Volledig scherm
© ANP XTRA

Zo verwijder je verfvlekken uit je kleren

Als je lekker thuis aan het klussen bent, kan het wel eens voorkomen dat je wat verf op je kleding morst. Ook als het niet om je favoriete blouse gaat, zou het fijn zijn als je de verfvlekken kunt verwijderen. Hoe kun je dat het beste doen? Eigen Huis & Tuin weet raad. 

Verfvlekken moeten zo snel mogelijk uit je kleding worden verwijderd, want als de verf opdroogt wordt het steeds moeilijker. Pak daarom zo snel mogelijk een oude theedoek of washand. Ga niet lopen wrijven, maar druk losjes met de doek op de plekken. Je merkt vanzelf dat de verf door de doek wordt geabsorbeerd. Wat je daarna doet, ligt aan de soort verf.

Verf op oliebasis

Heb je terpentineverf of olieverf gemorst? Stop het kledingstuk dan niet zomaar in de wasmachine, want de kans is groot dat je de vlekken er dan helemaal niet meer uit krijgt. Je moet ze eerst apart behandelen. Geen paniek, want olieverf is een wat dikkere verf waarbij het wat langer duurt voordat het droog is. Laat een oude doek in terpentine drenken en probeer hiermee de verfvlek te verwijderen. Daarna mag je de kledingstukken wel in de wasmachine gooien.

Verf op waterbasis

Acrylverf, emulsie- en schoolverf zijn drie soorten verf op waterbasis. In dat geval kun je de kleding gewoon afspoelen en boenen met een oude doek onder stromend water. Dit moet voldoende zijn om alle verfvlekken te verwijderen. Dit werkt wel alleen als de verf nog nat is, dus wacht niet te lang.

Opgedroogd

Zodra de verf is opgedroogd, wordt de kans kleiner dat je de vlekken er nog uitkrijgt. Uiteraard kun je het altijd proberen, soms is het gewoon geluk hebben. Maar de aanpak bij droge vlekken is anders dan bij natte verf.

Bij droge terpentineverf moet je in eerste instantie zoveel mogelijk verf van de kleding afschrapen met een (boter)mesje. Pas wel op dat je de kleding niet beschadigt. Je kunt eventueel ook een stuk tape op de opgedroogde verf plakken. Wanneer je de tape er vervolgens aftrekt, zou de verf er ook af moeten gaan. Vervolgens kun je met een oude doek en wat wasbenzine of terpentine de overgebleven vlek deppen. Daarna mag je de kleding uitwassen.

Alcohol

Acrylverf wordt vaak gebruikt voor het verven van textiel, waardoor deze verf heel diep in de stof trekt. Acrylverf verwijderen uit kleding is daarom een lastige klus. Maar wanneer je een product met alcohol gebruikt, zoals ontsmettingsalcohol, nagellakremover of haarspray, kun je het plastic laagje op de verf afbreken. Wrijf met het doekje over de verfvlek totdat de kleur loslaat. Test het eerst op een onzichtbaar stukje om te kijken hoe de stof op alcohol reageert. Als het plastic laagje eraf is, houd het kledingstuk dan even onder een koude kraan en gooi het daarna gewoon bij de rest van de was.

Wat doe je na het schilderen met je vieze verfkwasten? Lees bij Eigen Huis & Tuin hoe je daar mee omgaat.

  1. ‘Hypotheekadviseur vangt geld voor doorverwijzen klant naar energieverkopers’

    ‘Hypotheek­ad­vi­seur vangt geld voor doorverwij­zen klant naar energiever­ko­pers’

    Hypotheekadviseurs krijgen geld van commerciële partijen als keukenboeren, installateurs van zonnepanelen en energiebedrijven voor elke nieuwe klant die zij aanbrengen. Die vergoeding kan van een paar tientjes oplopen tot honderden euro’s. De eigen beroepsorganisatie van hypotheekadviseurs, de Nederlandse Vereniging van Hypothecair Planners (NVHP), trekt hierover aan de bel: ,,Klanten hebben vaak geen idee.’’