino na elf uur ‘s ochtends. En zeker niet na de zware avondmaaltijd. Niet omdat het traditie is maar met een reden. Een hete drank, bij voorkeur espresso, zorgt ervoor dat je een zware maaltijd sneller verteert. Maar als er veel melk bij deze drank zit, wordt dit proces juist langzamer en ligt je maaltijd extra zwaar op de maag.
Je kunt meer melkopschuimers vergelijken op besteproduct.nl.
Verder in het nieuws
-
PREMIUM
Duurzame buurt Tiel stookt weer volop gas: ‘De tranen springen je in de ogen’
Ruim vijftig woningen in de ‘duurzame’ buurt 7 van de wijk Passewaaij in Tiel worden al maandenlang exclusief verwarmd met gas, omdat de Warmtekoude-installatie voor de woningen door de inspectie is stilgelegd. Tot ongenoegen van het warmtebedrijf én bewoners. -
droomboerderij ‘Verbouwontmaagding’ voor Miljuschka Witzenhausen: ‘Waar ben ik aan begonnen?’
-
‘Energielabel huizen is nietszeggend en moet snel verdwijnen’
Het huidige energielabel is een verplicht nummer en zegt niets over de duurzaamheid van een woning. Dat vindt branchevereniging VBO Makelaar. ,,Je hebt er als woningbezitter niks aan, zeker nu alle huizen van het gas moeten worden afgekoppeld’’, zegt directeur Hans van der Ploeg. -
Martijn Krabbé koopt woningen voor stellen zonder dat ze die hebben gezien
Martijn Krabbé gaat voor RTL4 opnieuw een programma presenteren met de (oververhitte) huizenmarkt als thema. Krabbé helpt in Kopen Zonder Kijken acht stellen met hun zoektocht naar een geschikt huis. Daarbij zit een addertje onder het gras: de deelnemers zien de woning pas nadat ze de koopovereenkomst hebben getekend. -
Wonen in een bunker náást het strand? Hoek van Holland krijgt ‘bunkerhuizen’
Wonen in een huis dat sprekend lijkt op een bunker én dichtbij het strand ligt. Het moet binnen enkele jaren kunnen in Hoek van Holland.
-
Valentijn Vijf manieren om de woonkamer romantisch te maken
Het is Valentijnsdag en of je er nou aan meedoet of niet: het kan geen kwaad om op z'n tijd wat romantiek in huis te halen. Dat hoeft zich niet te beperken tot de slaapvertrekken. Met een beetje aankleding krijgt de woonkamer al snel een liefdestintje. Vijf tips voor verlegen tortelduifjes. -
PREMIUM
Video Lekker leven én duurzaam wonen: ‘Hou het simpel’
Maak het simpel en je zult zien dat veel meer mensen hun huis duurzaam maken, voorspelt Spencer Roozeboom (36) uit Zwolle. Hij woont in een van de meest duurzame huizen van Nederland. -
Daktuin maakt van deze loft in New York een droomplek
We zullen wellicht nooit het geld hebben om er zelf in te wonen, maar kijken naar en dromen van een geweldig huis doen we allemaal graag. Deze loft in New York is werkelijk een pareltje.