Volledig scherm
Een inbreker opent met een pasje of een stuk plastic een voordeur (flipperen). © ANP XTRA

Zo maak je het voor inbrekers lastig om binnen te komen

KlusvrouwHieke Grootendorst geeft elke week klustips en een inkijkje in haar leven als klusvrouw. Vandaag vertelt ze hoe je met een simpele strip op de deur je huis veiliger kunt maken. 

Wist je dat inbrekers goed kunnen klimmen? En liever via de achterdeur in plaats van de voordeur komen? Vooral als jij en je buren nietsvermoedend op het werk zitten. Dat is niet leuk thuiskomen.

Anti-inbraakstrip

Gelukkig kun je het indringers wel lastig maken. Bijvoorbeeld met een anti-inbraakstrip. Zo’n strip bestaat uit twee stalen delen die in elkaar vallen, waardoor er geen breekijzer meer tussen te krijgen is. Je monteert hem aan de kant van het slot.

Een strip is ook goed tegen flipperen: hierbij duwt de inbreker het sluitmechanisme weg met een pinpasje, zodat hij de deur zonder schade kan openen.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Zagen

Maak de strip eerst op maat. Je kunt hem doorzagen met een grote ijzerzaag of een haakse slijper. Kort de strip maar aan één kant in en maak hem 2 millimeter korter dan je hebt gemeten. Vijl de zaagsnede glad. Kijk of de meegeleverde schroeven niet te lang zijn.

Aftekenen

Teken eerst het deel af dat op de deur komt. Houd 2 millimeter ruimte aan tussen het deurkozijn en de strip. Teken drie boorgaten af: boven, midden en onder. De plek waar het slot zit, sla je over; daar kun je niet boren of schroeven. Boor even voor met een houtboor.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis

Schroeven

Hoe zachter het hout, hoe kleiner je boortje; meestal 2 of 3 millimeter in diameter. Schroef de strip eerst vast met drie kortere en dunnere schroefjes. Kijk nu of de deur goed open en dicht kan. Laat dat zo zitten en ga verder met het deel op het deurkozijn.

Testen

Zet het kozijn niet te strak tegen het andere deel aan, want dan gaat de deur klemmen. Ook dit deel zet je eerst met drie kortere, dunnere schroefjes vast. Controleer door de deur te openen, te sluiten en op slot te draaien. Pas aan als het nodig is en blijf goed testen.

Afmaken

Zit alles goed? Teken dan de overige boorgaten. Boor voor en schroef de strips vast. Bij de strip op de deur draai je alle schroeven net niet vast, zodat je de strip kunt kantelen en je accuschroefboormachine het profiel niet beschadigt. De laatste slagen schroef je met de hand.

Volledig scherm
© Tjitske Sluis