Zo ruim je de poep van vliegen en andere dieren in en rond het huis netjes op
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Deze week: ongenode gasten die bijvoorbeeld poep achterlaten.
Nu het lekker weer is, staan de deuren open en dan loopt er wel eens iemand naar binnen die niet was uitgenodigd. ,,Nou ja, iemand? Íets loopt of glijdt of vliegt naar binnen en zo'n beestje kan dan rotzooi maken. Een veldmuisje dat op zoek is naar eten, vliegen die tot 's avonds laat zoemend door de woonkamer gaan of slakken die een spoor trekken op de keukenkasten”, somt Marja op. ,,We leven samen in de natuur, maar het is niet altijd even prettig.”
Volg de bromvlieg
,,Een bromvlieg komt af op voeding of iets dierlijks dat ligt weg te rotten. Wie weet heeft de kat z'n prooi wel stiekem mee naar binnen genomen en verstopt”, schetst Marja. ,,Het mooie van de natuur is dat zo'n bromvlieg er is om het laatste restje op te eten. Sla hem dus niet meteen dood, maar volg de bromvlieg en je komt erachter wat je moet opruimen of schoonmaken. Probeer hem daarna met een theedoek het huis uit te redigeren. Hij hoeft niet per se dood, toch?”
Iedereen kent wel de kleine zwarte puntjes in huis, op de witte kozijnen, de lamp of lampenkap. ,,Vliegen houden van een warm kontje als ze hun poep achterlaten, dus vroeger kwam je die zwarte puntjes - poep, dus - vooral tegen op tl-verlichting in de keuken. Nou hebben oma's een trucje om het schoon te maken en aangezien ik ook een oma ben: gebruik een beetje koude thee. Dep een watje erin en maak het oppervlakte schoon dat je schoon wil hebben. Door het zuur in de theïne verdwijnt de vliegenpoep als sneeuw voor de zon. Moet je een lampenkap schoon maken? Dan kun je beter een tandenborstel gebruiken en het eraf borstelen.”
Marja heeft ook nog een advies voor iedereen die ‘het vliegende gespuis’, zoals ze het noemt, buiten de deur te houden. ,,Als je nou geen hor wil of kan ophangen, kun je een oude cd die je niet meer luistert aan een nylon draadje hangen. Door de schitteringen komen insecten minder snel in de buurt en vliegen ze de andere kant op.”
Wil je zelf een hor maken om de vliegen en muggen buiten te houden? Dan heeft vtwonen een stappenplan dat je kunt volgen.
Vogelpoep
,,Zal je net zien dat je met de auto door de wasstraat bent geweest, zit hij ineens onder de vogelpoep van de vogels die in de boom erboven zitten te niksen. Mijn advies is om meteen, maar dan ook echt meteen, met een nat doekje er overheen te gaan. Dus op het moment dat je het ontdekt, moet je alles laten vallen en daarmee aan de slag gaan.”
De schoonmaakexpert wijst erop dat vogelpoep in de lak kan trekken. ,,Nou, dan ben je verder van huis. Het is lastig om dat soort dingen schoon te maken. Gebruik sowieso geen schuurmiddel. In het uiterste geval maak je een sopje met allesreiniger.”
Zit de vogelpoep op het raam, of op het kozijn, dan kun je volgens Marja ook beter snel handelen. ,,Maar je hoeft niet getreurd te zijn. Meestal weekt het bij een regenbui alweer los en kun je het met een doekje zo eraf vegen.”
Slakkensporen
,,Heel knap hoe die beestjes naar binnen weten te kruipen”, reageert Marja op de vraag hoe je omgaat met datgene dat slakken achterlaten. ,,Ze laten vieze strepen achter op je keukenkastjes. Gelukkig kun je die er met een beetje water en allesreiniger vrij gemakkelijk af krijgen. Maar ben je het nou zat? Dan kun je een schoteltje neerzetten met wat bier. 's Nachts kruipen slakken uit hun veilige plek en van het bier worden ze zo dronken, dat ze naar de slakkenhemel gaan. Niet diervriendelijk, maar het helpt wel.”
Wil je een vraag stellen aan Marja Middeldorp? Stuur een e-mail naar dit adres (wonen@dpgmedia.nl) met je naam erbij. Bekijk hieronder meer schoonmaaktips:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBinnen&Buiten
Willy verrast zichzelf met vertrek uit uniek grachtenpand: ‘Het is gewoon te groot’
Willy Tiekstra en haar partner verkopen hun dubbele bovenwoning aan het Oosteinde in Delft. Een beetje tot hun eigen verbazing. ,,Maar het is gewoon te groot voor ons tweeën.” -
WhatsApp wil laten verbergen of je online bent
Een nieuwe functie in WhatsApp moet het mogelijk maken je online status te verbergen, zodat vrienden niet kunnen zien of je de app open hebt staan. -
Dit is wat bruidsparen dit jaar gemiddeld uitgeven aan hun huwelijk
Gemiddeld geven bruidsparen dit jaar ruim 16.000 euro uit aan hun huwelijk. Dat is 2000 euro meer dan voor corona. We hebben weer zin in een feestje, maar: trouwen is ook duurder geworden. Leveranciers worden steeds vaker gedwongen de gestegen kosten door te berekenen. -
Waarom zoenen gezond is: ‘Bij een zoen gaan 1 miljard bacteriën van de ene naar de andere mond’
Vandaag is het Wereld Kusdag. Gezondheidsjournalist Tijn Elferink schreef het boek Kusje erop, de waarheid achter 70 gezondheidsmythes. Wat is er waar van: ‘zoen in het rond, dan word je gezond?’ -
PREMIUM
Het wordt 30 graden, met deze tips houd je je huis koel: ‘Hang nat laken voor open raam’
Naar verwachting tikt de thermometer vrijdag een tropische dertig graden aan. Niet alleen buiten, maar ook binnen wordt het een stuk warmer. Hoe houd je het huis koel, vragen we experts.
-
PREMIUMmet video
Duurste huis van Nederland staat straks op eilandje: zo zien de plannen eruit
Niet in ’t Gooi en ook niet in Wassenaar of Amsterdam - nee, het duurste huis van ons land staat straks in... Rotterdam. -
vraag 't vtwonen
Meer ronde vormen, minder beige: designbeurs Milaan werpt zicht op toekomstige interieurtrends
De designbeurs in Milaan laat het bloed sneller stromen van iedereen die zich bezighoudt met huis en interieur. Tanja Saarberg van vtwonen blikt terug op een woelige week die voor veel inspiratie heeft gezorgd. -
Een op veertien bewoners sociale huurwoning verdient te veel
Zo’n 7 procent van de bewoners van een sociale huurwoning had vorig jaar eigenlijk een te hoog inkomen. De groep zogeheten scheefhuurders wordt de afgelopen tien jaar wel steeds kleiner. In 2012, het jaar van de eerste meting, stond nog zo’n 12 procent van de huurders te boek als scheefwoner. Dat blijkt uit een analyse van persbureau ANP op basis van recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat eens in de drie jaar wordt uitgevoerd.