Zo zet je een houten vloer in de olie of wax
Heb je een houten vloer en wil je die in de wax of olie zetten? Floris Jeurissen is specialist op het gebied van parketvloeren en legt uit waar je op moet letten.
,,Het is belangrijk dat je eerst goed kijkt naar het type hout van je vloer. Het maakt uit of je een eikenhouten vloer gaat behandelen of juist een van merbau of jatoba. Eikenhout moet je eerst goed schuren en daarna in de wax zetten. Merbau heeft een diepe donkerrode kleur. Dat moet je niet gaan schuren voor een andere kleur.
Schuren
Als je begint met schuren, lees dan eerst goed de verpakking van het product waarmee je de vloer gaat behandelen, want daarop staat hoe fijn de laatste schuurkorrel moet zijn. Meestal is dat 120. Je begint namelijk met een grove korrel om de vloer schoon te maken, daarna een iets minder grove korrel om de krassen te verwijderen en vervolgens eindig je met een fijne korrel. Vergis je niet, schuren is best moeilijk. Mensen schuren vaak te lang op één plek en dan krijg je kuilen of krassen.
Als de vloer kaal is, kun je gaan behandelen met kleurolie. Breng de olie aan met een pluisvrije doek, zoals een oud t-shirt, en poets hem daarna uit met een schone doek. Na 8 tot 24 uur drogen kun je de transparante beschermlaag erop smeren, de wax. Zorg dat je hem niet te dik aanbrengt. De wax zorgt ervoor dat de vlekbestendigheid omhoog gaat. Als je de vloer namelijk alleen oliet, en je gaat er met een ontvettend schoonmaakmiddel overheen, verwijder je de olie weer.
Natuurlijk kun je ook alleen olie gebruiken, maar dan moet je over negen maanden weer oliën. Daarom: gebruik eerst olie en dan wax tegen vlekken. Dan hoef je jaarlijks alleen onderhoudswax te gebruiken. Eén keer per drie of vier jaar kun je dan opnieuw waxen.
Let er verder op dat je goed lucht, dan droogt het beter. Wees bij het geschuurde, onbehandelde hout ook voorzichtig met vocht. Als je er met zweetvoeten overheen loopt, of de kat met natte pootjes een paar stapjes zet, dan zul je dat zien.”
Meer tips voor in het huis? Bekijk onderstaande video's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
doe het zelf
Hoe maak ik zelf een oppottafel voor in de tuin?
Klusjes die maar bleven liggen pak je nú aan. Klusvrouw Hieke Grootendorst over het maken van een oppottafel. -
Een op de drie huurders vreest bij voorbaat kansloos te zijn: ‘Moeilijk in te schatten wat er meeweegt’
Ruim een derde van de huurders zoekt geen hypotheekadviseur op, terwijl ze best een koopwoning willen hebben. De reden? Ze vrezen bij voorbaat kansloos te zijn. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
hoe dan?
Muggenvrije zomer dankzij deze zelfgemaakte hor
Klusjes die maar bleven liggen pak je nú aan. Hieke Grootendorst helpt je erbij. -
Je bespaart geld en je huis wordt meer waard: zo zet je je hypotheek in om te verduurzamen
Wil je je koophuis verduurzamen, maar heb je geen flinke spaarpot? Je kunt je hypotheek inzetten om je huis duurzamer te maken. Hoe werkt dat precies?
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
PREMIUM
Wil je in de zomer een perfecte grasmat? Dan is het nu tijd om daar mee aan de slag te gaan
Een gazon in topconditie lijdt veel minder onder hitte dan een gazon dat geplaagd wordt door mos of afgestorven gazonmaaisel. Ook te weinig kalk of voedingsstoffen hebben invloed. Wil je een grasmat die de droogte kan trotseren? Begin dan nu met verticuteren en behandel je gazon met de volgende stappen. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.