Volledig scherm
Juf Xandra Baert en groep 3 van de Fatimaschool knutselen moederdag- cadeautjes. © Frank de Roo

Zo zielig, een werkje fröbelen als je geen mama meer hebt

Sommige scholen stoppen met het maken van knutsels voor Moederdag. Juffen en meesters zijn te druk of de school vindt het te confronterend voor kinderen die geen contact meer hebben met hun ma.

Quote

De standaard gezinsvorm geldt niet voor alle kinderen op onze school

Schooldirecteur Karin de Boer van 't Atelier

Het leek een onverwoestbare traditie: ontbijt op bed en een zelfgemaakte knutsel voor mama op Moederdag. Toch blijken sommige scholen te zijn gestopt met het maken van de knutselwerkjes. 

Basisschool de Bieshaar uit Hoogland besloot dit jaar te stoppen met de knutselwerkjes. In een mail aan alle ouders legt de school uit dat de viering voor kinderen die geen contact hebben met hun vader of moeder vaak lastig is. ,,Om die reden hebben we ervoor gekozen het voortaan aan de ouders zelf te laten of zij met hun kind iets willen maken voor Moederdag of Vaderdag.''

Voor basisscholen 't Atelier in Zwolle en De Compositie in Almere was dat in 2015 ook de belangrijkste reden om het moeder- en vaderdagcadeau te schrappen. ,,De standaard gezinsvorm geldt niet voor alle kinderen op onze school'', zegt schooldirecteur Karin de Boer van 't Atelier. ,,We hebben veel eenoudergezinnen. Niet alle ouders gaan goed uit elkaar en van sommige kinderen is een ouder overleden.''

Bitter

Joke Walda, directeur van De Compositie: ,,Het is bitter dat sommige kinderen geen moeder hebben, maar wel een knutsel zitten te maken voor hun tante of buurvrouw. Dan worden ze extra geconfronteerd met het gevoel dat ze geen mama meer hebben.'' Op die school speelt de werkdruk ook een rol bij het schrappen van het werkje. De school wil de tijd besteden aan onderwijs.

Het illustreert dat veel leerkrachten het water aan de lippen staat, zegt Jan van de Ven. Hij is mede-initiatiefnemer van PO in Actie, een beweging van tienduizenden basisschoolleraren die pleiten voor minder werkdruk en meer salaris. ,,Een op de vijf leerkrachten heeft een burn-out. Dit kan ik er niet los van zien." Ook sportdagen, schoolkampen en sinterklaasvieringen schieten er steeds vaker bij in, weet hij.

Op de scholen in Zwolle en Almere zijn wel alternatieven bedacht om de moederdagknutsel te compenseren. Op De Compositie kunnen kinderen zich melden voor het maken van een knutselwerkje als naschoolse activiteit. 't Atelier heeft de Vriendschapsdag in het leven geroepen. Rond Valentijnsdag maken kinderen een werkstukje om te geven aan iemand die ze lief vinden. Ze mogen zelf kiezen of dat een vriendje, de buurman of een van de ouders is. ,,Eerst zeiden moeders wel eens dat ze het jammer vonden dat we geen moederdagcadeautje meer maken, omdat ze die werkjes bewaren'', zegt De Boer. Er staan zelfgemaakte werkstukjes tegenover, vindt ze. ,,Dit jaar heb ik er niemand meer over gehoord.''

Feest

Op verreweg de meeste scholen is deze week overigens wel flink geknipt, geplakt, gelijmd en geverfd. Duo-juffen Xandra Baert (53) en Veronique Brakkee (55) van de Fatimaschool in Rotterdam maken al 32 jaar werkjes voor Moederdag met hun kinderen. Dit jaar hebben ze een schilderij met bloemen van eierdopjes en cupcakevormpjes gefröbeld. Het is een feest, vindt Baert. ,,De kinderen werken extra netjes, kiezen de kleuren die mama het mooist vindt en zoeken het lintje nauwkeurig uit. Juist dat het voor moeder is, maakt ongelooflijk veel uit voor de kinderen."

Het leukst vindt de juf het als de kinderen vol trots met hun cadeau naar huis lopen. ,,In een plastic tas, anders ziet mama al welke kleur het lintje heeft." Thuis wordt het cadeau verstopt tot het op zondagochtend gegeven wordt. ,,Een moederdagcadeau maken is voor kinderen heel erg leuk. Met hoeveel werk ze er in steken, drukken ze uit hoeveel ze om hun moeder geven."