Volledig scherm
© AD/dreamstime

Zo maak je de lekkerste cappuccino

Melkopschuimers getestHartstikke leuk, die feestdagen, maar wat moeten we dit jaar nu weer geven? Twee keer per week geeft testvergelijkingssite besteproduct.nl koopadvies over cadeaus die goed getest zijn door hun testpanels. Vandaag aflevering 1: melkopschuimers.

7 tips voor het maken van het perfecte schuim

1. Gebruik volle melk. De vetten houden tussen de opgeklopte eiwitten het best de belletjes vast.

2. Het is van belang dat de melk goed koud is. Hoe kouder de melk, des te meer tijd om lucht erin te krijgen.

3. Gebruik de juiste hoeveelheid schuim. De meeste cappuccino’s hebben een 3 x ⅓ verhouding: Een deel espresso, een deel melk en een deel melkschuim.

4. Te stevig is niet goed. Blijft je lepeltje met gemak op het schuim liggen? Niet goed!

5. De belletjes van goed schuim zijn microscopisch klein, met een mooi woord heet dit ‘microfoam’ (gebruik dit om indruk te maken op feestjes). Microfoam oogt eigenlijk meer als een soort room dan schuim.

6. Melksuikers karameliseren rond de 60 graden, waardoor je een fijn zoet smaakje krijgt. Wordt de melk te heet, dan krijg je een vieze zwavelgeur; alsof iemand een scheet in je schuim heeft gelaten.

7. Goed schuim in 3 woorden: creamy, zacht en zoet.

Bellenblaas vol bubbels. Of een groot blok schuim op je cappuccino waar je je lepeltje op kan neerleggen. Dat kan dus écht niet meer! Met de nieuwste generatie melkopschuimers kun je thuis bijna net zo’n goede cappuccino of latte maken als de gemiddelde bebaarde barista in een van die talloze nieuwe hipsterbarretjes in de grote steden.

Natuurlijk kun je je een ongeluk kloppen met een garde in een steelpannetje, maar – hoe bedreven je daar ook in bent – het melkschuim haalt het niet bij dat van een elektrische melkopschuimer. Ook een mechanische opschuimer legt het af tegen een elektrische. Bij handmatig geklopt melkschuim is de bovenkant vaak te stijf en de onderkant te vloeibaar. Een goede elektrische opschuimer produceert lekker romig, compact schuim.

Ieder jaar test ons panel de nieuwste melkopschuimers, dit jaar 16. Daarbij werd gelet op de bouwkwaliteit, het design, de kwaliteit van het schuim, het bedieningsgemak, de snelheid, de mogelijkheden en de prijs-kwaliteitsverhouding. Veel apparaten haalden de selectie niet omdat ze te dik schuim produceerden, moeilijk schoon te maken waren, herrie maakten of een nogal gammele indruk maakten.

Uit onze database met gebruikerservaringen en testresultaten kozen we drie topapparaten rond de 50 euro. Leuk voor sinterklaas, onder de kerstboom of gewoon omdat je cappuccino zo lekker vindt.

Voor de single

Single? Dan moet je de Philips Senseo CA6500/60 hebben. Heeft met 120 milliliter precies de juiste inhoud voor één cappuccino (of krap aan twee). Oh en dat schuim? Verrukkelijk! Zowel met volle als halfvolle melk.

Prijs vanaf 52 euro

Philips Senseo CA6500 - 60
Volledig scherm
Philips Senseo CA6500 - 60 © besteproduct.nl

Voor de liefhebber van stil en degelijk

Geen toeters, geen bellen, wel vol en lobbig schuim! Wat opvalt (of eigenlijk juist niet), de Caso Fomini Crema maakt weinig geluid! Een van de stilste die we getest hebben. Het plaatsen van de draaiwieltjes gaat vrij lastig, maar mag de pret niet drukken.

Prijs vanaf 50 euro

Caso Fomini Crema
Volledig scherm
Caso Fomini Crema © besteproduct.nl

Veel cappuccinodrinkers thuis?

In één klap goede melkschuim voor 5 kopjes met de Inventum MK640. En dat doet de Inventum nog snel ook, in ongeveer 90 seconden. Mooi compact apparaat dat qua bediening alleen voor mensen met grote handen soms ietwat onhandig kan zijn.

Prijs vanaf 48 euro

Inventum MK640
Volledig scherm
Inventum MK640 © besteproduct.nl

Waarom je na een warme maaltijd beter geen cappuccino drinkt

Italianen drinken vrijwel geen cappuccino na elf uur ‘s ochtends. En zeker niet na de zware avondmaaltijd. Niet omdat het traditie is maar met een reden. Een hete drank, bij voorkeur espresso, zorgt ervoor dat je een zware maaltijd sneller verteert. Maar als er veel melk bij deze drank zit, wordt dit proces juist langzamer en ligt je maaltijd extra zwaar op de maag.

Je kunt meer melkopschuimers vergelijken op besteproduct.nl.