Zo sluit je de buitenkraan af en voorkom je lekkage bij strenge vorst
Schoonmaaktip van de weekHet huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt bij huishoudelijke klussen. Vandaag: lekkage voorkomen door de buitenkraan af te sluiten.
De winter is begonnen en het vriest meteen behoorlijk. Aan de zoekopdrachten in Google valt af te lezen dat Nederlanders massaal willen weten hoe ze de buitenkraan afsluiten. ,,Corona heeft me geleerd bijtijds de zaken op orde te hebben”, zegt Marja met enig gevoel voor trots. ,,Toevallig heb ik vorige week iemand gevraagd er naar te kijken, want ik woon hier nog niet lang en wist niet hoe ik het moest doen. Nu ben ik blij dat ik voorzorgsmaatregelen heb genomen.”
Marja denkt dat veel mensen niet weten wat ze precies moeten doen. ,,Terwijl het wel belangrijk is, want als het hard vriest, kan het water dat nog in de leiding naar buiten zit bevriezen. Dan zet het water uit en kan de kraan kapot gaan of de waterleiding springen. Als je lekkage hebt, ben je veel verder van huis.”
Waar zit de afsluitkraan of stopkraan?
De afsluitkraan of stopkraan zit tussen de hoofdkraan en de buitenkraan. Bij ieder huis zit hij op een andere plek: in de garage, in de meterkast, in de kelder of kruipruimte zijn veelvoorkomende plekken. Anders dicht in de buurt van de buitenkraan.
Als je meerdere kranen hebt gevonden en weet je nog niet welke leiding nu naar buiten gaat, dan kun je de kraan buiten open zetten, de kranen een voor een dichtdraaien en even wachten tot het water stopt met lopen. Loodgieters raden aan een sticker bij die kraan te plakken, zodat je volgende jaren niet weer dezelfde truc hoeft uit te halen.
Vorstvrije buitenkraan: zo sluit je deze goed af
,,Ik wist niet welke kraan ik moest hebben. Nou, dan vraag ik gewoon om hulp. Misschien weten de buren het als die in hetzelfde soort huis wonen? Of een handig familielid? Blijkbaar is het een ronde messing kraan. Het is een kwestie van dichtdraaien. Dat is niet zo moeilijk, maar daarna vergeten veel mensen nog iets: je moet de buitenkraan open zetten om dat water weg te laten lopen. Anders zit het nog steeds in die leiding. Misschien moet je er even een emmer onder zetten, anders glijd je uit over de bevroren plas water.”
Loodgieters adviseren in veel gevallen de buitenkraan gewoon open te laten en in sommige gevallen zelfs nog een keertje te blazen in de kraan, zodat echt alles wegloopt.
,,Als ik de kraan buiten leeg heb, kijk ik ook meteen bij de regenafvoer. De bomen verliezen nog steeds blad, dus het kan zijn dat de afvoer is verstopt. Stel nou dat we sneeuw krijgen en dat bevriest in de verstopte regenpijpen, dan kun je ook lekkage krijgen. Even goed schoonmaken, dus. Dan ben je voorbereid op de winter. Jij lekker warm binnen, buiten alles op orde.”
Het is december, lees bij vtwonen wat je dan in de tuin kunt doen. Bekijk hieronder nog meer tips van Marja Middeldorp:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze villa uit Kuifje staat te koop en is goedkoper dan de originele tekeningen van Hergé
-
eigen tuin eerst
Mieren bestrijden? Poets het geurspoor van de mier weg
Tuinexpert Romke van de Kaa maakt zich deze week boos over het bestrijden van mieren. Bestrijden is onnodig, vindt hij, want ze zijn goed voor de biodiversiteit. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
Huilen, janken, wenen, snikken en snotteren. Niks fijner dan ongecontroleerd de tranen laten stromen. Maar wat is nu de precieze functie van al die tranen? En waarom huilt de ene persoon al bij een tv-commercial en kan de ander geen traan laten op een begrafenis? Hoogleraar Ad Vingerhoets: ,,Het hormoon testosteron maakt het moeilijker om te huilen.’’ -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
schoonmaaktip van de week
Voorkom stress in dagen voor kerst: 'Echtscheidingsadvocaten slijpen hun potloden al'
-
-
-
PREMIUM5 vragen
Gascrisis zo goed als voorbij: dit betekent het voor je energierekening
Een milde winter, gasopslagen die nog goed gevuld zijn: internationaal energieagentschap IEA verwacht dat de gascrisis grotendeels voorbij is. Al is dat geen garantie voor de toekomst. Wat betekent de huidige energiemarkt voor de consument? Moeten we in actie komen? Vijf vragen over de energiecrisis. -
Schoonmaaktip van de week
Kaarsen onderdompelen in zoutwater en meer tips voor een schone kerst
Het huis kan eens in de zoveel tijd wel een grote beurt gebruiken. Schoonmaakexpert Marja Middeldorp helpt daarom alledaagse problemen op te lossen. Vandaag: het huis gezellig maken, zonder kaarsvetvlekken.